×
 
 



Альтернативна школа у Кіровограді:
хто, як і навіщо
Не секрет, що багатьох дітей, батьків і вчителів не влаштовує система шкільної освіти. Проте одна справа просто лаяти школу, а зовсім інша – спробувати створити альтернативу. Адже сьогодні закон дозволяє оформити екстернат і навіть самостійно навчати власну дитину вдома – як хочете і чому хочете. І сьогодні в Україні все більше батьків обирає такий шлях. Проте зараз мова про іншу форму альтернативної освіти – альтернативну школу, яка вже відкриється у нашому місті вже 1 вересня 2017 року. Що таке альтернативна школа - з'ясовував DOZOR.
В останні роки в Україні з'явилося чимало таких шкіл. Тільки в столиці їх більше п'ятдесяти, є вони й в інших великих містах. Створюють такі школи зазвичай самі батьки – для власних дітей. Вони самі вирішують, скільки днів на тиждень і скільки годин на день вчитимуться їхні діти, які предмети вони вивчатимуть, якій обсяг домашньої роботи виконуватимуть і т.п. Зазвичай такі школи прикріпляються до загальноосвітніх, які спеціалізуються на екстернаті, учні пишуть контрольні, проходять тестування та отримують оцінки. В самих альтернативних школах від оцінок зазвичай відмовляються.

А першу таку школу створили шість років тому три київські родини. У всіх були діти, які мали піти в перший клас, всім не подобалися звичайні школи. Тож на власний страх і ризик вони вирішили навчати дітей самостійно. Побудували власне приміщення з двома маленькими класами у дачному кооперативі й відкрили «БеркоШко» - школу на Берковцях. У першій рік в школі було лише троє учнів, а викладали там тільки їхні батьки, потім учнів стало більше, у «БеркоШко» почали запрошувати талановитих вчителів, яким було цікаво спробувати попрацювати без рамок загальноосвітньої школи. Чи впевнені були батьки в успіху справи? Звичайно, ні. Проте все вийшло.

Зараз у «БеркоШко» два класи - шостий та перший (у всіх трьох сімей-засновників молодші діти в минулому році пішли у перший клас) та двадцять учнів, інших класів просто не відкривали, адже це сімейна школа, створена для власних дітей.

Нещодавно двоє з засновниць, батьків і одночасно вчителів «БеркоШко» - Олеся Мамчич та Валентина Мержиєвська – приїздили до нашого міста, щоб поділитися досвідом з місцевими «альтернативщиками». Адже в Кіровограді сьогодні вже є група батьків і вчителів, які хочуть ризикнути та провести такий освітній експеримент. Ми теж мали змогу поспілкуватися з ними.
 
Як у них?
Звичайно, така школа коштує грошей. В «БеркоШко», наприклад, платять за навчання 2,5 тисячі на місяць. Проте це досить умовна цифра. Адже більшість батьків беруть участь у роботі школи: хтось викладає, хтось адмініструє, хтось прибирає, хтось водить дітей на екскурсії. Кожна з цих послуг оцінюється, тож частина оплати за школу повертається батькам у вигляді зарплатні. Валентина Мержиєвська розповіла, що вона платить за двох дітей чотири тисячі (якщо в школі навчаються двоє, то надається знижка 20%), і рівно стільки ж отримує. Вона займається адміністративними питаннями, викладає математику й улюблений предмет усіх «беркошколярів», який називається «Експерименти». Просто батьки в «БеркоШко» вирішили, що замість природознавства і «Основ здоров'я» корисніше буде з першого класу вивчати фізику, біологію, будову людського тіла. А ті теми з природознавства і «Основ здоров'я», які школярі мають засвоїти відповідно до державного стандарту, просто інтегровані у цей курс. Хоча Валентина каже, що якщо якась тема з «Основ здоров'я» здається їй безглуздою, то вона просто виключає її з програми. Так, діти потім можуть отримати за тест нижчий бал, ну то й що? Вони ж вчаться не заради балів, а для того, щоб пізнати світ.

