×
 
 
історія
Найцікавіші вулиці Єлисаветграда: Беспопівська-Василівська-Хрестовоздвиженська-Успенська
Сьогодні по цій трикілометровій вулиці їздять шість маршруток та два великогабаритні автобуси, а колись ходив трамвай. Більше половини (!) будинків на ній – пам'ятки архітектури місцевого значення, більшість з них збудовано у кінці XIX – на початку XX, але є й будиночки початку позаминулого століття.

Проте під час історичних екскурсій екскурсоводи зазвичай звертають увагу глядачів тільки на два будинки: «Поштамт» та колишній особняк – приміщення Фортечної районної ради. Хоча і згадують, що тут, на цій вулиці, мешкала колись родина Шимановських, знаходилася знаменита музична школа Густава Нейгауза… А поряд з цими культурними пам'ятками – будинок, в підвалах якого в 20-х роках минулого століття розстріляли тисячі людей – тут знаходилася єлисаветградська ЧК. А ще тут є покинуте приміщення першого єлисаветградського машинобудівного заводу, шикарний будинок єврейської школи Талмуд-Тора, колишня єврейська лікарня. І ще багато будівель, вартих уваги. Сьогодні ця вулиця носить ім'я Миколи Гоголя.
 
Вулиця п'яти назв
 
Олександр Пашутін в «Історичному нарисі» писав: «При составлении межеваго плана в конце прошлаго (мається на увазі XVIII, - ред.) столетия в Елисаветграде состояли нижеследующия улицы: Московская-Перспективная, Малая-Мещанская, Пиховская-Донская, Большая-Мещанская, Крестовоздвиженская, Васильевская-Безпоповская, Невская, Александровская, Михайловская, Архангельская, Пермская, Андреевская, Петровская и Алексеевская».

З цього списку нас цікавлять дві вулиці: Василівська-Безпопівська та Хрестовоздвиженська, яка у часи Пашутіна вже була перейменована на Успенську. Адже замість згорілої дерев'яної Хрестовоздвиженської церкви на початку цієї вулиці збудували кам'яний Успенський храм.

Найстаріша з цих вулиць – Хрестовоздвиженська. Це одна з перших вулиць у місті. Тут у 1755 році збудували дерев'яну церкву. Поряд, за квартал, на Купецькій (нині Преображенська) за кілька років з'явилася міська управа та міська площа. Хрестовоздвиженська йшла від Перспективної вулиці до річки Біянки.

Майже одночасно з Хрестовоздвиженською у Єлисаветграді виникли вулиці Василівська та Безпопівська. Насправді це була одна вулиця – частина вулиці Гоголя від Перспективної до Ковалівки. Ми вже писали про те, що у нашому місті офіційно дозволено було селитися старообрядцям, які на інших територіях піддавалися гонінням. «Безпопівство» - це одна з течій старообрядництва, яка виникла в кінці XVII століття. «Беспопівці» відмовилися від священнослужбовців, храмів, церковного шлюбу, Причастя і т.д., а також вважали, що антихрист вже царює на землі. Саме ці люди селилися на вулиці з боку передмістя Ковалівка.

Щодо Василівської, то Юрій Матівос у книзі «Вулицями рідного міста» пише, що вона отримала назву на честь дяка Феодосія Васильєва. Безпопівство з часом розділилося на окремі течії, одну з яких започаткував саме Феодосій Васильєв. Якщо безпопівці жили разом (хоча й не вінчалися в церквах) та народжували дітей, то феодосіці-василівці пішли далі. Вони відмовилися бід шлюбів взагалі: навіщо народжувати дітей, якщо уся планета - вже царство антихриста?.. Між менш радикальними і більш радикальними беспопівцями регулярно виникали суперечки, вони розходилися в думках, а потім знову мирилися. Один з таких розколів припав якраз на 1750-ті роки, коли почав будуватися Єлисаветград. Мабуть, саме тоді вулиця розкололася на Безпопівську та Василівську. А потім релігійні громади знову об'єдналися і вулиця стала Безпопівською-Василівською.

Цікаво, що ця частина Гоголя залишалися «безпопівською», коли самих безпопівців у місті не залишилося. Православні тут майже не селилися, зате лютеранці, іудеї, католики залюбки будували житло.

У 1909 році на честь сторіччя з дня народження Миколи Гоголя Безпопівська вулиця була перейменована на його честь. До речі, буквально за місяць після прийняття цього рішення міська управа вже виготовила за власний кошт нові таблички на будинки!

У 1929 році Успенську вулицю теж перейменували на Гоголя.
 
Будинки вулиці Гоголя
Якщо опинитеся на цій вулиці хоча б за квартал від Великої Перспективної (у будь-якій бік), підведіть очі, озирніться. Майже кожен будинок тут має свою історію. Якщо йти з Ковалівки, то спочатку це приватний будинок – Фортечна районна рада - надзвичайно гарний.
Гоголя, 38
Талмуд-Тора. У 1909 році в місті було 17 єврейських шкіл! В тому числі –Талмуд-Тора – школа для хлопчиків з незаможних родин. Сьогодні - Гоголя, 54.
Далі Гоголя, 66, - Дом народної творчості. Саме у цій будівлі в 20-х роках минулого століття знаходилася ЧК.

Найцікавіші будинки з боку Успенської – особняк поручика Єсипова (зараз тут дитсадок, Гоголя, 123) та сусідня будівля початкової школи. Остання це, вочевидь, не приватний будинок, проте що тут було до революції нам з'ясувати не вдалося.
Далі - перше машинобудівне підприємство у Єлисаветграді – завод Бургарда (на розі Гоголя та Одеської) та дитяча обласна лікарня навпроти.
Але це тільки незначна частина цікавих будинків на цій вулиці. Звичайно, старовинні будинки знаходяться у різному стані. Деякі нещодавно відреставровані і виглядають розкішно, як наприклад, особняк Єсипова –дитсадок. Інші знаходяться у занедбаному стані, спотворені сучасними вивісками та пластиковими балконами. Але, якщо придивитися, то тут можна побачити ковані балкончики, козирки, флагштоки, хвіртки і ворота ХІХ століття, ліпнину на фасадах, старовинні двері і т.п.
У публікації використані фото Сергія Марущака
Переглядiв: 13051
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
Facebook Twitter Viber Skype