Фортеця святої Єлисавети в ЗD, повітряна куля і локація мікс-відпочинку. Фонд Стрижакова оголосив переможців конкурсу грантів (ФОТО)

25.07.2017 11:33
image

Городяни презентували свої проекти з розвитку обласного центру, подані на конкурс грантів від Культурно-мистецького фонду  «Перспектива» Артема Стрижакова. Презентація відбулася вчора, 24 липня, у залі обласного художнього музею. Проекти учасників оцінювала експертна рада, до якої  увійшли відомі культурні діячі міста. Про це повідомляє DOZOR.

Всього в конкурсі взяло участь 14 проектів. Їх авторами стала творча молодь, колективи установ культури обласного центру, а також громадські діячі. Кожному учаснику надали можливість презентувати свій проект, продемонструвати ескізи і "захистити" свою ідею перед суддями.

image
image
image
image
image

А ідеї були представлені найрізноманітніші. Зелена фігура Ейфелевої вежі на Дворцовій, туристична карта-схема пам'ятників міста, різноманітні фотозони, інсталяції та 3D-малюнки на асфальті, покажчики напрямків руху, локації з цитатами і портретами видатних діячів культури і науки - це далеко не весь перелік пропозицій «культурних» активістів . Пропонувалися також проекти-заходи: фестиваль "креативного читання", конкурс авторської пісні, фестиваль вуличного спорту. Про те, яким же проектам віддати грант, журі довелося радитися не одну годину.

image
image
image
image

У результаті голосування найбільшу кількість голосів набрала ініціатива зі створення фотозони з 3D-малюнком  фортеці святої Єлисавети. Експерти зазначили, що такий витвір стріт-арту  буде реалізований в нашому місті вперше!

image
«По-перше, це креативно і привабливо як для городян, так і для туристів: 3D-малюнки на вулицях є у всіх розвинених містах. По-друге, це популяризація історії міста. Наші діти знають фортечні вали, але не знають, що це була фортеця святої Єлисавети і як вона виглядала. Тому цей проект має і естетичну привабливість, і сенс, і користь», - каже автор ініціативи Кирило Солуянов.

Грант виграв також проект від працівників обласної бібліотеки імені Чижевського. Його суть полягає у створенні на Великій Перспективній вулиці «локації мікс-відпочинку з творчою програмою».

image
«На затишному прибібліотечному майданчику ми облаштуємо зону відпочинку за допомогою сучасних дизайнерських лофт-меблів. Вона буде орієнтована в першу чергу на соціально вразливих городян і в літній вечірній час стане місцем для кінотеатру під відкритим небом, проведення зустрічей з творчими людьми, майстер-класів», - розповідає автор ідеї Світлана Приймак.

Ще один проект став позаплановим третім переможцем. Йдеться про ініціативу встановити на одній з центральних вулиць міста фотозону-інсталяцію повітряної кулі. За кількістю голосів експертів проект «Політ через століття» не дотягнув до перемоги зовсім небагато. Але, незважаючи на це і на те, що загальна сума гранту була вже вичерпана, Артем Стрижаков заявив: ініціатива буде реалізована!

image
«Молоде покоління хоче розвивати наше місто, і це чудово! Впевнений, ідея з інсталяцією повітряної кулі сподобається городянам не менше, ніж алея парасольок на Дворцовій, і теж стане улюбленою фотозоною, - коментує засновник Культурно-мистецького фонду «Перспектива», громадський лідер Артем Стрижаков. - Зізнаюся, що мене приємно здивувала ця «хвиля» ініціатив від учасників нашого конкурсу. Значить, нам вдалося запалити у городян щире бажання зробити рідне місто краще».

Нагадаємо, в результаті торішнього конкурсу грантів від Фонду «Перспектива» в Кіровограді були реалізовані такі міські проекти, як «Umbrella Sky» - інсталяція з парасольками на Дворцовій; «Поезія стін» - розписані віршами українських поетів стіни кіровоградських будівель; спільний з галереєю «Єлисаветград» всеукраїнський  конкурс «Щаслива дитина - квітуча Україна», сотні дитячих малюнків якого тепер подорожують по всьому світу.

image
image
Переглядiв: 3814