×
 
 
Чому в Кіровограді процвітає
гральний бізнес?
Час від часу у ЗМІ з'являються повідомлення про припинення діяльності чергового незаконного грального закладу. Але такі заклади швидко відкриваються знову. Причому у самому центрі міста. Як відомо, гральний бізнес в Україні заборонили у 2009 році з ініціативи уряду Юлії Тимошенко. Проте заборона не поліпшила ситуацію: замість легальних гральних місць з'явилися нелегальні. Ігромани так само програють великі суми, а бюджет втрачає шалені кошти. Внаслідок заборони грального бізнесу Україна протягом року втрачає до 5 млрд грн податкових надходжень. Ці гроші потрапляють до чиїхось приватних кишень. То чи можна подолати грального монстра? Про це DOZOR спілкувався із заступником начальника управління захисту економіки в Кіровоградській області ДЗЕ Нацполіції Максимом Яремчуком.
За його словами, нинішнього року в Кіровоградській області управління провело 32 обшуки на 27 підприємствах, пов'язаних з незаконним гральним бізнесом. Вилучили більше 300 одиниць обладнання на суму майже 2 млн грн. На думку Яремчука, незаконних гральних закладів в області більше сотні.

Звісно ж, обласний центр не пасе задніх. Наприклад, в середині серпня було повідомлення, що в Кіровограді припинили діяльність нелегального закладу, який діяв під егідою оператора лотереї МСЛ. Тоді на вулиці Великій Перспективній був проведений санкціонований обшук у приміщенні ігрового залу та вилучено гральне обладнання, чорнові записи з обліком гравців та зроблених ними ставок.

Місяць тому також "накрили" два гральних зала в нашому місті, які теж належали ТОВ "МСЛ" під вивіскою синього кольору "Золота підкова". Один з них знаходився в центрі міста, інший - у спальному мікрорайоні. Тоді вилучили фактично все: системні блоки, монітори, касові апарати, відеореєстратори, відеокамери, 7 тис. грн готівки та чорнові записи.

Мережа "Золота підкова" з'явилася в Україні рік тому, але вже встигла, як спрут, охопити всі великі міста. У їхніх закладах любителі азартних ігор пробують щастя у суперництві з "МСЛ" (молодість, спорт, лотерея). Тобто незаконна діяльність прикриваються розіграшем державних лотерей.
 
"У закладах мережі "МСЛ" ми цього року проводили три обшуки. Працюють вони брудно, по-чорному, без будь-яких дозвільних документів. Маскуються, беручи в оренду приміщення нібито для здійснення роздрібної торгівлі продуктами харчування. Але насправді там ставлять рулетки, комп'ютери з платами, які запрограмовані для проведення азартних ігор", - розповідає Максим Яремчук.
Вивіску "Золота підкова" по вул. Велика Перспективна неподалік перетину з вул. Шевченка поліція нещодавно зрізала, але вона з'явилася знову. Пізніше заклад під такою ж вивіскою з'явився поблизу зупинки біля готелю "Київ".
"Під час обшуків ми повністю вилучаємо всю апаратуру, всі бухгалтерські документи, готівкові кошти каси. Системні блоки відправляємо на експертизу, яка має підтвердити, що обладнання пристосоване для здійснення грального бізнесу. Якщо це підтвердиться, ми відриваємо кримінальне провадження з вказанням завданих матеріальних збитків та направляємо матеріали до суду. Але через два тижні після вилучення у подібний заклад знову завозиться обладнання для здійснення незаконного бізнесу. Це як боротьба з повітряними млинами. Опломбувати ж вхідні двері ми не маємо права, адже це приватна власність інших осіб, здана в оренду", - пояснює заступник начальника управління.
 
 
Розмір штрафу визначають судові інстанції, вони ж приймають рішення про конфіскацію вилученого обладнання. Це тягнеться дуже довго. А поки триває суд, обладнання зберігають у спеціальних приміщеннях, як речові докази.

Підставою для обшуку є кримінальне провадження на підставі ухвали суду. Інформацію ж отримують від людей, які свідчать про ведення незаконного бізнесу, використовують дані оперативної служби, власних агентів. Наприклад, людина яка програла велику суму, може написати заяву щодо перевірки легальності закладу.
 
Шанси на виграш
Часто гральний бізнес маскують під інтернет-магазини або інтернет-клуби. Але відвідувачі таких інтернет-клубів грають не в дозволені ігри, а роблять ставки на виграш. Буває, що гральний бізнес відкривають у квартирах, в напівпідвальних приміщеннях. Вилучену гральну апаратуру відправляють на експертизу, але не в кожному випадку вдається встановити, що у системному блоці є спеціальна гральна програма.
"Я дуже негативно ставлюся до грального бізнесу. Знаю багато людей, які лікуються від ігроманії. Ця хвороба так само висмоктує з людини все, як алкоголізм або наркоманія. Ігромани програють навіть машини, квартири, а їхні сім'ї потім голодують. Це жах", - не приховує емоцій Яремчук.
Звичайно, такі заклади відвідують не лише ігромани. Є люди, яким просто цікаво спробувати, відчути певний адреналін від азарту. Та слід зазначити, що гральне обладнання налаштоване так, що ймовірність виграшу ніколи не перевищує 10%. А мало бути 50 на 50. Про яке везіння можна говорити, якщо гравець у 90% випадків програє.
"Гральний бізнес України пов'язаний з певними кримінальними угрупуваннями. Цей шалений приток грошей потребує подальшої легалізації. Отож на ці гроші потім придбається нерухомість, земля, підприємства", - говорить Яремчук.
За його словами, дуже багато гральних закладів створюють та фінансують люди, які живуть на території інших держав. В тому числі - мережу МСЛ. Керівників місцевих закладів наймають з українців із вказівками, де саме їх відкрити, та фінансуванням витрат на відкриття. При цьому головний організатор є таємною особою. Грошові ж потоки потрапляють в офшорні зони різних країн, зокрема, у США.
 
Який вихід?
Максим Яремчук вважає, що гральний бізнес потрібно легалізувати. Як зазначалося, якби організатори грального бізнесу, як раніше, купували дозвільні ліцензії, то бюджет країни поповнився б значними коштами.
"У тінь, не потрапляючи до бюджетів, ідуть величезні гроші. Легалізація цього бізнесу дозволить ефективніше контролювати такі грошові потоки. Місяць тому у Верховній Раді планували розглянути законопроект про легалізацію грального бізнесу. Тобто пропонувалося перетворити портове місто Одесу на такий собі український Лас-Вегас. Щоб лише в цьому місті підприємці мали змогу відкрити легальні казино та гральні клуби. Там були б спеціально обладнані місця з усіма гральними атрибутами. Хочеш пограти - купуй квиток та їдь до Одеси".
Першого читання цього законопроекту не відбулося, оскільки серед нардепів є велика протидія. Адже гральний бізнес - це ласий шматок для бізнесових кланів, які з ним пов'язані. Навіщо платити великі гроші на придбання ліцензії, якщо можна працювати незаконно.
"Лише посиленням контролю з боку правоохоронців питання не вирішити. Оскільки таке порушення не є тяжкою статтею Кримінального кодексу. Максимальний штраф становить 850 тис. грн. За кілька днів роботи нелегальний гральний заклад заробить значно більше", - констатує заступник керівника управління.
 
 
Переглядiв: 4759
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype