×
АРТ
5 найцікавіших сучасних художників Кіровограда - вибір сайту DOZOR
Вибрати п'ять найцікавіших художників-сучасників виявилося найважче. Адже «большое видится на расстоянье», наші смаки мінливі і часто залежать від ситуації. Проте ми і не претендуємо на об'єктивність, просто хочемо розповісти про п'ятьох художників, чиї картини треба побачити обов'язково.
1. Анатолій Шаповалов

Його картини продаються на лондонських аукціонах «Крісті» і «Сотбіс». А у рідній Аджамці, куди він переїхав до батьків, втративши роботу у 90-ті, його і досі вважають диваком. Ну дійсно: хто будує в селі хату з вікнами на чотири сторони і без паркану, щоб усе навколо було видно, хто замість свиню завести засаджує подвір'я квітами?

Успіх, і професійний, і комерційний, прийшов досить пізно. Анатолій Шаповалов малював для себе і його картини почали скуповувати для перепродажу за кордоном за мізерні суми - 20-25 доларів. Потім з'явилися більш совісні агенти, стали платити більше і підказали, що в Англії, наприклад, українські пейзажі не дуже затребувані, а от портрети балерин мають величезний успіх. Тож ці балерини, які зараз стали візитівкою кіровоградського художника, від початку були просто даниною комерції, способом заробити на життя.

2. Сергій Шаповалов

Мабуть, найбільшу цікавість творчість цього художника викликала у кіровоградців у 2015 році, коли з його майстерні вкрали двадцять полотен, які Шаповалов готував для виставки в Іспанії.

Проте старший з братів Шаповалових – Сергій – завжди мав немало шанувалиників. Яскраві, сповнені світла та кольору пейзажі та натюрморти наче наповнюють приміщення щастям та радістю. Сергій Шаповалов малює в техніці пастозного живопису, яка здається чарівною. Великі товсті мазки мастихіном. Підійдеш до картини на півметра і бачиш тільки об'ємність цих мазків, відступиш на крок – і проступають лінії, чіткі і ясні.
3. Анатолій Янєв

Сам Анатолій Микитович вважає себе в першу чергу портретистом. Каже, що пейзажі малює, бо нема з кого портрети писати. Проте більшість кіровоградців знають його, мабуть, саме як художника, який «чергує» з мольбертом на вулицях та площах міста. Побачити прекрасне у звичному і вміти показати цю красу іншим – величезний талант. Подивишся на «Набережну» Янєва - і починаєш бачити Набережну іншими очима. Художник нічого не прикрашає, не ховає ніяких недоліків, але його пейзажі все одно прекрасні!

4. Федір Лагно

Крім очевидного таланту художника, Федір Лагно має ще неабиякий рекламний хист. Почитайте лише назви його картин: «Танго ксенофобії», «Тихе передчуття патріотичного збудження», «Терорист присягає на вірність Санта Клаусу», «Бетмен допомагає дільничному в затриманні злодія». Правда, інтригує? Відразу хочеться на це подивитися.
Самі ж картини – такий собі сплав постреалізму, сюрреалізму, абстрактного живопису. А ще вони дуже різні. Наче Федір Лагно пише їх для різних людей. Одного приголомшить портрет Сальвадора Далі, інший роздивлятиметься розкидані по підлозі гіперреалістичні кросівки. А ще Федір Лагно – прекрасний ілюстратор дитячих книжок.
5. Валерій Давидов

Ще один художник, який дуже любить малювати наше місто – Валерій Давидов. Пейзажист, портретист, викладач і навіть іконописець! У 90-ті роки він написав чимало ікон для кіровоградських храмів, в тому числі Іверську ікону Божої Матері, Миколу Чудотворця, Єлисаветградську Богородицю. А зовсім недавно розписав клирос Благовіщенської церкви. Та й на багатьох його світських картинах присутні образи святих – іконка у кутку і т.п.
Проте нам дуже подобаються і його міські пейзажі – звичайні, реалістичні, але написані з величезною любов'ю до свого міста.
Вибрати найцікавіших сучасних художників було найважче ще й тому, що цікавих надзвичайно багато. Є ще Михайло та Андрій Надєждіни, Ігор Смичек, Володимир Остроухов та Володимир Волохов, олександрієць Олександр Охапкін з його «святими у вишиванках». Ми спеціально не згадували тих сучасних художників, які живуть зараз в інших містах і країнах. Але одесити Сергій Дрига та Анатолій Горбенко, французький художник Віктор Орлі (Геннадій Гребньов) – теж наші, кіровоградські. Вони приїздять, проводять тут виставки і т.п.

Ходіть на виставки кіровоградських художників – там завжди є, на що подивитися, від чого отримати емоції. Слава Богу, зараз нам гріх жалітися на відсутність культурного життя. Виставки проходять регулярно і в художньому музеї, і у галереї «Єлисаветград», і у музеї Осмьоркіна, і у відділі мистецтв бібліотеки Чижевського, і у художньому салоні.
Переглядiв: 4796
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
Facebook Twitter Viber Skype