Кіровоградська єпархія УПЦ прокоментувала «телеграму до Путіна»

16.10.2017 08:44

Звинувачення Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви у антиукраїнській позиції поширюються з  метою порушити крихкий мир та розпалити вогонь міжрелігійного протистояння в країні. Про це йдеться у відкритому листі Кіровоградської єпархії УПЦ, копія якого надійшла на пошту сайту DOZOR.

Як повідомлялося, минулого тижня єпископ Кропивницький і Голованівський Марк (УПЦ КП) поширив відкритий лист до керівництва країни та обласного центру щодо «антиукраїнської діяльності» Української Православної Церкви. Згідно з листом, це полягало в участі Предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія та митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа в засіданні Священного Синоду РПЦ і відправці «вітальної телеграми президенту Росії».

«Сподіваюся, що ці вчинки архієреїв РПЦ в Україні, які свідчать про їхню відданість «русскому миру» та виявляють зневагу до нашої Батьківщини, стануть поживою для роздумів українців, відповідних висновків та вагомим аргументом у бажанні доєднатися до утвердження в Україні єдиної Помісної Православної Церкви як духовної опори незалежної Української держав», - йшлося, зокрема ,у листі, з повним змістом якого можна ознайомитися за даним посиланням.

У Кіровоградській єпархії Української Православної Церкви  такі звинувачення  назвали маніпуляцією. Пояснюють, що дійсно брали участь у засіданні Священного Синоду на ряду з представниками низки міст і країн, які сповідують канонічне православ’я.

«Ієрархи УПЦ брали участь у засіданні Руської Православної Церкви. Згідно Статуту, постійними членами Священного Синоду по кафедрі є: митрополити Київський і всієї України; Санкт-Петербурзький і Ладозький; Крутицький і Коломенський; Мінський і Слуцький, Патріарший Екзарх всієї Білорусії; Кишинівський і всієї Молдови; Астанайський і Казахстанський, глава Митрополичого округу в Республіці Казахстан; Ташкентський і Узбекистанський, глава Середньоазіатського митрополичого округу. Крім постійних членів Синоду, для присутності на одній сесії почергово викликаються тимчасові члени. Все це свідчить про духовну євхаристичну єдність Української Православної Церкви з іншими православними церквами та взагалі зі світовим Православ’ям. Це і є, мабуть, однією з основних причин обурення «єпископа» Марка, адже структура УПЦ КП, в яку входить і його «єпархія», не визнана Світовим Православ’ям та знаходиться в духовній і канонічній самоізоляції», - йдеться у відповіді.

Щодо «вітальної телеграми президенту РФ», у єпархії зазначають, що ніякий текст привітання на засіданні взагалі  не обговорювався і члени Синоду жодного звернення не підписували. Ті, хто уважно читає офіційні документи – журнали засідання Синоду, – можуть з легкістю в цьому переконатися, стверджують в Кіровоградській єпархії. Натомість пропонують представникам УПЦ КП «замість маніпулювання болем українських матерів  за загиблими воїнами, спекулювання їхньою пам’яттю, молитися за здоров’я живих та спокій душ загиблих».

З повним текстом листа-відповіді можна ознайомитися за даним посиланням.

Переглядiв: 2429