Подружжя арештували за виховання дитини, від якої відмовилася рідна матір

11.01.2018 14:00
image

У жительки села Оситняжка, що у Кіровоградському районі, Ольги К. напередодні нового року відібрали дев'ятимісячну дитину, яку їй віддала біологічна матір немовля. Наразі відносно Ольги та її чоловіка Олександра відкрили кримінальне провадження, а хлопчика мають влаштувати у дитячий будинок. Про це повідомляє DOZOR.

За словами Ольги, біологічна матір хлопчика Максима (ім’я змінено), який народився у березні минулого року, ще з моменту вагітності пропонувала їй забрати дитину до себе, оскільки має вже двох дітей.  Також, мовляв, їй  складно ще й через те, що біологічний батько Максима наразі знаходиться у в’язниці в іншому регіоні.

«Біологічна матір Максима не захотіла залишати його собі, покинула. Ще коли вона була вагітною, то пропонувала дитину спочатку одній родині, а потім нам. Ми спершу відмовлялися, а потім пішли на поступки, але за умови, що документи оформимо, як годиться, за законом. Щоб дитина була нашою офіційно. Після того, як ми забирали її з пологового будинку, то пропонували їй залишитися з дитиною на кілька днів. Але вона відмовилася і покинула дитину через три години», -  розповідає Ольга.

Прийомна матір хлопчика стверджує, що відразу після народження малюка сповістила про те, що має новонароджену дитину, місцевих  медиків, які в свою чергу повідомили про це службі у справах дітей Кіровоградської РДА.

«Служба написала в поліцію заяву про те, що нібито відбулася незаконна угода. Як нам пояснили, ми неправильно оформили свідоцтво про народження. Спочатку рідна матір хлопчика оформила свідоцтво на себе, а згодом ми почали його робити повторно,  там  мій чоловік Олександр визнав своє батьківство. Зараз нам кажуть, що ми зробили все правильно, оскільки матір має право записати батьком дитини кого завгодно. Факту про те, що ми цю дитину хотіли купити – нема, що дитина утримувалася в неналежних умовах -  також. Служба у справах дітей їздила до нас протягом 9 місяців 4 рази. У них є акти,що все гаразд»,  - стверджує жінка.

За словами Ольги,зараз біологічна матір хлопчика звинувачує   її з чоловіком у тому, що вони відібрали у неї дитину.  Прийомні батьки заявляють, що готові боротися за право на всиновлення Максима.

«У нас є адвокат, нам його надали. Дитина для нас – це все. У нас просто вирвали душу  і знищили її. Ми робимо усе можливе, щоб Максим залишився з нами. – говорить Ольга. - У мене є син старший, рідний. Максим з’явився у нашому житті і став для нас сином також. Він називав мене мамою. Коли ми лежали з ним у лікарні, бо він захворів, він спав на мені та стогнав. Тоді у нього була температура під 40 градусів. Навіть зараз, коли дитина знаходиться у лікарні на обстеженні, вона зустріла мене і назвала мене мамою та пригорнулася до мене, цілувала. Я вважаю Максима своїм сином».

За коментарем DOZOR звернувся до служби у справах дітей Кіровоградського району.

«28 грудня ми вилучили дитину, згідно з повідомленням Національної поліції, оскільки підтвердився факт про те, що громадяни Ольга та Олександр виховують в себе дитину, яка не є їх рідною біологічною дитиною.  Проблема в тому, що такі незаконні дії вчинила й біологічна матір, яка хотіла залишити цю дитину собі, але громадяни переконали їх в тому, що вони можуть взяти її на виховання»,  - говорить начальник служби у справах дітей Кіровоградської РДА Світлана Черненко.
«Дитина спочатку була зареєстрована на біологічну матір. Єдине, що жінка дала дитині – ім’я по-батькові Олександрович. А згодом прийомний батько визнав батьківство через ДРАЦ і дитину оформили на нього. І тепер у свідоцтві про народження дитини зазначений не біологічний батько, про це свідчать експертизи.  Засідання комісії з захисту прав дітей вже було. Наразі готується розпорядження голови Кіровоградської РДА про переведення дитини до дитячого будинку (зараз дитина знаходиться на обстеженні у Кіровоградській районній лікарні, - ред.). Планується перевести хлопчика  вже завтра», - прокоментувала Черненко.
«Ми навідуємося до дитини в лікарню, вона є абсолютно здоровою, почувається добре», - додає фахівець.

За інформацією районної служби у справах дітей, біологічна матір є племінницею прийомного батька дитини.

Чому дитину вилучили із сім’ї тільки зараз, попри те, що поліцію сповістили про факт ще торік навесні, правоохоронці відповідають – тривали експертизи. В обласній поліції зазначають, що наразі триває досудове слідство.  На даний час під домашнім арештом наразі перебувають як прийомні батьки, так і біологічна матір.

«У поліції за даним фактом відкрили кримінальне провадження за частиною 3 статті 149 «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини» стосовно трьох осіб – біологічної матері та родини, яка взяла дитину на утримання. Нині усім трьом підозрюваним у злочині обрані запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту. Дитину забрали працівники Служби у справах дітей Кіроворадської РДА, її подальша доля вирішуватиметься у судовому порядку. Наразі ведеться досудове слідство», - повідомила у коментарі сайту DOZOR речник поліції області Віталіна Бевзенко.

Після завершення досудового розслідування  дану справу розгляне суд.

Переглядiв: 4861