На Кіровоградщині землеміри знайшли стародавнє трипільське поселення (ВІДЕО)

03.08.2018 07:29

На Кіровоградщині землеміри натрапили на трипільське поселення, якому кілька  тисяч років. Про це йдеться в сюжеті новин телеканалу СТБ, інформує медіапортал DOZOR.

Наразі науковці не квапляться досліджувати, у цей же час «чорні» археологи викрадають історичні цінності.

Поблизу села Лещівка група геодезистів, яка проводила налаштування тракторів вивила ціле трипільське поселення. Стародавні речі знаходяться просто посеред поля. За словами геодезистів, якщо копнути трохи глибше, то можна знайти безліч глиняних виробів, зокрема, посуд, які трипільці майстерно виготовляли.  Наразі геодезисти запросили реставратора з історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Сергія Сеся, який, дослідивши залишки посуду, стверджує – знахідці близько шести тисяч років.

«Трипільська культура унікальна, в першу чергу, тим, що після неї залишилися такі великі поселення для мідно-кам’яної доби. Останній раз Україна отримувала фінансування на розкопки у 1994 році. Наша наука животіє, а у цей час «чорні» археологи не тільки перетворюють артефакти у гроші, а й знищують речі, які через деякий час могли б заговорити», - зазначив директор державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.

Переглядiв: 1850