Кіровоградські першокласники поки що вчитимуться без підручників

01.10.2018 14:40
image

Кіровоградська область поки що отримала не всі підручники  для першокласників. Про це під час брифінгу в Павлиській школі повідомив заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, передає медіапортал DOZOR.

За словами заступника  міністра, область наразі отримала 100% підручників з математики, близько 80% букварів та 60% підручників «Я пізнаю світ». Проте мова йде тільки про централізоване постачання. МОН закуповує підручники у видавництв і за власний рахунок доставляє їх в обласні центри, звідти їх ще треба розвезти по містах, районах та школах.

Як пояснив Павло Хобзей, така ситуація з підручниками склалася майже в усіх регіонах України.

«Справа не в регіоні, а в тому, підручники яких видавництв обрали вчителі.  З видавництвом «Генеза», наприклад, виникли проблеми – вони не змогли вчасно виконати замовлення. Ми включили штрафні санкції, але від цього не легше. Ми можемо тільки перепросити», - констатує Хобзей.
image

Неготовністю виробників, на думку посадовця, пояснюються і проблеми з партами – українські меблеві підприємства просто не готові були  виконати усі замовлення в  такий короткий термін. Тепер, коли зрозуміло, що МОН буде закуповувати нові парти і друкувати нові підручники й наступного року, підприємства зможуть підготуватися. 

А МОН закуповуватиме. Павло Хобзей повідомив, що, незважаючи на те, що наступний бюджетний рік буде дуже важким (Україна зобов’язана повернути вісім  мільярдів кредитного боргу), один мільярд, як і в цьому році, має бути виділено з державного бюджету на розбудову Нової української школи.

Що ж до інших «шкільних» статей, то чекати збільшення фінансування не варто. У наступному році зарплата вчителів зростати вже не буде, навряд чи буде можливість придбати за державний кошт обладнання для кабінетів фізики, хімії, біології і т.п., нові підручники МОН планує замовити  тільки для другого та одинадцятого класу – усім іншим доведеться чекати кращих часів.  

Нагадаємо, заступник міністра освіти Павло Хобзей приїхав на Кіровоградщину в рамках святкування 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського. Урядовець відвідав Павлиську школу та меморіальний музей Сухомлинського,  поклав квіти на могилу педагога, вручив державну відзнаку вчительці української мови та літератури Павлиської школи Раїсі Гришиній.

Як повідомляв DOZOR, Нацбанк випустив другу ювілейну монету на честь педагога з Кіровоградщини.

image
image
image
Переглядiв: 1067