В «БеркоШко» проводять заняття на березі річки та в лісі. Валентина Мержиєвська розповідала, що кілька навчальних років вони, за згодою з усіма батьками, взагалі розпочали у таборі на березі моря. Чому ні? Там теж можна вчитися.

В інших альтернативних школах можуть викладати звичайні предмети та користуватися програмою для загальноосвітніх шкіл. В цьому, власне, і принадність таких шкіл - батьки самі вирішують, що і як мають вивчати їхні діти. Хочете – об'єднуйте якісь предмети, хочете – додавайте щось своє.

В нашому місті, наприклад, звучали пропозиції вивчати робототехніку та латинь з першого класу. Адже людині, яка знає латинь, набагато простіше вивчити будь-яку романську мову. А робототехніка – це, по суті, основи програмування у цікавій та доступній дітям формі.
 
 
 
А як у нас?
Одна з ініціаторів створення у нашому місті альтернативної школи – поетеса Олена Горобець – каже, що в Кіровограді навчання обійдеться дешевше, до 1,5 тисячі, проте точні розрахунки батьки ще роблять. Просто тому, що в Києві за одну годину вчителю платять 200 грн. – стільки, скільки коштує репетиторство в столиці. У нас репетиторство набагато дешевше – 60-70 грн. за годину. Тож саме стільки платитимуть вчителю за урок.

Щоб здешевити навчання, вирішили також розділити предмети на обов'язкові (математика, українська та англійська мова і т.п.) і факультативні (та сама робототехніка, малювання, фізкультура). Якщо дитина тричі на тиждень ходить у музичну чи спортивну школу, то батьки можуть відмовитися від відповідних предметів. Тоді дитина звільнятиметься на годину раніше, а батьки зможуть платити менше.

До того ж місцевим «альтернативникам» надзвичайно пощастило – в ініціативну групу входить мама майбутньої шестикласниці й директор мовної школи «Mortimer English Club» Вікторія Поляновська. І вона відразу запропонувала свій внесок – приміщення з готовими класами, адже в «Mortimer» заняття починаються о 15.00 – до цього часу класи пустують. Мовна школа вже має досвід організації табору з харчуванням, що теж важливо. Виявляється, поряд є кафе, де можна домовитися про щоденні комплексні обіди для дітей по 15-20 грн.

Найперше питання, яке сьогодні треба вирішити засновникам альтернативної школи, - які саме класи набиратимуть у цьому році. Адже в ініціативній групі є батьки дітей з першого по десятий клас. А досвід інших альтернативних шкіл доводить, що в ідеалі в класі повинно бути не менше шести й не більше десяти учнів. Тож у цьому році відкриються тільки ті класи, в яких буде більше п'яти дітей.
"Ми розуміємо, що сьогодні до нас багато людей не прийде. Адже це ризик. Вони спочатку подивляться, що з цього вийде, і прийдуть у наступному році. Так буває з усіма альтернативними школами. Але зараз нам і не потрібні батьки, які просто приведуть нам дитину і дадуть гроші. На цьому етапі ми хочемо залучити тих, хто поділяє філософію створення школи, хто хоче і може брати активну участь у навчанні своїх дітей"

Олена Горобець
поетеса
Зараз ініціативна група активно працює. Батьки створюють ГО, яке необхідне, щоб легалізувати школу, вираховують вартість навчання, домовляються про екстернат. Вчителі (а немало талановитих педагогів відразу погодилися на пропозицію викладати в такій школі) працюють над програмами, які потім презентують батькам.

Тож якщо вам близькі цінності «альтернативників», якщо ви хочете впливати на навчання своїх дітей, то долучайтеся. У «Фейсбуці» створена група «Альтернативна освіта. Кропивницький», де батьки діляться ідеями та призначають зустрічі. Якщо вам цікаво, приходьте. Участь в ініціативній групі не зобов'язує вас завтра забирати дитину зі звичайної школи й віддавати в альтернативну. Серед батьків-засновників школи є навіть такі, чиї діти підуть у перший клас тільки через 4-5 років, проте вони вже сьогодні хочуть долучитися до створення власної школи.
Переглядiв: 3521
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype