×
 
 
Насувається свинячий
грип "Мічиган":
Як вберегтися
На сьогодні епідемічна ситуація з грипу та ГРВІ у Кіровограді залишається відносно спокійною. Рівень захворюваності становить 656,5 на 100 тис. населення, а епідемічний поріг - 916,3 на 100 тис. населення. Але розслаблятися не варто. Епідситуація може змінитися за кілька тижнів. Занепокоєння викликають прогнози ВООЗ щодо циркуляції відносно нового для України штаму грипу H1N2 "Мічиган". Експерти прогнозують, що через низький рівень вакцинації населення цього епідсезону на грип можуть захворіти більше 7 млн українців. Початок епідемії ГРВІ та грипу очікуються на кінець грудня - початок січня.

Як відомо, ускладнення грипу можуть призвести до смерті. Під час епідсезону 2009-2010 років від свинячого грипу в Україні померло 1128 чоловік. Тоді епідпоріг був перевищений вже у жовтні, а складна епідситуація тривала аж до березня. Як же вберегтися від грипу? Про це DOZOR спілкувався з міським позаштатним інфекціоністом, завідуючою першим інфекційним відділенням Центральної міської лікарні Іриною Панченко.
За пронозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, в епідсезоні 2017-2018 років в Україні буде циркулювати три штами вірусів: А/Мічіган/45/2015 (нова форма свинячого грипу), А/Гонконг/4801/2014 (пташиний грип) та В/Брисбен/60/2008. Очікується їх почергова циркуляція. Тобто у грудні-січні передбачається поширення вірусу "Мічиган", який небезпечний для людей працездатного віку (25-49 років). Із січня почне циркулювати вірус А/Гонконг. Він особливо небезпечний для дітей та людей похилого віку. А в кінці лютого - березні буде розповсюджуватися слабший і не такий масовий штам Брисбен.

Варто наголосити, що особливістю грипу "Мічиган" є дуже короткий інкубаційний період - 1-2 дні. Як завжди при грипі, різко підвищується температура тіла (більше 38 градусів С). Окрім можливих ускладнень з боку органів дихання (швидкий розвиток запалення легенів), цей грип також може викликати ускладнення з боку нервової системи у вигляді серозного менінгіту та енцефаліту.
 
Медики радять вакцину
"Єдиним ефективним методом профілактики грипу в усьому світі визнано лише вакцинацію. Мінохорони здоров'я зареєструвало в нашій країні 4 види дозволених для застосування вакцин. Вони ефективні проти усіх трьох штамів грипу, які очікуються за прогнозами. Це Інфлювак (Нідерланди), Ваксигрип (Франція), Інфлуенца Ваксин (Китай) та Джис Флю (Корея). В аптечній мережі міста є всі названі вакцини, але найбільшою популярністю користується вакцина французького виробництва Ваксигрип, яка коштує від 160 грн, що менше вартості корейської вакцини Джис Флю - від 180 грн"

Ірина Панченко
завідувач першим інфекційним відділенням Центральної міської лікарні
Медики стверджують, що імунітет після вакцинації зберігається до 9 місяців. Існують так звані групи ризику, тобто особи, яким обов'язково слід зробити щеплення. Це діти до 5 років, люди старші 65 років, вагітні, люди, які мають надмірну вагу тіла, хворіють на цукровий діабет, мають хронічні серцево-судинні захворювання та хронічні захворювання органів дихання.

Проте, слід зауважити, що існують певні протипоказаннями для вакцинації. Зокрема, алергія на курячий білок, неоміцин або на один з інших компонентів вакцини. Також не варто проводити вакцинацію, якщо людина хворіє на ГРВІ або раніше вже мала тяжкі ускладнення після введення вакцини, яка містить ті ж компоненти.

Взагалі найбільш оптимальним часом для щеплення є початок осені (вересень - жовтень). Проте вакцинацію рекомендується проводити упродовж всього епідсезону. Тобто ще не пізно. З огляду ж на теперішню спокійну епідситуацію, вакцинація, стверджують медики, буде саме на часі.
"Зробити щеплення можна в поліклініці за місцем проживання людини. Там є спеціальні кабінети для проведення щеплень. Але спочатку людина має звернутися до свого сімейного лікаря і повідомити, що хоче зробити щеплення проти грипу. Лікар огляне таку людину та визначить, чи немає в неї протипоказань до щеплення. Далі особа може купити вакцину в якійсь аптеці, наприклад, в аптеці №118 , яка розташована на Студентському бульварі, або в аптеці №1, що розташована на вул. Набережній. Але найзручнішим для пацієнта є варіант придбати вакцину в аптечному пункті поліклініки, оскільки для транспортування вакцини необхідно дотримуватись холодового ланцюга. Тоді не буде перерваний режим охолодження вакцини, рекомендований для її зберігання. Після щеплення імунітет на грип формується протягом 7-14 днів", - роз'яснює Панченко.
За її словами, МОЗ України не рекомендує займатися самолікуванням та використовувати препарати з недоведеною ефективністю. Оскільки окрім вакцини не існує ефективних засобів профілактики грипу, противірусні препарати не можна вважати засобами профілактики.
 
Корисні звички
Не врятують від грипу, але певною мірою допоможуть вберегтися від сезонних хвороб певні корисні звички. Найважливіша з них - брати лікарняний, якщо захворів. Якщо ж хвора людина іде на роботу, то вона шкодить не тільки собі, а й сприяє поширенню інфекції. Не завадить уникати близького контакту з хворим, тобто не слід наближатися до хворого на відстань ближче, ніж на 1 метр. Боротися з вірусом допоможе регулярне провітрювання приміщень, вологе прибирання кімнат, часте миття рук, особливо після того, як тримали в руках гроші - один з найбільших розсадників різних інфекцій. Звикайте не торкатися руками свого обличчя, адже на руках завжди багато різних мікробів. Дуже корисно регулярно гуляти на свіжому повітрі, при цьому слід вдягатися по погоді, щоб не замерзнути.

Підвищенню імунітету людини сприяє повноцінне харчування, помірна фізична активність, дотримання нормального режиму сну та відпочинку, уникнення стресів. До речі, доведено, що надмірні фізичні навантаження знижують імунітет. Це характерно для тих, хто професійно займається спортом.

Щоб не захворіти, як завжди, рекомендують уникати перебування в місцях масового скупчення людей, утримуватись від рукостискань. А от марлеві пов'язки не завжди допоможуть уникнути зараження.
"Для того, щоб через марлеву пов'язку не проник вірус, вони мають бути багатошаровими. Тож найоптимальнішим варіантом є застосування одноразових пов'язок, які слід міняти через кожні дві години після використання. Мене дуже дивує, коли я бачу на вулиці людей у марлевих пов'язках. На свіжому повітрі заразитися грипом та ГРВІ неможливо, тому пов'язки слід використовувати в закритих приміщеннях, транспорті", - вважає інфекціоніст.
 
Самолікування неприпустиме
Слід знати, що грип не лікується антибіотиками. Лікар призначає хворим антибіотики лише тоді, коли з'являються ускладнення грипу. Ефективним противірусним препаратом є озельтамівір, комерційна назва Таміфлю. Але приймати його можна тільки за призначенням лікаря. Таміфлю є у вільному продажу, проте через дорожнечу цього препарату він є не в кожній аптеці. Якщо людина захворіла, найкраще викликати дільничного лікаря додому або звернутися до поліклініки чи лікарні.
"Для надання невідкладної допомоги хворим у стаціонарі Центральної міської лікарні є достатня кількість Таміфлю. У нас також достатньо дезинфікуючих засобів, засобів захисту медперсоналу, інших ліків. При різкому погіршенні самопочуття варто викликати швидку допомогу", - радить Ірина Панченко.
За її словами, Центральна міськлікарня має 106 ліжко-місць для інфекційних хворих. Але на випадок епідемії грипу розроблений план перепрофілізації відділень. Саме так було у 2009 році, під час епідемії грипу H1N1(Каліфорнія), коли неінфекційні відділення лікарні зазнали перепрофілізації та приймали лише хворих на грип та ГРВІ. Через появу відносно нового штаму свинячого грипу "Мічиган" у кінці нинішнього року також очікується збільшення кількості захворювань. Але, на думку міського інфекціоніста, хворих має бути менше, ніж у 2009 році. На жаль, імунітет на певний штам грипу в людини зберігається не довше 12-18 місяців. А з огляду на те, що ми точно не знаємо, який саме вірус викликав нашу хворобу, то не виключено, що наступного року можемо підхопити якийсь інший вірус.
"Вакцина захищає лише від вірусів грипу. Але, крім грипу, існує багато інших вірусів, які входять у групу ГРВІ: риновірус, респіраторно-синтиціальний вірус, аденовірус, парагрип та інші. Вакцини ж від ГРВІ не існує. Гострі респіраторні вірусні інфекції не завдають організму людини таких тяжких ускладнень як грип. Виникнення ускладнень при ГРВІ можливе лише при неправильному лікуванні, особливо якщо хворий не дотримується постільного режиму", - пояснює Панченко.
Переглядiв: 5801
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
Facebook Twitter Viber Skype