×
 
 
У Кіровограді обікрали театр Кропивницького.
Планується ввести пропускний режим (ВІДЕО)
У обласному театрі ім. Кропивницького невідомі особи «обнесли» гримерку артистів балету під час спектаклю 22 лютого. Про це сайту DOZOR стало відомо з власних джерел. Зловмисники взяли мобільний телефон, крупні купюри і кредитну картку однієї з балерин. Інцидент розслідують як у поліції, так і у самому театрі, де тепер планують встановити турнікет.
 
Артистки балету: "Відчуття єдине - незахищеність"
Біля службового входу кіровоградського театру імені Кропивницького - три артистки балету. Всередину ми не потрапляємо - вихідний. Лариса Коваленко розповідає: 22 лютого у театрі ставили спектакль «Сільва», який перенесли з суботи через траур у країні.
«У 17:50 ми з колегами спустились на сцену [гримерка артистів балету знаходиться на другому поверсі, а вихід на сцену на першому - ред.] і о 18:00 почався спектакль. Коли ми за 70 хвилин піднялися до гримерної, Ангеліна [артистка балету Ангеліна Руденко - ред.] не знайшла на місці свій мобільник і попросила мене передзвонити на нього. Я взяла до рук власний телефон і побачила смс-ки про списання грошей з моєї кредитної картки»,
Лариса Коваленко, артист балету
Жінки відразу почали телефонувати у поліцію, аби повідомити про крадіжку і в банк, аби заблокувати кредитку.
«Я відразу зателефонувала у поліцію і у банк, аби заблокувати картки. Разом з кредиткою поцупили ще дві зарплатні картки - мою і чоловіка. Крадії встигли спустошити мою кредитку на 13800 гривень. Зарплатні картки були порожніми. Ні гаманець, ні сумку зловмисники не взяли»
Лариса Коваленко, артист балету
За словами жінки, гроші з кредитки зняли траншами по 1–2 тисяч у кількох банкоматах на Ковалівці.
«За 14 хвилин з 18:15 до 18:29 зняли всі 13800 гривень. На картці залишилось лише 200 гривень. Цю картку ми оформили, коли збирались робити вдома ремонт, завжди гроші повертали вчасно, а тепер я не знаю, що робити - я винна банку 17000 гривен. Три тисячі - витрачено мною на ремонт, а майже 14 - вкрадені в мене під час виконання мною службових обов'язків»
Лариса Коваленко, артист балету
Сумочки та робочі столи інших артисток балету невідомі теж не оминули: у Ангеліни Руденко вкрали недешевий телефон разом із зарядним пристроєм, у Наталі Токарєвої з гаманця поцупили 270 гривень, у Інни Вдовиченко - 150 гривень і подарований чоловіком на день народження доньки ланцюжок. Загальну суму збитків обкрадені оцінюють у 20000 гривень.
«Зараз всі ми відчуваємо безпорадність. А що нам робити, аби в подальшому убезпечити себе від крадіжок? Я бачу це так: наступного разу я вийду на сцену, тримаючи в одній руці мобільник, а у іншій - сумочку, в яку складу все цінне»
Лариса Коваленко, артист балету
Обкрадені артистки балету написали заяви, в яких звертаються до адміністрації з проханням частково чи повністю компенсувати фінансові втрати від крадіжки.
«Наша гримерна була зачинена на ключ, але ключ залишався в дверях, тому що до цього приміщення повинні мати доступ костюмери та перукарі. З нами - всього 9 людей. Це не наше особисте службове приміщення і туди мають доступ люди, які повинні нас обслуговувати»
Лариса Коваленко, артист балету
 
Доступ дозволено
Потрапити до приміщення гримерної, яку «обнесли» 22 лютого, нам вдалося наступного дня у супроводі чотирьох обкрадених артисток балету та заступника директора театру Михайла Чепіля. Гримерка - це «приміщення в приміщенні». Вона територіально знаходиться у балетній залі, де артисти розминаються чи співають.
«Балетна зала - загальне місце, ми не можемо її повністю закривати, адже там стоїть фортепіано і іноді туди заходять співаки, яким потрібно «розспіватися» окремо, комусь потрібно окремо розім'ятися перед спектаклем»
Лариса Коваленко, артист балету
Те, що 22 лютого ключ від гримерки знаходився у замку, підтверджує і Михайло Чепіль.
«22 лютого двері гримерної були зачинені, але ключ від неї знаходився в замочній скважині дверей, тобто замок закрили і не витягли ключ. Я не знаю, хто саме не закрив, тому що я знаходився в цей час у фойє театру»
Михайло Чепіль, заступник директора театру ім. Кропивницького
Заступник директора театру гортає журнал чергового і говорить, що ключ від балетної зали вранці у 9:50 брав артист драми Євген Скрипник для проведення танцювального уроку. Повернули ключ на вахту о 20:50. Михайло Чепіль додає, що паралельно з поліцейським, триває і внутрішнє службове розслідування інциденту.
«Зараз в театрі проводиться службове розслідування за цим фактом. Матеріали, пояснення збираються і по закінченню розслідування будуть вжиті дисциплінарні заходи на відповідальних. Є підозри, що крадіжку скоїла стороння особа. Зі слів працівників, театром ходив невідомий хлопець. Це було після запуску глядачів до театру, тобто це міг бути і глядач. Або ця чи ці сторонні особи зайшли через службовий вхід»
Михайло Чепіль, заступник директора театру ім. Кропивницького
Чотири обкрадені артистки балету у супроводі Михайла Чепіля йдуть до приймальної, де віддають секретарю директора заяви, в яких просять компенсувати матеріальні втрати.
 
Директор театру: "Будемо шукати можливості допомогти"
Крадіжка з гримерної артистів балету шокувала весь театральний колектив, говорить директор театру імені Кропивницького Володимир Єфімов. Каже, ця ситуація примушує переглянути саму систему охорони приміщення, посиливши пропускний режим.
«Охорона театру не передбачена нашим законодавством про театральну діяльність. Подія ця - неординарна. І я вважаю, що це удар по всьому нашому творчому колективу. Мистецтво завжди було демократичним, в нас двері завжди відкриті, ми довіряли один одному. Я вбачаю, що криміногенна ситуація в державі складна і всі ми повинні бути пильними. Ситуація вийшла прикрою: наші актори не закрили своє приміщення, в якому знаходяться особисті речі, що є великим порушенням. Взявши на вахті ключ, уже людина відповідає за свої речі, які залишились там. Але ми - один колектив, одна наша сім'я і треба шукати можливості якось людям допомогти»
Володимир Єфімов, директор театру ім. Кропивницького
«На жаль, ми повинні переглянути у театрі весь режим охорони нашого об'єкту. Він буде більш жорстким, не буде демократичним. Найближчим часом у нас на службовому вході буде стояти турнікет, буде реєстрація. Стороннім особам: родич чи не родич, на жаль, вхід буде заборонено. Хочете почекати - чекайте, хочете побувати на виставі – проходьте, будь ласка, через центральний вхід, подивіться виставу, зустріньтесь там. Правила видачі ключів від приміщень теж посилимо. Будемо більш пильними»
Володимир Єфімов, директор театру ім. Кропивницького
Володимир Єфімов, розглянувши заяви артисток балету про грошову допомогу, повідомляє, що хоча подібне не передбачене бюджетом театру, від постраждалих в результаті крадіжки не відвернеться і шукатиме можливості допомогти.
«Ми - бюджетна організація, і бюджетом такі допомоги не передбачені. Але ми обов'язково розглянемо наші можливості. І думаю, що якийсь вихід знайдемо, якось ми компенсуємо. Я поки що не знаю, як і в якому розмірі, але будемо допомагати. Це люди в першу чергу, людям треба допомогти, все таки ми - одна родина, ми повинні підставити своє плече»
Володимир Єфімов, директор театру ім. Кропивницького
У обласній поліції сайту DOZOR повідомили, що інформацію за цим фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 185 Кримінального кодексу України "Крадіжка", і наразі правоохоронці проводять слідчо-розшукові заходи.
Переглядiв: 8376
ІГОР ВЬЮН
журналіст: ІГОР ВЬЮН
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
ОЛЕНА КАРПЕНКО
автор вiдео: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype