Фахівці дослідили якість питної води на Кіровоградщині

18.10.2017 06:56
image

Якість питної води в колодязях не покращилась. Про це сайту DOZOR повідомили у обласному лабораторному центрі.

За результатами лабораторних досліджень питної води з громадських колодязів встановлено, що дві третини досліджених проб води не відповідали вимогам за санітарно-хімічними показниками. А  саме 110 із 158 досліджених проб (70%), при середньому  показнику  по Україні 30,8%.

Зокрема, на території Петрівського району жодна з досліджених проб води з громадських колодязів не відповідала вимогам за вмістом нітратів (100%), в Олександрійському та Вільшанському районах – 92,9%, Устинівському – 83,3%, Світловодському – 80%, Олександрівському та Голованівському районах – 66,7%, Гайворонському районі – 65,5%, Кіровоградському та Благовіщенському районах – 41,7%,  Знам’яському районі – 40%, Добровеличківському районі – 16,7%.

Як зазначають фахівці, вживання води, забрудненої нітратами, особливо небезпечно дітям до 1 року, адже може призвести до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії, внаслідок якої все частіше реєструються летальні випадки.

Крім того, в організмі людини нітрати в процесі хімічних реакцій відновлюються до нітритів, що сприяє підвищенню ризику онкогенної захворюваності. Єдиним дієвим способом дізнатись про якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень, зазначають у відомстві.

Переглядiв: 2729