Кіровоградські митці влаштували пікет на підтримку художнього салону (ФОТО)

06.09.2018 07:58
image

В обласному центрі відбувся пікет за участю членів Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України сьогодні, 6 вересня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, учасники акції висловлювали недовіру до міської влади через попереджувальний лист від управління комунальної власності щодо можливого виселення салону з приміщення.  

«Художній салон працює тут протягом 40 років. А з часів проголошення України незалежною його намагалися відібрати вже майже двадцять разів. Всі наші виставки проходять тут, оскільки зараз немає повноцінного виставкового залу для художників. Колись нам обіцяли передати перший поверх приміщення кібернетичного коледжу, але цього не сталося. Зараз і це приміщення хочуть відібрати. Це єдине місце, де художники можуть себе презентувати. Імовірно, що комусь із можновладців це приміщення дуже сильно сподобалося, адже це центр міста. Ми будемо боротися за це приміщення», - виступив заслужений художник України Фелікс Полонський.

Голова обласної спілки художників Андрій Хворост стверджує, що останні два роки влада переукладає договори з художниками лише на рік.

«На наші запити щодо продовження оренди ми не отримали відповіді. Ми зверталися до міського голови, до секретаря міськради та управління комунальної власності.  Очікуємо, що після завершення дії договору 24 вересня до нас прийдуть з рішенням якогось суду і покажуть нам на вихід. Думаю, що історія повториться, як і з іншою частиною приміщення салону, яке відібрали близько 10 років тому», - розповів Хворост.
image
image
«Як я можу ставитися до того, що мене позбавляють змоги творчо працювати. Ми всі створюємо твори мистецтва і в цьому салоні їх оприлюднюємо. Тут виставляються  щотижня різні художники, які хочуть щось показати своєму місту. Те, що влада намагається відібрати приміщення, є антинародним. Тут запланований художній салон ще під час проектування цієї споруди. Спілка художників буде боротися, це лише початок. Ми обрали владу для того, щоб вона думала про місто», - говорить відомий скульптор Олег Савченко.

Наразі художники відправилися на сесію міської ради, щоб виступити перед депутатами міської ради.

Нагадаємо, в обласному центрі художній салон, що знаходиться на перехресті вул.Гоголя та Перспективної, можуть позбавити приміщення, в якому салон знаходиться понад 40 років.

image
image
image
Переглядiв: 1019