Масштабний пленер: українські художники пишуть красу Кіровограда (ФОТО)

30.08.2018 16:00
image

В обласному центрі розпочався пленер художників в рамках фестивалю «Кропивницький» сьогодні, 30 серпня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, у пленері, який триватиме до 2 вересня, задіяні 20 художників з Харкова, Закарпаття, Чернівці, Одеси, Запоріжжя, Житомира, Ізмаїла та інших міст.

«Головним завданням було зібрати досвідчених та молодих художників. Нам це вдалося. Місця для написання картин художники обирають самі, як рибалки місце для ловлі риби. І дуже цікаво, що художники обирають різні місця і ракурси будівель та місць, які ніхто раніше не обирав. Декому сподобалися Фортечні Вали, комусь – площа Героїв Майдану, але вони не пишуть площу, а інші об’єкти, допоміжні. Багатьом учасникам пленеру сподобалася і Театральна площа, музей Осьмьоркіна та краєзнавчий музей. Дівчина, яка пише музей, також обрала інший ракурс будівлі. Дуже добре, що є свіжі погляди художників, але ми, живучи тут, багато речей не помічаємо. Ми домовилися з художниками, що вони залишать по одній своїй роботі тут. Ми передамо їх до художнього музею», - розповів у коментарі медіапорталу DOZOR власник галереї «Єлисаветград» та співорганізатор пленеру Микола Цуканов.
image

За словами Миколи Цуканова, мета пленеру – популяризувати місто за допомогою українських художників, які повезуть свої роботи до міст, де живуть, але кожен митець залишить по одній картині у Кіровограді.

Художник із західної України Федір Матейчук розпочав роботу у пленері написанням картини з зображенням фонтану на площі Героїв Майдану. Митець стверджує: місто сподобалося з першого погляду.

«Я вирішив взяти участь у цьому пленері, тому ще це цікаво. Кожне місто в Україні є унікальним, своєрідним. І природа, люди, архітектура, які притаманні тому чи іншому місту,  унікальні. Люди у вас дуже привітні, тому малювати дуже приємно. Дуже хочу малювати ось це велике дерево біля площі (катальпу – ред.). Архітектуру також планую намалювати, але мої картини все ж будуть з ракурсу площі», - розповів художник з Івано-Франківська Федір Матейчук.
image
image
image

Митці працюють у різних куточках центральної частини міста, але можуть вільно обирати локації для своїх наступних картин.

«Я маю 26 років викладацького стажу у київських вишах і займаюся творчістю дуже давно і з наснагою. Місто надзвичайне, я дуже здивований, що тут стільки історичних споруд, навіть у Києві стільки немає, там їх не бережуть. Архітектура вашого міста нагадує старий Поділ у Києві. Вирішив написати синагогу, вона не відреставрована, не стала «вилизаною», в ній відчувається дух старовини, історії. Картину пишу в графічній манері », - зазначає столичний митець Андріан Бабюк.
image
image
«Я вперше у вашому місті, хоча у спогадах тут не вперше. З цього міста чоловік моєї племінниці, тому я все життя мріяв потрапити сюди, оскільки тут є музей Олександра Осьмьоркіна. Цей художник є одним з моїх найулюбленіших. Перша локація для праці – музична школа імені Мейтуса, дуже гарна будівля. У вашому місті дуже багато гарної архітектури, я вражений нею. У вашому місті рівень культури зашкалює, тому творити хочеться. Вразила і галерея, оскільки такою галереєю може похвалитися не кожне місто в Європі. Це не останнє місце, яке я збираюся написати – хочу і театр написати, і художню школу. У вас надзвичайно багато об’єктів гарних, але, на жаль, за кілька днів всього не написати», - каже художник-живописець  Цезарій Ганушкевич.
image

За інформацією, підсумкова виставка пленерних робіт відбудеться на Театральній площі вже 2 вересня.

image
image
Переглядiв: 4289