×
 
 
«Епідемія» ботулізму:
Що кіровоградцям краще не купувати на ринках і в магазинах
За останні півроку в Україні зафіксували 70 випадків захворювання на ботулізм, серед них 8 – летальних. Не оминули спалахи небезпечного захворювання і жителів Кіровоградщини. Так, з початку року троє людей захворіли на ботулізм, одна з них - жителька Новоукраїнського району - від хвороби померла. Невтішну статистку захворюваності на ботулізм в країні підвищила й рибна продукція з підприємств Кіровоградщини - ФОП Меркулов А.В. (Світловодський район) та постачальник рибної продукції - ТОВ «ЧУДО-ЮДО» (Світловодськ). Як повідомлялося, через імовірне споживання риби, виробленої на цих підприємствах, на ботулізм захворіли четверо жителів Київщини та жителька Херсона.
Ботулізм - це важке інфекційне захворювання, яке протікає дуже гостро. Його збудником є бактерія Clostridium botulinum, яка виділяє ботулотоксин - найсильніший з відомих науці органічних токсинів. Він витримує температуру до 120 °С та характеризується ураженням нервової системи. Токсин практично миттєво вражає нервову систему і викликає сильне отруєння всього організму. Уже в перші години після інфікування хворий відчуває себе дуже ослабленим, його лихоманить, з'являється дискомфорт у шлунку.
«Дійсно, в Україні загострилася ситуація з ботулізмом, - констатує головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Галина Сабадаш. - У кінці травня розпочалися спалахи захворювань в низці регіонів. Нашу область хвороба також не оминула. Відомо вже про летальний випадок від ботулізму у жительки Новоукраїнського району. За інформацією обласного лабораторного центру, жінка придбала рибу в торговельній мережі в Харкові. Однак Держпродспоживслужба має іншу інформацію, тому що, спілкуючись з чоловіком потерпілої, ми дізналися, що жінка придбала цю рибу у приватної особи на стихійному ринку, привезла її додому і два дні в'ялена непотрошена риба знаходилася в неналежних умовах, не в холодильнику».

Незважаючи на введення протиботуліністичної сироватки, хвора померла. Причиною цього, зазначає фахівець, є короткий інкубаційний період (при ботулізмі чим коротший інкубаційний період, тим тяжчий перебіг захворювання).

«Увечері у жінки через чотири години після вживання риби виникли симптоми ботулізму. На наступний день медики встановили точний діагноз. Врятувати її не вдалося, оскільки клінічна картина дуже стрімко розвивалася», - констатує Сабадаш, однак пояснює, що не усі форми ботулізму несуть загрозу життю людей.
«Збудник ботулізму має дві форми – спорову та вегетативну. Спорова форма не несе ніякої шкоди людині. Якщо форма ботулізму вегетативна, виробляється речовина екзотоксин, яка призводить до тяжких наслідків. Щоб утворився екзотоксин, в продукції мають виникнути безкисневі (анаеробні) умови. Вони можуть утворитися як на виробництві, так і в домашніх умовах при консервуванні. Зокрема, при неналежній обробці м'яса, овочів та фруктів. Збудник поширюється не по всій продукції, а точково. Тому при споживанні зараженої риби захворіти на ботулізм можуть не всі. Наприклад, продукт куштувала вся родина, а захворів тільки один член сім'ї»

Галина Сабадаш
головний спеціаліст ГУ Держпродспоживслужби в області
Де прихована небезпека

За словами Галини Сабадаш, особливу небезпеку становить в'ялена риба.

«Справа у технологічній обробці рибної продукції. Особливо при приготуванні в'яленої риби, коли з неї не видаляються внутрішні органи, спорова форма ботулізму переходить у вегетативну, за якої в свою чергу виробляється небезпечний екзотоксин. Якщо вегетативна форма потрапляє в рибу ще до обробки, то ніякий сольовий розчин, який використовується для в'ялення, вже не допомагає», - стверджує фахівець.

