×
 
 




Чого очікувати
кіровоградцям
від старту
медичної реформи
1 січня 2018 року в Україні стартує медична реформа. Зміни стосуватимуться первинної ланки медицини. Щоб одержувати медичне обслуговування, пацієнтам доведеться підписати з лікарем спеціальний договір - декларацію. Але спочатку потрібно буде обрати для себе сімейного лікаря. Як це відбуватиметься і чи варто хвилюватися,DOZOR запитав у начальника управління охорони здоров'я міськради Оксани Макарук.
Як відомо, 19 жовтня Верховна Рада ухвалила Закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", який зараз знаходиться на підписі у Президента України. Цей закон змінює загальні засади фінансування охорони здоров'я і є одним з ключових документів для здійснення медичної реформи. Але різкого переходу на нову модель фінансування не передбачається. Новий механізм фінансування буде змінений поетапно. МОЗ України визначило три основні етапи медичної реформи. Перший етап - реформування первинної ланки, яке має статися протягом 2018 року. 2019 рік буде перехідним для вторинної і третинної ланок. І лише у 2020 році очікується, що реформована медицина запрацює повноцінно із запровадженням страхової медицини та гарантованого державного пакету безкоштовних медичних послуг.
 
Що таке НСЗУ
Оксана Макарук наголосила, що інформацію надає на підставі положень проекту закону, адже він ще не підписаний. Незатверджений і відповідний наказ МОЗ України. Отож не виключено, що дещо з озвученого пізніше зазнає змін.
"Попри те, що новий закон поки що не оприлюднений, ми вже проводимо підготовчу роботу, щоб з 1 січня почати запроваджувати певні механізми. Передбачено перейти від фінансування медицини за рахунок державних субвенцій до фінансування з Національної служби здоров'я України (НСЗУ). Ця служба виконуватиме функції перерозподілу коштів між різним ланками охорони здоров'я відповідно до кількості пацієнтів, які будуть обслуговуватися. Тому за рахунок коштів місцевого бюджету потрібно забезпечити комп'ютеризацію закладів первинної ланки. Зокрема здійснити реєстрацію закладу та лікарів в електронній системі ehealth-ukraine.org. Кожен лікар має отримати електронний підпис, щоб з 1 січня мати змогу укладати з пацієнтами договори про медичне обслуговування - декларації. Декларація - це угода між пацієнтом та лікарем, яка дасть змогу оплачувати медичні послуги на первинній ланці через НСЗУ"

Оксана Макарук
начальник міського управління охорони здоров'я
 
Час на укладання угод з лікарем необмежений
Щоб підписати декларацію про обслуговування, пацієнту буде потрібно звернутися до лікаря. Але стислих термінів щодо підписання декларацій не передбачено. Тобто це можна буде зробити упродовж всього 2018 року, як варіант, під час звернення пацієнта до поліклініки. Причому необов'язково за місцем проживання, адже територіальний принцип розподілу пацієнтів скасовано. Кожен громадянин має право вільного вибору лікаря для обслуговування. Це може бути сімейний лікар, терапевт, або педіатр, якщо йдеться про лікування дитини. Для підписання декларації потрібно мати при собі паспорт, та ідентифікаційний код. Лікар не має права відмовити якомусь пацієнту. Єдиним обмеженням буде укладення лікарем декларацій з 2000 пацієнтів. Перевищувати цей ліміт на обслуговування не можна.

У декларацію вносяться персональні дані про пацієнта і про лікаря. Вона має бути заповнена в електронній формі. Пацієнт одержує унікальний код. Потім ця декларація реєструється у системі ehealth. З моменту набрання чинності декларації пацієнт має право на обслуговування та одержання безкоштовної медичної допомоги на первинному рівні. А лікар, який підписав декларацію, має підстави для фінансування своєї роботи з НСЗУ. Лікар також має укласти угоду з НСЗУ щодо здійснення такого фінансування.
"Слід зауважити, що Національної служби здоров'я в Україні поки що не створено внаслідок затримок з прийняттям закону "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення". Цю службу планується створити до 1 квітня 2018 року. До цього часу лікарі можуть формувати свій реєстр пацієнтів та підписувати з ними декларації. Але фінансування буде здійснюватися ще за старим механізмом надходження державних субвенцій. Після створення НСЗУ до 1 липня надається час на електронну реєстрацію декларацій. А після 1 липня почнеться підписання договорів з НСЗУ. Тобто медичні заклади фінансуватимуться за старою схемою, а лікарі, які підпишуть договори, одержуватимуть гроші з НСЗУ. Ті, хто не встиг підписати такі договори до 1 липня, мають час зробити це до 1 жовтня. Останній термін підписання договорів з НСЗУ - 31 грудня 2018 року", - розповідає начальник управління.
 
Які послуги надаватимуть безкоштовно
 
Людина, яка підписала декларацію, має право на такі безкоштовні послуги: прийом у лікаря, одержання консультацій, профілактичний огляд, надання медичних довідок та листів непрацездатності, призначення медичних обстежень, включених у безкоштовний пакет послуг. Це загальний аналіз крові, сечі, визначення рівня глюкози в крові та рівня холестерину, мікроскопія харкотиння, швидкі тести на ВІЛ, вірусний гепатит, сифіліс, а також електрокардіограма. У разі потреби лікар первинної ланки направить пацієнта до вузького спеціаліста вторинної або третинної ланок. Ці ланки поки що фінансуватимуться за старим механізмом і послуги надаватимуться в рамках надходження відповідного державного фінансування. Тарифи ж на медичні послуги поки що не розроблені - це повноваження МОЗ.

Прикметно, що невдоволений пацієнт має право змінити лікаря, який його обслуговує, якщо підпише подібну декларацію з іншим лікарем. Тоді колишня декларація автоматично втратить чинність.

 
Чого чекати лікарям
"За обслуговування одного пацієнта віком від 18 до 39 років лікар одержуватиме з НСЗУ 370 грн на рік. А за обслуговування дітей та людей похилого віку буде вводитись певний збільшуючий коефіцієнт. Суми за обслуговування планується щороку збільшувати. Є наміри у 2019 році виділяти 450 грн на пацієнта, у 2020 - 500 грн. Із врахуванням того, що з виділеної суми частина коштів піде на оплату вартості обстежень пацієнтів та на оплату комунальних послуг, якими користується кабінет лікаря, очікується, що зарплата лікарів може досягти рівня близько 20 тис. грн", - сподівається Оксана Макарук.
З огляду на це, стимулюватиметься приватна медична практика. Тобто лікарі можуть стати підприємцями - фізичними особами. Тоді їм доведеться додатково платити за оренду приміщення, та оплачувати роботу медсестри і бухгалтера. Поки що даних про наміри лікарів займатися приватною практикою міськуправління не має. Як завжди, до нового люди ставляться з пересторогою. Можливо такі наміри з'являться через півроку або через рік після запровадження реформи.

Паралельно первинні медичні заклади перетворяться на комунальні неприбуткові підприємства. Тоді вони зможуть заробляти кошти за додаткові послуги, крім тих коштів, які виділятиме НСЗУ. Головний лікар такого закладу зможе корегувати зарплати своїх працівників залежно від обсягів навантаження. Конкуренція серед лікарів змусить їх підвищувати свою кваліфікацію. Декому з тих, хто не зможе відповідати вимогам часу, доведеться змінити професію.
"Ми до запровадження медичної реформи готувалися давно. Створили центри первинної медико-санітарної допомоги, багато терапевтів перенавчили на сімейних лікарів. Протягом трьох останніх років потихеньку закуповували комп'ютерну техніку для первинної ланки. Але кожен лікар, як це передбачено, поки що не забезпечений комп'ютером, адже для їх придбання потрібні дуже великі кошти. Базовий рівень наявності комп'ютерів ми забезпечимо, а доукомплектування технікою буде здійснюватись поступово. Якщо лікарі вирішать займатися приватною практикою, то використовуватимуть власні комп'ютери. Всі міські заклади первинної ланки вже зареєструвалися в системі ehealth, а лікарі отримали електронні підписи. Зараз вони створюють електронні реєстри пацієнтів, які пізніше можна буде підключити до системи ehealth", - констатує Макарук.
 
Чи вистачить лікарів на всіх
На дільницях, які зараз обслуговують лікарі, зареєстровано 3 - 5 тис. населення. Але точної інформації про наявну кількість пацієнтів зараз немає. Адже до лікарів звертаються далеко не всі, до того ж зараз спостерігається високий рівень міграції населення. Під час реалізації реформи з'явиться змога точно встановити кількість пацієнтів. Хоча укомплектованість лікарями первинної ланки становить близько 80%, наявних в місті лікарів, з огляду на ліміт обслуговування пацієнтів, вистачить на всіх, вважає начальник управління охорони здоров'я.
"Щоб залучити пацієнтів, терапевти та сімейні лікарі мають право обходити дільниці та агітувати пацієнтів до підписання декларацій саме з ними. До популярних лікарів люди першими прийдуть, щоб встигнути потрапити у їхній 2000-й ліміт. А той, хто рідко відвідує лікарів, може одержати інформацію про них у керівника поліклініки. Ні людям, ні лікарям не потрібно хвилюватися, адже різких змін реформування медицини не передбачає", - запевняє Оксана Макарук.
Переглядiв: 7247
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype