×
 
 
Кіровоградську Лісопаркову
зроблять недоторканим заповідником
за кілька місяців?
Про те, що роздерибанену землю у Лісопарковій повернуть місту, а сама зелена зона отримає законні межі і стане реальним, а не паперовим заповідником, кіровоградцям обіцяють роками. Тема час від часу то набуває резонансу, то затихає, врешті-решт, залишаючись на місці під купою відписок старих і нових чиновницьких поколінь. DOZOR вирішив підняти проблему «на рівень очей» громадськості і з'ясувати, на якій нині стадії лісопаркова справа. Несподівано у мерії заявили, що на фінальній. Частково.

 
Зелений бекграунд
Майже десять років тому, а саме у 2008-му, після прийняття скандального 405-го рішення сесії Кіровоградської міськради 250 гектарів зеленої та паркової зони міста відійшли небідним городянам, зокрема, й тим, що нині є міським керівництвом. (Хто саме та скільки отримав землі в Лісопарковійдивіться на інфографіці). У 2014-му журналісти піймали на вирубці лісу власників однієї з «лісопарківських» ділянок біля Інгулу. Згодом громадські активісти повідомили про початок будівництва біля озера Кошаче око.

Після посилення уваги з боку громади, ЗМІ і вуличної акції проти знищення дерев будівництво припинилось. У 2015 році було створено спеціальну комісію по розслідуванню незаконної забудови Лісопаркової, але її кількамісячна робота закінчилась фактично нічим.

Стосовно того, що лісопаркову землю досі не віднесли до природно-заповідного фонду, обласна прокуратура позивалася на бездіяльність Кіровоградської міськради.
«Хоча позов задоволено, Кіровоградською міською радою досі не затверджено документацію із землеустрою щодо організації і встановлення меж ландшафтного заказника «Зеленого соснового масиву в районі вул.Лісопаркова»», - констатують у прокуратурі області.
Вже у 2016 році депутати «поновили» боротьбу за Лісопаркову, підтримавши колективний депутатський запит, який подав депутат Володимир Смірнов, створивши тимчасову контрольну комісію з питань впорядкування зелених насаджень та природно-заповідного фонду Кіровограда. Торік депутат також подав петицію з вимогою надати цим територіям статус природно-заповідного фонду.

 
Немає ніякого результату - Смірнов
«Була створена тимчасова комісія. Немає ніякого результату. Є якась відповідь, там так і зазначено, що працює тимчасова комісія. А по результатам, я вам скажу, що тимчасова комісія надала рекомендації виконавчим органам. Були вони підтримані рішенням. Але жодна з цих рекомендацій не була виконана. Не закладені кошти на виготовлення документації з впорядкування тих земельних ділянок. Я звертався і так, і так, і через петиції, щоб продемонструвати, наскільки ця тема є важливою для громадян, що збираються підписи. Основна вимога там була - створення на території Лісопаркової зони об'єкта природно-заповідного фонду. Вона є в рішеннях, але немає впорядкованої певним чином з зазначенням меж. І якщо немає меж і не сформована земельна ділянка, то виникає колізія. Є рішення про заповідну зону, але без меж»

Володимир Смірнов
депутат міської ради
 
Врятувати залишки
Профільний заступник міського голови Олександр Грабенко у коментарі сайту DOZOR пояснює: оскільки Лісопаркова має лише статус природно-заповідної зони, на даному етапі необхідно розробити проект землеустрою. Таке право необхідно надати комунальному підприємству «Кіровоград-Благоустрій». Це планують зробити на наступній сесії міськради. Після цього, запевняє Грабенко, використання і будівництво на залишках зелених масивів буде обмеженим і фактично стане неможливим.
«Цей проект рішення (про правонаступництво КП «Кіровоград-Благоустрій» від КП «Трест зеленого господарства, - ред.) вже пройшов депутатську комісію і буде винесений на одну з найближчих сесій міської ради. Це рішення необхідне для того, щоб ми змогли розробити проект землеустрою і вже на ті залишки зелених масивів, які є там, встановити обмеження у використанні і будівництві цих територій. Гроші у цього КП є, вони замовлять проект землеустрою якомога швидше, виконають, погодять.

Якщо ми (міська рада - ред.) приймемо таке рішення і надамо дозвіл, а потім затвердимо проект землеустрою і зона стане природно-заповідною, то власники ділянок зможуть тільки гуляти по ним. Будівництво законодавством заборонене. Ти можеш мати там приватну власність, але її не огородиш, нічого там не побудуєш, комунікації не заведеш. Ні воду, ні світло, ні газ без дозволів туди не заведеш, а місто категорично налаштоване ніяких дозволів не видавати»

Олександр Грабенко
заступник міського голови
 
Без змін
 
У питанні ж повернення у власність міста незаконно наданих ділянок зелених насаджень в Лісопарковій зоні, як і раніше, глухо. У обласній прокуратурі у відповіді на інформаційний запит зазначають, що справи досі у судах:
Зокрема, у 2015 році прокуратурою м.Кіровограда заявлено 41 позов до Кіровоградської міської ради, фізичних та юридичних осіб про визнання недійсними рішень, державних актів, повернення землі загальною площею 5 га вартістю понад 10 млн грн, що розташовані в Лісопарковій зоні м.Кіровограда. Судами першої інстанції задоволено 10 позовів прокурора, в решті відмовлено. На даний час остаточні рішення у цих справах не прийнято, оскільки справи перебувають на розгляді судів апеляційної та касаційної інстанції"
 
 
 
 
Переглядiв: 3394
ОЛЕНА НЕСЕН
журналіст: ОЛЕНА НЕСЕН
ІГОР ВЬЮН
журналіст: ІГОР ВЬЮН
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype