×
 
 





Головлікар пологового будинку
про нові життя, пологи в новорічну
ніч і сльози татусів


Цей новий рік обидва міських пологових будинки разом зустріли вперше. 2017-й став одним із найбільш плодотворних із останніх років. Небезболісне об'єднання 1-го і 2-го пологових, реконструкція приміщень і найголовніше – близько двох тисяч новонароджених малюків. Про найбільш довгоочікувану зустріч із немовлям, музичний оркестр при виписці і пологи в новорічну нічдорогою до лікарні DOZOR поспілкувався із головним лікарем міського пологового будинку другого перинатального рівня Людмилою Романів.
- У вашому закладі з'являються нові життя. Скільки було пологів за рік?

- Близько двох тисяч. Двійняток у нас збільшилося до десяти пар. Раніше було три-чотири. У 2016 році було більше півтори тисячі пологів.

- Як проходить підготовка жінок до народження малюка?


- У нас працює школа материнства і школа батьківства. Є заняття, які проходять лише з мамою, лікарем і акушеркою, а є і з батьком. Розповідають, як допомагати дружині при пологах, як доглядати за новонародженою дитиною. Це так звані ази, а вже конкретно, коли дитинка народилася, то займається медичний персонал пологового будинку. При виписці проходить міні-лекція з татом, мамою, завідуючим відділенням, лікарем.

За період вагітності ми радимо жінкам прийти до школи материнства вісім разів. Якщо повторна вагітність, то деякі жінки не дуже біжать. А дівчата свідомі, особливо молоді, з вищою освітою, вони приходять на заняття, вони дуже готуються, навіть фотографії із УЗІ збирають для альбому. А деякі, хто не знає, приносить фото із УЗІ лікарю, то я кажу: «Це перша фотографія вашої дитини для фотоальбому».

На теперішній час стала більш цивілізована підготовка жінок до пологів. Зараз менше стало асоціальних жінок. А от підготовлених жінок, які свідомо йдуть на цей крок, багато. На даний час значно зменшилася кількість абортів. У десятки разів. Якщо раніше у Кіровограді за рік була тисяча абортів, то зараз може бути кілька сотень. Я розумію, коли патологія у жінки, але коли здорова, це ж таке щастя народити здорову дитину. Якщо Бог дав вагітність, то він дасть сили виростити і виховати цю дитинку, яка ще не раз подякує за життя.

До школи материнства приходять і чоловіки. Вони вважають, що все знають. Жінка, перш ніж прийти на пологи, знайомиться з відділенням, персоналом, атмосферою пологового будинку. Жінка говорить: «Ой чоловік не прийде, він не витримає». А ми кажемо: «Чому? Він має бути присутнім, не обов'язково у період самих пологів, які тривають 30 хвилин, він повинен бути присутнім, коли тобі боляче. А боляче – це 8-10 годин». А потім жінка виконує ті завдання, які каже персонал, як потрібно зробити. Хоча бувають чоловіки, які допомагають і керують жінкою: «Ти роби так і так, як лікар каже».
 
- До речі, чи часто практикуються партнерські пологи? З ким жінки найчастіше народжують?

- Найчастіше на партнерських пологах присутні чоловіки. Ми не дуже підтримуємо, щоб була мама. Тому що мама оберігає свою доньку, а от чоловік, знаючи, що там дитина, щоб їй не нашкодити, він стимулює жінку до правильності. Тому ми вмовляємо жінок, щоб були чоловіки.

На партнерських пологах із ста відсотків – вісімдесят чоловіки, якщо не більше. Буває так, що жінка хоче, щоб була мама, а ми ще запрошуємо чоловіка. Оці міфи: «Якщо чоловік побував на пологах, він до жінки не підійде» - неправда. Не обов'язково показувати те, що йому не потрібно. Не бачила ще чоловіка, який би не плакав. Жодного! Перша, третя дитина… Це щастя!

Я вдячна Господу Богу, що я працюю у пологовому будинку, адже тут стільки позитивних емоцій, що це не передати словами. Так, важко, адже ми відповідаємо за дитину і маму. Але коли ти пройшов цю дорогу, то потім стільки позитивних емоцій…

- Чи є оригінальні історії, які трапилися із жінками в новорічну ніч?


- Коли я працювала у районній лікарні, бувало, що привозили жінку, у якої дорогою вже народилася дитина. Було багато снігу. У жінки були вже другі пологи. У селі машини не було. А потім їхали по переметах. Тим часом вона і народила у машині. Замотали у шубу і привезли у пологовий будинок.

Було і тут схоже у новорічну ніч. Жінку привезли у приймальне відділення, то вона там і народила. Але знаєте, я хочу сказати, що діти ніби знають – їх найменше народжується у новорічну ніч. І на свята найменше. І ніби обрані народжуються на Різдво, Великдень, Новий рік. Зазвичай одна дитина у свята, найбільше було троє. А взагалі в день народжувалося до 15 діток.
 
 
 
 
 
 
- Пригадайте незвичні історії виписування матусь і малюків із пологового будинку?

- Колись у нас був оркестр. Щойно народилася дитина, її ще навіть не забрали з пологового будинку, а в нас вже оркестр грає веселі пісні. Одного разу, як виписували у нас двійню, то була у нас музика - скрипка і рояль. Вони виконали десь п'ять музичних композицій, було дуже гарно.

Як був день працівників культури, у нас виступали дітки. Вони у холі грали і співали. У нас виписка взагалі святково відбувається – є фотограф, і відео знімають, роблять альбоми. Наприклад, на день захисту дітей ми підготували невеличкі подарунки, то вітали діток. У пологовому будинку відчувається будь-яке свято. Медичний персонал завжди на словах вітає жінок.

- А який медперсонал у закладі? Яке фінансування від держави і міського бюджету?

- У нас працює 584 медичних працівників, 70 лікарів. За останні тридцять років пологовий будинок ремонтувався у 1984 році. І за тридцять років на ремонти не було виділено ні копійки. Єдине у 2003 році був відремонтований дах на головному корпусі, а через три роки – на старому. Було дуже некомфортно тримати людей у таких умовах… А зараз тепло і чисто, купатися можна без обмежень. Гарно годують тричі на день,. 20-22 гривні йде на харчування за добу на кожну людину.

У нас один-єдиний заклад в області, який користується всім одноразовим. Навіть лабораторія. У нас немає пробірок, їх ніхто не миє, не стерилізує. Ми закуповуємо стерильні. На харчоблоці, там взагалі, коли у нас було відкриття, казали, що навіть в деяких ресторанах Кіровограда немає такого, як в нас. У нас нове обладнання - плити, жарові шафи, навіть, є овоскоп, який для контролю придатності харчових яєць.

В операційній немає багаторазових пелюшок, які прали по багато разів. Коли я прийшла сюди, то серветками для крові користувалися разів десять. Зараз такого немає. Все одноразове. Тому ніхто не скаже, що чимось заразився у пологовому будинку.

Загалом у 2017 році із міського бюджету ми отримали 7131386,82 гривні на медикаменти, продукти, комунальні послуги. А з державного бюджету – 28297362,49 гривень – на заробітну плату.
- Що змінилося у структурі роботи закладу після об'єднання пологових будинків?

- У нас додалися відділення: оперативної гінекології, реанімації новонароджених, реанімації жінок, відділення другого етапу виходження новонароджених, клініко-діагностична лабораторія, яка працює цілодобово. Ми нещодавно отримали реамобіль для реанімації діток і дорослих. Враховуючи те, що було і є зараз - це небо і земля.

- Які плани на 2018 рік?

- У нас у грудні в закладі були навчання «Сучасні методи зупинки акушерських та гінекологічних кровотеч». Був професор і доцент зі своїм обладнанням, показували нові методики зупинення кровотечі. Були люди з району. Ми надали операційну. Ми плануємо почати ремонтувати цей перший корпус. Ми йдемо до реформування медицини. Це і партнерські пологи. Вони вимагають нового. Ми хочемо зробити весь четвертий поверх готельного комплексу. У кожній палаті буде свій санвузол і кімната для двох жінок або для сім'ї. Далі ми запланували купити автомобіль для перевезення аналізів. І ще, що важливо, для перинатального центру повинна бути консультаційна поліклініка для ведення жінок, тому ми це також ставимо у пріоритетне завдання. Будемо дивитися далі в залежності від фінансування.
Переглядiв: 11225
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
ВІКТОРІЯ  СЕМЕНЕНКО
журналіст: ВІКТОРІЯ СЕМЕНЕНКО
VK Odnoklassniki Facebook Twitter Viber Skype