×
 
 
аналітика


Пити чи не пити: Небезпека води з підземних джерел Кіровограда



Завжди вважалося, що колодязна або джерельна вода набагато чистіша, ніж водогінна. Вона прохолодна та смачна, отож люди її п'ють із задоволенням, не думаючи про якусь небезпеку. Проте небезпека є, стверджують фахівці Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України. За результатами досліджень питної води з громадських та індивідуальних колодязів області встановлено, що дві третини проб води за санітарно-хімічними показниками не відповідають вимогам. У тому числі у 61% проб зафіксовано перевищення вмісту нітратів.

Фахівці також дослідили питну воду з громадських колодязів на санітарно-хімічні показники. Їх перевищення встановлено у кожній другій пробі (53%). Тоді як середній показник неякісної колодязної води по Україні становить лише 20%. До речі, Україна посідає одне з останніх місць у Європі за рівнем забезпечення населення якісною питною водою. А за даними ВООЗ забруднена питна вода викликає до 80% усіх захворювань, які на 30% скорочують тривалість життя людини. Внаслідок вживання неякісної води хворіють більше 2 млрд. жителів планети, з яких 3,5 млн. вмирають. Забруднена вода є основною причиною захворюваності населення на вірусний гепатит А, гастроентероколіти, дизентерію, холеру, ротавірусні інфекції, лептоспіроз, а також хвороб, пов'язаних з хімічним забрудненням води.
 
Невидима смерть - нітрати
Кіровоградщина посідає перше місце по забрудненню колодязної води нітратами. Тому найбільшою небезпекою води з колодязів є нітрати. Це солі азотної кислоти, які є постійними складовими природних вод. Якщо їх концентрація у питній воді не перевищує 50 мг/л, то така вода нешкідлива для вживання. Однак дослідження питної води з громадських колодязів області, проведених фахівцями лабораторного центру протягом першого кварталу 2017 року, свідчать, що в 70% випадків наша вода має збільшений вміст нітратів (середній показник по Україні - 21,7%).

Зокрема, на території Кіровоградського району 43% проб води з громадських колодязів, досліджених у першому кварталі, не відповідали вимогам на вміст нітратів. А за результатами минулорічних досліджень в Кіровоградському районі перевищення нітратів зафіксовано більше, ніж у 70% проб.
"Вживання води, забрудненої нітратами, особливо небезпечно для дітей віком до 1 року, оскільки призводить до виникнення водно-нітратної смертельної метгемоглобінемії. В організмі людини нітрати перетворюються на нітрити, які у взаємодії з іншими речовинами сприяють утворенню ракових пухлин. Нітрати також негативно впливають на діяльність серцево-судинної системи. Тривале надходження нітратів (навіть у незначних дозах) зменшує кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози. Людина порівняно легко переносить середньодобову дозу нітратів у 15-200мг. 500мг – це вже гранично допустима доза, а 600 мг – токсична доза для дорослої людини. Для отруєння немовляти достатньо 10 мг нітратів", - пояснює завідувач відділом епідеміологічного нагляду (спостережень) та профілактики неінфекційних захворювань обласного лабораторного центру Тетяна Скапа.
Небезпека нітратів полягає в тому, що навіть при високих концентраціях вони абсолютно не змінюють зовнішні властивості води. Тобто смак, запах, каламутність, прозорість. Про якість та безпечність води можна дізнатися лише в результаті проведення лабораторних досліджень.

Щодо бактеріологічних показників води, то кожна шоста проба з громадських колодязів області має відхилення від норми. Причому 30% невідповідних проб було зафіксовано в Кіровограді.

Натомість показники водогінної води області значно кращі. З 2203 проб питної води, що були досліджені в обласному лабораторному центрі протягом 2016 року, лише кожна п'ята (21,8%) не відповідала вимогам Державних санітарних норм та правил. Зокрема, в Кіровоградському районі було виявлено 25% нестандартних проб. У переважній більшості випадків вода мала підвищену каламутність та завищені санітарно-хімічні показники (вміст заліза, сульфатів, жорсткість). За мікробіологічними показниками лише 5,4% проб водопровідної води не відповідало санітарно-гігієнічним нормативам. Приблизно 7% проб таких проб виявлено у Кіровоградському районі.

 
 
 
Чому вода з підземних джерел небезпечна
Кіровоградщина - одна з найменш забезпечених місцевими водними ресурсами областей. Наші запаси води на душу населення майже вдвічі менші, ніж в середньому по Україні. Гідрогеологічні умови нашого регіону малосприятливі для формування запасів підземних вод, оскільки область розташована на Українському кристалічному щиті. Тому близько 30% пробурених свердловин безводні, інші - маловодні. Невеликі ж запаси води легше піддаються забрудненню. З огляду на геологічне розташування області, наша вода має підвищений вміст природних радіоактивних елементів (уран, радій, радон), нітратів та вищу загальну мінералізацію. Особливо питна вода з підземних джерел.
"На території області є чимало лікарень, лікарських амбулаторій та шкіл, які забезпечені водою з власних колодязів і свердловин. У переважній більшості випадків лабораторний контроль води з цих джерел не ведеться. Дослідження на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники безпеки проводяться одноразово, а дослідження на радіаційну безпеку протягом останніх років взагалі не проводять", - констатує Тетяна Скапа.
Зауважимо, що вміст природних радіонуклідів у питній воді призводить до підвищеного внутрішнього опромінення людини через органи шлунково-кишкового тракту, а також через проникнення у повітря приміщень радіоактивного газу радону – 222. Цей газ сприяє утворенню злоякісних пухлин у легенях та захворювань на лейкемію у дітей.

У рамках Комплексної програми захисту населення Кіровоградської області від іонізуючого випромінювання протягом 2013-2014 років проводились дослідження питної води на вміст радону. Проби води відбирали з підземних джерел, що забезпечують водою лікувальні та навчальні заклади, сільради, приватні підприємства. В результаті перевищення вмісту радону-222 у межах 105,5 - 654,1 Бк/л було виявлено в 11 районах (нормативне значення – 100 Бк/л). В тому числі в Кіровоградському районі у 41% проб встановлено перевищення вмісту радону від 1,2 до 3,5 раза.

Зараз за браком коштів дослідження питної води на вміст природних радіонуклідів та радону-222 в області майже не проводять. Так, минулого року лабораторний центр дослідив лише 18 проб води з джерел, з яких у 6-ти випадках виявлено перевищення.

 
Джерела сумнівної чистоти
Численні відвідувачі низки джерел Кіровограда й гадки не мають про небезпеку для власного здоров'я. Особливою популярністю користуються три джерела Озерної Балки. Вода в них здається смачнішою і чистішою, ніж водогінна. Люди кажуть, що вона нібито виліковує хвороби травної системи. Найчастіше відвідують джерело, розташоване на провулку Озерному.

Однак відгуки про цілющі властивості джерельної води Озерної Балки залишаються не підтвердженими, оскільки жодних наукових досліджень щодо цього не велося. Певний позивний ефект, про який кажуть люди, можна пояснити звичайним самонавіюванням. Проте санітарні лікарі неодноразово виявляли у цій воді надмірну кількість кишкових бактерій. І не дивно, адже на подвір'ї майже кожного тамтешнього приватного будинку є вигрібна яма. Якщо яма досить великого розміру, то жителі не випорожнюють її роками. Звісно, нечистоти всмоктуються в землю і трішки очищені шаром землі потрапляють у ґрунтові води. Підземні течії повільно рухаються з висоти у низини і, зрештою, виходять на поверхню як джерела.

Торік з огляду на прохання жителів мікрорайону міська влада виділила кошти на впорядкування джерела "Озерного" (пров. Озерний). Працівники Кіровоградського міжрайонного управління водного господарства проклали там водовід, виклали тротуарною плиткою майданчик, встановили дві лавки та пам'ятний знак з надписом. На це пішло близько 25 тис. грн бюджетних коштів. Сума невелика, але навряд чи витрачені гроші підуть на користь громаді.

Аналогічно сумнівну чистоту має вода у джерелі святого Даниїла, що розташоване на Великій Балці по вул. Криничуватій, 1а. На огородженій території є каплиця та зручна купель для водних процедур. Крім купання у прохолодній воді, відвідувачі набирають воду з джерела. Деякі місцеві мешканці постійно її п'ють і кажуть, що допомагає від хвороб. Але поряд з цим джерелом - той же приватний сектор з вигрібними ямами. Зрозуміло, що дехто набирає джерельну воду суто з економії. Мовляв, краще безкоштовна джерельна вода, ніж дорога водогінна.
 
 
Переглядiв: 5334
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype