Громадськість обурена, мер роздратований: Черговий етап місцевих газових війн (ФОТО)

14.03.2018 16:25
image

Міська комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій  поставила вимогу перед ВАТ "Кіровоградгаз" терміново відновити  газопостачання котелень у Кіровограді сьогодні, 14 березня, інформує DOZOR.

Голова комісії, заступник міського голови Олександр Мосін вважає, що   причина, яку називають керівники "Кіровоградгазу" є надуманою. Адже борги теплопостачальних підприємств перед газорозподільною компанією лише поточні. Мовляв, підприємства погашають борги в міру надходження коштів державної субвенції на житлові субсидії і пільги та оплати послуг за тепло. Кошти, що надходять на рахунки тепловиків автоматично розподіляються за постачання, транспортування та розподіл газу.

"Ми вже звернулися до поліції і СБУ про вчинене порушення спеціалістами "Кіровоградгазу", які закрутили вентилі в підземних газорозподільних мережах всупереч рішенням нашої комісії", - повідомив Мосін.

Тим часом після відключення шести котелень  ДП "Кіровоградтепло" від газопостачання громадськість обласного центру зібралася у приміщенні ВАТ "Кіровоградгаз", щоб висловити своє обурення. До головного офісу підприємства прийшли депутати міської ради, представники громадських організацій, учасники АТО, керівники навчальних закладів, які залишились без тепла, в також батьки дітей, які перебувають у холодних приміщеннях дитсадків. Спочатку представників громади не пускали до приміщення, зачинивши двері. Оскільки ж двері почали ламати, гостей таки пропустили. 

Керівника підприємства Олександра Гладкого на місці не виявилося, тож представники громадськості спілкувалася з його заступниками та керівниками підрозділів. З боку гостей спілкування мало характер ультиматумів та погроз. Лунала й ненормативна лексика. Посадовці ж "Кіровоградгаз" стверджували, що газ було перекрито за дорученням голови правління внаслідок боргів за його використання.

Пізніше міський голова Андрій Райкович зробив заяву для представників ЗМІ. Він вважає, що керівництво "Кіровоградгаз" використовує складнощі, які роками накопичувались у теплогенерації та газопостачанні, аби спекулювати на цьому та формувати негативну суспільну думку населення.

"Ведеться напружена переговорна робота, щоб відновити газопостачання котелень. Зараз відключено 6 котелень, 137 багатоповерхових будинків, 6 шкіл, 3 дитсадки, 2 ПТУ та жіноча консультація. А для відновлення теплопостачання потрібен певний період. Всі котельні охороняють міська дружина, нацполіція і штатна воєнізована охорона. Але газопостачання припинено за межами зони охорони. Це ознаки хитрощів та недобросовісного партнерства. Я намагаюся зв’язатися з керівником НАК "Нафтогазу". Голова ОДА знаходиться в Києві і також намагається переговорити з керівництвом газової компанії. Доступ цих посадовців високого рівня обмежений", - повідомив Райкович.

Мер запевнив, що керівництво "Кіровоградгазу" на зв'язок не вийшло і поки що не йде на контакти з владою.  

"Економічного підґрунтя для відключення немає. Місто виконує свої бюджетні зобов'язання щодо підтримки теплопостачальників, а вони здійснюють свою роботу в межах чинної законодавчої бази. І взагалі фінансова складова не повинно бути розмінною монетою у відносинах з газівниками. Громада має право вимагати стабільності газопостачання. Відключення ж газу є елементами саботажу і політичних диверсій. Правоохоронним органам дані доручення провести досудові розслідування несанкціонованого відключення газу", - продовжив міський голова.

За його словами, заборгованість перед газівниками накопичувалася упродовж більше десятка років і покривати її з бюджету міста, розрахованого на один рік неможливо. Адже бюджет міста досить напружений і немає великого запасу міцності.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 1436