Кіровоградські спортсмени хочуть побудувати комплекс для дітей, але громадські активісти – проти (ФОТО)

22.03.2017 09:31

image

Представники громадської ради при міськраді виступили проти будівництва спортивного комплексу для дітей у сквері Молодіжному, що біля спортшколи в обласному центрі. Аргументи проти будівництва, яке ініціює спортклуб «Борець», висловили під час засідання комісії з питань архітектури та містобудування при громадській раді, повідомляє DOZOR.

Як повідомляв DOZOR, в Кіровограді  на вулиці Верхній Пермські СК «Борець» хоче збудувати спортивний комплексл з можливістю навчати до 500 дітей. Минулого тижня міська рада погодила виділення в оренду  земельної ділянки розміром 546 кв.м. на 28 років. Спортсмени повідомили, що працюють над розробкою проекту, і запевнили, що зелені насадження  під час будівництва не знищуватимуть.

Проте вчора представники громадської ради при міськраді заявили, що будувати спорткомплекс у  Молодіжному сквері не можна. Як зазначила член громадської ради при міськраді, архітектор Людмила Харламова, сквер поділяється на зони R1 та R2. В зоні R2 можна будувати спортивні зали, а зона R1 є природо-охороною і там забороняється будь-яке капітальне будівництво. За її словами ділянка, яку надали для будівництва, частково заходить у рекреаційну зону.

«Є таке поняття як природно охорона зона, яка знаходиться вздовж річки. В залежності від ширини річки така зона може бути від 25 до 50 метрів. У цій зоні R1 можна будувати лише легкі конструкції, кіоски, навіси і більше нічого», –  стверджує Харламова.

image

«На цій території немає дерев. Вони колись там були. Територія простягається до доріжки. Вони забирають близько 200-300 кв. м. цієї зони, на якій будуватися не можна», – зазначає член громадської ради Максим Сінченко.

image

Що ж до неможливості будівництва у рекреаційній зоні начальник управління містобудування та архітектури Вадим Мездрін заявив, що цю проблему має вирішити архітектор на стадії проектування, а дозвіл на земельну ділянку – це лише попереднє погодження.

«Коли будуть проектувати безпосередньо будівлю, мають проектувати так, щоб будівництво залишилося там, де дозволено розміщення спортивних залів. Перший раз, коли дається дозвіл на розроблення проекту землеустрою, ми даємо попереднє погодження. Предметно можна про щось казати лише після детальної розробки проекту. Тут є частина території R2, але вони трошки заступили на природно-охорону зону, коли схему показували. Нехай зроблять проект, а ми потім побачимо. Вони не мають права заступати, вони можуть взяти землю, навіть і більшу ділянку. Але будуватися вони зможуть тільки в R2, а зона R1 буде для обслуговування», – прокоментував ситуацію  Вадим Мездрін.

image

У свою чергу керівник СК «Борець» Євген Скирда зазначає, що проводити будівництво на ділянці, яка вважається природно-охоронною,  не будуть. Навпаки наведуть лад у сквері і популяризуватимуть в ньому спорт.

 «Ми не будемо будуватися на тій ділянці, де це робити не можна. Вони (члени громадської ради – ред.), можливо, уявляють собі будівлю розміром з спортивну школу. Ця будівля на першому поверсі буде 200 кв. м., можливо навіть 180 кв. м. Це трохи більше, ніж приватний будинок. Загальна площа усієї триповерхової будівлі приблизно 600 кв м. Це не якась грандіозна будівля, яка знищить сквер», –  коментує Євген Скирда.

 Керівник «Борця» наголошує, що спорткомплекс необхідний для дітей саме у центрі міста. На його думку, поява такого закладу замінить «алкогольне» дозвілля в сквері на спортивне.

«Потрібен зал у центрі міста, куди кожна дитина, зможе доїхати сама або з батьками на маршрутці. Не у всіх є машини. Те, що там сквер, це теж дуже добре. Діти зможуть влітку займатися на свіжому повітрі, робити зарядку, бігати. Це гірше того, що там будуть стояти лавки, на яких питимуть алкоголь, як зараз?! Варто згадати, що з часу незалежної України у місті не було збудовано жодного нового спортивного залу, тим більш дитячого», – зауважив Євген Скирда.

image

image

За словами Євгена Скирди, інвестуватиме будівництво, зокрема, його друг та спортсмен Микола Байбарак, який пообіцяв надати 3 мільйони гривень у якості благодійного внеску.

«Власником будівлі буде наша громадська організація СК «Борець», яка діє у місті вже 5 років. Кошти Миколи будуть у статусі благодійного внеску на будівництво.  Також є компанія, яка готова повністю надати обладнання, укомплектувати зали, можливо, навіть сонячні батареї. Мій ще один товариш, Роман, має будівельні матеріали, фундаменті блоки та цеглу. Він готовий вкласти усе це в будівництво», – розповів Євген Скирда.

Проте громадська рада наполягає на проведенні громадських слухань щодо будівництва спорткомплексу.

«Зборами громадської ради приймалося рішення про заборону будівництва у центрі міста. Якщо є необхідність проведення будівництва, то тільки через громадські слухання. В першу чергу Ви (керівник СК "Борець", - ред.) повинні написати звернення до міського голови про проведення громадських слухань для надання дозволу будівництва у центрі міста. Міський голова має винести рішення про проведення громадських слухань», – заявив голова громадської ради Олександр Величко.

image

image

image

Переглядiв: 2924