Облраду просять створити національний парк на Кіровоградщині

09.02.2018 13:42
image

До Кіровоградської обласної ради звернулися з проханням створити Чорноліський національний природний парк. Відповідне звернення опубліковано на сайті електронних петицій сьогодні, 9 лютого, інформує DOZOR.

Автор петиції Ольга Гелевера зазначає, що на території Чорного лісу зберіглися унікальні рослини та гриби, які потребують захисту.

«Кіровоградська область – єдина в Україні, де немає жодного заповідника чи національного природного парку (НПП), хоча в країні їх понад 50. Проте, і у нас є територія унікальна у природному та історичному аспектах – Чорний Ліс – це найпівденніший та найбільший масив грабово-дубових лісів на південній межі лісостепової зони. Чорнолісько-Дмитрівський масив включено до найважливіших ботанічних територій Європи. Тут збереглася реліктова флора з льодовикової епохи, у складі якої виявлено 12 видів рослин з Червоної книги України, 13 регіонально рідкісних видів. Виділено 6 лісових рослинних угруповань з числа занесених до Зеленої книги України», – пише Ольга Гелевера.

Також автор повідомляє, що ця територія має великий туристичний потенціал.

Для розгляду петиції необхідно набрати 700 підписів. Підтримати звернення можна за посиланням. 

Як раніше писав DOZOR, наприкінці минулого року на сесії обласної ради планувалось затвердити рішення про передачу у приватну власність 3271,5 га Чорноліського лісництва строком на 15 років з правом ведення мисливського господарства та користування тваринним світом. Серед невдоволених такою перспективою поширилась інформація, що майбутній власник вже домовився про продаж цінного дубу закордон. Завдячуючи супротиву громади, цього разу ганебні наміри вдалося зупинити. 

Переглядiв: 2366