Масштабний історично-театральний фестиваль із безкоштовними виставами відбудеться у Кіровограді

11.10.2018 14:03
image

В обласному центрі відбудеться масштабний театральний фестиваль «Галичина і Наддніпрянщина 1918-2018», організований товариством «Просвіта» та  Івано-Франківським музично-драматичним театром 16-21 жовтня. Про це медіапорталу DOZOR повідомив голова обласної організації товариства «Просвіта» Олександр Ратушняк.

У рамках фестивалю на сцені театру Кропивницького Івано-Франківський театр покаже шість вистав (вхід на всі вистави – безкоштовний, захід профінансував Український культурний фонд). 

Фестиваль приурочений до 100-річчя перебування у Єлисаветграді легіону Українських Січових Стрільців і має просвітницьку мету, адже ми майже нічого не знаємо ані про український легіон, який існував у складі австро-угорської армії, ані про перебування Січових Стрільців у нашому краї.

Програма фестивалю передбачає історичну реконструкцію подій 1918 року - прибуття в Єлисаветград Січових Стрільців на потязі навесні 1918 року. Сімдесят акторів Івано-Франківського театру у формі січових стрільців пройдуть від залізничного вокзалу до реального училища, в якому розміщувався штаб Січових Стрільців, театральної площі та звідти – до пам’ятника Винниченку (початок ходи «Рідні гості» - 16 жовтня об 11.00).

Протягом шести днів, з 16 до 21 жовтня, кожного вечора, о 18.00, в театрі можна буде подивитися вистави Івано-Франківського музично-драматичного театру: оперету «Шаріка, або Кохання січового стрільця», драму-концерт лемківської пісні «Вигнані з раю», «Енеїда», «Вона – Земля» (за новелами Василя  Стефаника), «Нація» та «Солодка Даруся» (за однойменними творами Марії Матівос). Запрошення на вистави можна буде отримати з 16 жовтня в касах театру та після святкової ходи «Рідні гості».

І це дуже символічно. Адже Січові Стрільці, які прибули в наш край із завданням приборкувати селянські повстання проти Австро-Угорщини, замість цього почали налагоджувати культурні зв’язки між  Галичиною і Наддніпрянщиною – влаштовували святкові паради з піснями, концерти, театральні вистави. І тому, власне, і запам’яталися жителям регіону як «Рідні гості».  

image
Переглядiв: 5485