×
 
 
резонанс
5 порад кіровоградцям від лісників, як смажити шашлик, аби не нашкодити природі і уникнути штрафу
Сезон популярного відпочинку на природі зі смаженням різної їжі на вогні уже у розпалі. Найулюбленіші шашличні місця городян, як відомо, – галявини у лісових насадженнях на околицях Кіровограда, які в результаті часто потерпають після розведення багать відпочивальниками. Взагалі наразі, у зв'язку з підвищенням температури повітря, а відтак – початком періоду найвищої пожежної небезпеки, розводити багаття у природних зонах забороняється. Проте, оскільки цих правил городяни традиційно дотримуватися не будуть, лісівники просять розводити багаття так, аби не нашкодити природі. Декількома важливими порадами з сайтом DOZOR поділився головний лісничий області Олег Середюк.

«Розведення багать в самому лісі ми обмежуємо, тому що зараз розпочався пожежонебезпечний період - стійка спека. Коли температура повітря тримається високою, трав'яний покрив висихає і легко горить, швидко може початися низова пожежа, яка може перейти у верхні шари лісу. Це дуже страшне явище, не кероване. Ми стараємось, щоб у зелених насадженнях було менше відпочивальників», – говорить Олег Середюк і ділиться порадами щодо небезпечного розведення багать.
1
Оберіть правильне місце
У зелених зонах слід розводити багаття тільки у визначених місцях, які звільнені від насаджень. Краще, щоб це була якась галявина або ділянка, на якій крони дерев розташовані достатньо високо, відсутні кущі, адже найменша іскра може спричинити загоряння.
2
Обкопайте місце для багаття
Необхідно брати з собою у ліс приладдя для копання, оскільки місце, де буде розведене багаття, треба обкопати. Слід зробити невелику смугу, аби на сухій траві не поширювався вогонь, і постійно вести нагляд за вогнищем.
3
Не ламайте живе
Для розпалення вогнища не ламайте живі кущі і гілки дерев, шукайте сухе гілля або ж привозьте з собою дерев'яне вугілля, яке останнім часом користується попитом.
4
Загасіть вогонь водою
Після відпочинку найкраще загасити вогонь звичайною водою, пересвідчившись, що від полум'я не лишилося ані іскри. У жодному разі не можна залишати догорати багаття. Саме це призводить до пожежі, яка знищує флору і фауну лісу.
5
Заберіть сміття з собою
Найкраще забрати сміття з собою або хоча б спалити відходи. Звісно, дим від спалення пластику дуже шкідливий, однак залишене на природі побутове сміття може нанести більшу шкоду тим самим тваринам. Був випадок, коли дика коза з'їла поліетиленовий пакет, після чого померла.

Вартість вогнища, розведеного з порушеннями, може обійтися відпочиваючим від 85 до 255 гривень, зазначає головний лісничий області. Тобто за мінімальний штраф можна купити ще один кілограм м'яса, а за максимальний – оплатити скромний набір продуктів на природу. Якщо ваше порушення призвело до пожежі, готуйтеся заплатити від 255 до 850 гривень. За залишене сміття штраф передбачений у розмірі від 425 до 850 гривень.

«Виписати адміністративний протокол може державна лісова охорона. Порушників знаходять майстри лісу, які патрулюють територію. Зараз патрулем також займаються рейдові бригади, залучаються працівники поліції, ДСНС. Якщо особа погоджується з порушенням і одразу компенсує штраф, то все добре. Якщо ні, передаємо інформацію у виконавчу службу, яка вже безпосередньо спілкується з порушниками», – зазначає Олег Середюк.
Переглядiв: 2212
АНАСТАСІЯ  ПАНЧЕНКО
журналіст: АНАСТАСІЯ ПАНЧЕНКО
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype