Кіровоградський художній салон можуть виселити з приміщення

05.09.2018 11:52
image
В обласному центрі художній салон, що знаходиться на перехресті вул.Гоголя та Перспективної, можуть позбавити приміщення, в якому салон знаходиться понад 40 років. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у Кіровоградській обласній організації Національної Спілки художників України.

За словами голови спілки Андрія Хвороста, був отриманий лист від управління комунальної власності міськради, в якому йдеться про намір використання приміщення худсалону іншим власником після завершення дії договору оренди наприкінці цього місяця.

«Як символічно розгортаються події.  Щойно пролунав, промайнув національний театрально-мистецький фестиваль, окрасою якого був десант художників з різних куточків України, які пропагують туристичну та мистецьку привабливість нашого обласного центру. А з іншого боку місцева влада «показала на вихід» художникам нашого міста. В черговий раз без пояснень нам не хочуть продовжувати оренду зазначеного приміщення» , - говорить  Андрій Хворост.
«Художній салон є візитною карткою та культурним осередком нашого міста, в якому представлені художні твори, вироби декоративного мистецтва, сувенірна продукція майстрів з усієї України та Кропивницького, зокрема. Виставковий зал салону є майданчиком Кіровоградської обласної організації Національної Спілки художників України, в якому постійно проводяться виставки не тільки професійних митців, а й початківців та непрофесійних художників», - додає голова обласної організації НСХУ.

За слова Андрія Хвороста, художній салон регулярно сплачує орендну плату та комунальні рахунки, підтримує приміщення в належному стані, проводить поточні ремонти за власні кошти, згідно з договором  оренди, та не змінює цільового призначення.

«Ми звернулися з відповідними листами   до міського голови та начальника управління комунальної власності, але відповіді немає. Ми вбачаємо злочинну схему передачі майна іншим особам, таке вже було декілька років тому з частиною нашого приміщення. Сподіваюся на підтримку місцевої громади та небайдужих жителів нашого міста для того, щоб виставка художників до Дня міста в салоні не відбулася востаннє», -  говорить Хворост.

У коментарі медіапорталу DOZOR начальник управління комунальної власності міської ради Олег Колюка стверджує, що лист, який надійшов до обласної організації Національної Спілки художників України, несе попереджувальний характер. Остаточне рішення буде обговорюватися з керівництвом міста на спеціальній нараді.

«Згідно із Законом України «Про оренду державного та комунального майна», ми попередили орендаря за три місяці до завершення терміну дії договору оренди про намір використовувати орендоване майно для потреб власника (територіальна громада міста). Управління комунальної власності, як уповноважений орган управління майном та орендодавець, по багатьом об’єктам попереджає орендарів, що, можливо, орендоване майно буде використовуватися для потреб власника, оскільки кількість комунального міського майна обмежена, а досить часто виникає потреба використання приміщень для потреб громади. Є законна процедура припинення і продовження договорів оренди, яка буде дотримана в даному випадку. Якщо майно не буде використовуватися для потреби власника, то спілка матиме переважне право на переукладання або продовження договору», - прокоментував Олег Колюка.

Тим часом обласна організація  Національної спілки художників України розпочала безстрокову акцію зі збору підписів за збереження художнього салону.  

image
Переглядiв: 1981