Проте у «групі ризику» також неналежно оброблені фрукти та овочі, грибні консерви, а ще м'ясо, м'ясні консерви, паштети.

«Туші тварин дуже часто обробляють на землі - багато випадків захворювання на ботулізм фіксується саме у сільській місцевості. А контакт сирого м'яса з землею призводить до спорової форми ботулізму», - говорить спеціаліст.

Ускладнює ситуацію те, що за зовнішнім виглядом і смаком продукту токсичну зараженість людина помітити не може. Г.Сабадаш говорить, що небезпечні ознаки може проявити домашня консервована продукція. Радить у разі здутих кришок утилізувати продукцію і в жодному разі не кип'ятити та не вживати. А от по рибі ураженість токсином можна виявити тільки при лабораторному дослідженні…

Поставити діагноз «ботулізм» теж досить непросто, констатує Галина Сабадаш. Без ретельного обстеження і аналізів у будь-якому разі не обійтися.

«Ботулізм – це така кишкова інфекція, яка має диференційовані ознаки, тому люди, заражені цією хворобою, звертаються іноді до окуліста, оскільки погіршується зір. У деяких виникають ознаки харчового отруєння. Важливо розуміти, що ботулізм – не смертельна хвороба, її можна вилікувати при своєчасному зверненні до лікаря. У нас є випадки, коли ботулізм був у тяжкій формі, але люди вилікувалися. Але, коли збудник потрапляє у тканини, вражає нервову систему, то врятувати хворого практично неможливо».
Коли бити на сполох

До найперших ознак ботулізму можна віднести: головний біль, запаморочення, загальну слабкість, нудоту, блювоту, підвищення температури тіла. Через кілька годин у хворого починаються приступи болю в області живота, а також пронос. Приблизно через добу пронос змінюється запором.

Також відзначається надмірне здуття живота і сухість ротової порожнини. Ще через добу відзначається погіршення зору, причому зір погіршується настільки, що людина не може читати, з'являється двоїння в очах. Цілком можливий розвиток паралічу м'язів обличчя. Хворий не може нормально ковтати, у нього зникає голос. Тривала відсутність терапії може призвести навіть до летального результату. Проте у всіх випадках перебіг хвороби є індивідуальним – у одного хворого розвиток швидше, у іншого – повільніше.

При появі симптомів, схожих на ботулізм, перш за все, треба зателефонувати в швидку. Медики зроблять хворому ін'єкцію протиботулістичної сироватки, яка нейтралізує отруту. У лікарні пацієнтові промиють шлунок, видаливши залишки їжі. Потім інфекціоністи візьмуться за підтримку всіх систем організму, необхідних для життя людини.

 
 
Як уберегтися
 
Не купуйте на ринках «кустарно» виготовлену в'ялену рибу.
Особливу небезпеку становлять: оселедець, лящ, в'юн, товстолобик, судак, вугор, окунь, а також червона риба. Однак інші види теж схильні до зараження. Краще довіряти своє здоров'я тільки перевіреним виробникам і відомим торговим маркам промислового виробництва.
 
 
Не купуйте консервні банки з роздутими кришками, оскільки це головна ознака розвитку мікробів в продукті.
 
 
Не купуйте консервні банки, цілісність упаковки яких порушена, або розсіл у банці виглядає каламутним.
 
 
 
Обов'язково звертайте увагу на термін зберігання консервів, особливо на акційних товарах.
 
 
М'ясні і рибні продукти зберігайте в холоді (не вище 10 градусів тепла).
 
 
Ретельно мийте під проточною водою всі овочі та фрукти для видалення частинок грунту.
Бажане використання щітки.
 
 
Будь-які продукти, що підлягають консервації, не зберігати. До обробці приступати відразу ж.
Все кухонне приладдя перед початком консервування слід обробити гарячою водою, додавши в неї оцет.
Переглядiв: 11140
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype