На площі Ангела-охоронця завтра зустрічатимуть ікону Божої Матері. Історія святині

22.07.2017 07:49
image

У обласному центрі  на площі Ангела-охоронця відбудеться зустріч  чудотворної ікони  Божої Матері  завтра, 23 липня, о 12.00. Про це сайту DOZOR повідомили у прес-службі Кіровоградської єпархії УПЦ.

За інформацією, після зустрічі ікони Божої Матері  «Охтирська» духовенство та віруючі пройдуть хресною ходою до Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці, що біля спортивної школи, у якому образ перебуватиме два дні.

«Чудотворна ікона Божої Матері "Охтирська" ніколи ще не була в місті святої Єлисавети. І ось, як і  інші чудотворні ікони нашої Української Православної Церкви відвідують до Дня Хрещення Київської Русі основні міста України, так і до нас 23 липня прибуває чудотворна святиня, перед якою молилися наші православні предки», - говорить настоятель Благовіщенського храму Євгеній Назаренко.
«За свідченням багатьох поколінь православних, особливо Божа Матір допомагає  через чудотворний  образ  «Охтирський»  зціленню від різних хвороб, найперше  від лихоманки, а також сприяє  благоустрою  дітей в суспільстві, допомагає  сиротам».

 

Довідково

 «Охтирська» ікона Божої Матері отримала найменування від назви невеликого міста Охтирка в Харківській губернії (зараз це Сумська область). У цьому містечку був храм на честь Покрова Пресвятої Богородиці. Як відомо, Цариця Небесна є заступницею і покровителькою  православного  козацтва. Повертаючись з військових походів, козаки третю частину добутку віддавали на монастирі, храми. Так, на честь Покрови козаками було побудовано багато храмів, деякі з них збереглися і до нашого часу. В одному з таких храмів в першій половині XVIII століття  і служив благочестивий і доброчесний священик Данило. 2 липня (за ст.ст) 1739 року, отець Данило знайшов чудотворну ікону Божої Матері, яка згодом і стала називатися «Охтирською».

Одного разу він косив траву біля свого будинку і раптово  побачив випромінюючу незвичайне світло ікону, на якій була зображена Божа Матір, що молиться перед розп'яттям. У побожному страху отець  опустився на коліна і почав молитися до Божої Матері, а потім відніс ікону в свій будинок. Через деякий час стали помічати, що в кімнаті, де стояла ікона, неможливо перебувати одному: на людину нападав таємничий страх. Бажаючи відновити живопис ікони, отець Данило віддав її іконописцю Іоанну, але Іоанн почув голос, що звелів віднести ікону назад і повернути її священику.

Через три роки отець Данило знову побачив від ікони чудове сяйво, яке згодом неодноразово повторювалося. Незабаром у сні він отримав вказівку обмити ікону і покрити покривалом. Прокинувшись, він негайно виконав веління. Воду, якою обмивали ікону, отець Данило перелив в посудину і хотів вранці вилити в річку. В очікуванні ранку він знову заснув, і йому вдруге явилася Божа Матір і повеліла не виливати воду, так як вона зцілює від лихоманки. Після сну отець Данило напоїв цією водою свою дочку, що хворіла лихоманкою, і вона одужала. Багато хворих, випивши води, також зцілилися.

Поширенню звістки про чудеса ікони при царському дворі отримало явлення Божої Матері в тонкому сні хворій вдові баронесі фон Вейдель, що відвідала Охтирку в 1748р.: Богородиця  вказала їй день швидкої кончини, веліла роздати маєток нужденним і обіцяла заступництво її двом малолітнім дочкам. Баронеса поспішила роздати майно і дійсно через 5 днів померла. Звістка про все це дійшла до імператриці,яка взяла сиріт до двору і видала їх одну за графа Паніна, іншу за графа Чернишова. Обидві вони до смерті робили щедрі внески в собор, де перебувала ікона.

У 1751 році після  «слідства про чудеса святої ікони» Синод постановив почитати «Охтирську» ікону як чудотворну. Таким чином на Україні з’явилася ще одна відома усьому православному світу святиня. На початку 50-х років XVIII ст. на місці явлення ікони почалося будівництво величного  кам'яного  Покровського собору, яке завершилося в 1768р.

Довідкова інформація надана Благовіщенським храмом м.Кіровограда

Фото youtube.com

Переглядiв: 2770