×
5 вражаючих експонатів нового відділу природи Кіровоградського краєзнавчого музею
АРТ
Новий відділ Кіровоградського обласного краєзнавчого музею варто відвідати вже тому, що він тільки-но відкрився після десятирічної перерви. І тут варте уваги все: і опудала тварин, і кістки мамонтів, і колекція мінералів, навіть інсталяція шахти та чудовий музичний супровід (у залах відділу шурхотить листя, тече річка, співають пташки).
1
400 мільйонів років тому…
В експозиції відділу - величезні раковини головоногих молюсків амонітів, які мешкали на території нашої області багато мільйонів років тому, коли тут ще був океан. А найдавнішому експонату, знайденому на території нашої області, - відбитку хвостової частини рака-скорпіона - чотириста мільйонів років! Усі ці експонати були знайдені на території нашої області (крім опудала ігуани, яке, як пояснили в музеї, просто пожвавлює експозицію).
2
Череп чотирирогого барана
Взагалі серед кісток викопаних тварин багато цікавого. Справляють враження величезні фрагменти скелета мамонта. Але найдивніший експонат, на наш погляд, череп чотирирогого барана. Як не дивно, чотирирогі барани - Джакоби - існують і досі, хоча це досить рідкісна і екзотична порода . Причому у Джакобів може бути навіть шість рогів. І це не мутація. Навпаки, виявляється, такі барани - предки усіх існуючих видів, навіть звичайної домашньої вівці. На території нашої області такі барани жили кілька тисячоліть тому.
3
Опудала тварин
Вовки та лиси, кроти та олені, дика свиня з поросятком, кам'яна куниця, доброзичливий борсук та лісовий кіт. Опудала тварин, створені чи не єдиним професійним кіровоградським таксидермістом Валерієм Полонським, знаходяться у «природньому середовищі», яке імітує ліс, степ і т.п . Такі опудала завжди з захватом роздивляються діти (якщо їм, звичайно, не розповідати, як роблять опудала). Проте буде цікаво і дорослим. Тут, наприклад, можна побачити, чим відрізняється голуб від горлиці, ворона від грака та крука (ворона) і т.п.
4
Макрозйомка Віталія Гулая
Обов'язково роздивіться величезні фотографії комах, які зробив зоолог, викладач педуніверситету Віталій Гулай. Його надзвичайні фотографії використовує сайт National Geographic, їх розміщують на обкладинках книжок, у енциклопедіях і т.п.

В Україні таких фото не робить більше ніхто. Виявляється, щоб отримати такі чіткі фотографії комах, на яких буде видно кожну волосинку, фотограф має зробити кілька десятків кадрів, а потім об'єднати їх на комп'ютері. Вдома у Віталія Гулая є навіть спеціальна фотостудія для комах!

5
Колекція Владислава та Лариси Штомпель
Ця дивовижна колекція розміщена на самому початку експозиції, поряд з раковинами молюсків, що трохи збиває з пантелику. Адже основа колекції – теж раковини, величезні й неймовірно красиві. А ще – морські зірки, опудала крокодильчиків і т.п.

Звичайно, ані крокодилів, ані морських зірок у нас в області немає і не було. Цю колекцію Владислав та Лариса Штомпель збирали по всьому світу. Ця частина виставки – просто мрія акваріуміста.

На окрему увагу заслуговує дизайн відділу – за це треба дякувати художнику Андрію Надєждіну. Чого вартує, наприклад, скляна матова стеля з фотодруком зеленого листя. Джерела світла знаходяться за стелею, тож, коли заходиш у зал, то наче потрапляєш у ліс у сонячний літній день…

Відділ природи знаходиться у цокольному поверсі обласного краєзнавчого музею (вул. Архітектора Паученка, 40). Відділ працює з вівторка по п'ятницю з 9.00 до 18.00, у суботу та неділю з 10.00 до 16.00, понеділок - вихідний. Вартість квитка для дорослих – 15 грн., для школярів, студентів та пенсіонерів – 10 грн., для дошкільнят – 7 грн.
Переглядiв: 4198
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype