×
 
 
аналітика
Процес встановлення автономок кіровоградська влада планує розтягнути на 50 років
Із року в рік у жовтні в Кіровограді майже за однаковим сценарієм проходить передопалювальна лихоманка чиновників при владі. Те, що спокійно можна було зробити у літні місяці, намагаються проштовхнути за два тижні жовтня. Проблему імовірної відсутності тепла роздувають до незбагнених розмірів. Лише для того, щоб стимулювати депутатів до прийняття вельми сумнівних рішень про допомогу підприємству, яке мало вмерти ще 5 років тому. Проблему теплопостачання можна було давно розв'язати, якби влада допомогла людям встановити автономки. Натомість міське керівництво підтримує теплопостачальників, а допомогу щодо встановлення автономок лише удає.
На наш запит головне управління ЖКГ Кіровоградської міськради повідомило, що теплопостачальні підприємства КП "Теплоенергетик" та ДП "Кіровоградтепло" ТОВ "ЦНТІ УНГА" повністю завершили усі роботи з підготовки об'єктів до роботи в зимовий період. Відтак ці підприємства технологічно готові до початку опалювального сезону. Обидва підприємства отримали від інспекції Дердженергонагляду в області акти готовності теплових господарств, а житлові будинки стовідсотково отримали паспорти та акти готовності до опалювального сезону.

"Під час заповнення системи будинку має бути присутній представник теплопостачальників для контролю за імовірними поривами та вчасним реагуванням на них. У період запуску опалювальної мережі працівники теплопостачальних підприємств працюватимуть у режимі подовженого робочого дня та чергуватимуть на "гарячих" лінях для оперативного реагування на можливі надзвичайні ситуації"

Віктор Кухаренко
начальник головного управління ЖКГ міськради
Варто згадати минулорічну осінь. Тоді під час запуску котелень старі зношені труби рвалися, як ніколи, часто. Неодноразові пориви ремонтували упродовж цілого місяця. Тож для багатьох будинків опалювальний сезон почався аж наприкінці листопада.

Браві звіти про готовність, зовсім не означають, що тепло подадуть 15 жовтня. Адже через заборгованість теплопостачальників міста перед НАК "Нафтогаз України" їм досі не виділили ліміт на газ. Про це у столиці ще домовляються міські управлінці.

 
За борги теплопостачальника розрахуються городяни
Аж 83 млн грн гривень боргу головному газопостачальнику країни має сплатити КП "Теплоенергетик". Кошти повертатимуться за договором реструктуризації, який передбачений постановами Кабміну. Якщо теплопостачальник не зможе повернути цей борг, його має віддати Кіровоградська міськрада, яка виступила в ролі гаранта зобов'язань "Теплоенергетика". Таке рішення було прийняте на шостому засіданні дев'ятої сесії міськради. Зокрема, нинішнього року з міського бюджету газівникам мають заплатити 5,5 млн грн.

Надалі з бюджету міста протягом дії договору реструктуризації (з 2018 по 2021 роки) щороку виділятимуть 16 млн 628 тис. грн. У 2022 році залишиться виплатити 11 млн 85 тис. грн.

За словами Кухаренка, це рішення дозволить "Теплоенергетику" отримати від "Нафтогазу" газ на нинішній опалювальний сезон. Якщо в подальшому ні підприємство, ні міськрада не віддадуть борг, "Теплоенергетик" зобов'яжуть сплатити пеню та штрафні санкції, і, звісно ж ,перекриють газ.

Цієї осені, як і торік, міська влада знову допомагає теплопостачальникам. Нагадаємо, наприкінці минулого року майже 10 млн грн з міського бюджету було виділено на термінову фінансову підтримку КП "Теплоенергетик". Інакше б і тоді воно зупинилося через борги за газ. І раніше, і зараз гроші перекинули з інших соціально важливих міських програм. Слід зауважити, що так марнуються гроші пересічних жителів міста, а не гроші депутатів-підприємців та чиновників. Гроші стягують з нас у вигляді податків і перераховують до міського бюджету. Безперечно, наші гроші можна було б ефективніше використовувати.

Крім реструктуризації боргу КП "Теплоенергетик", далі на міський бюджет ляже ще й тягар компенсації підприємству різниці у реальних і діючих тарифах для населення. Адже рішенням НКРЕКП повноваження формувати тарифи на тепло з наступного опалювального сезону надають місцевій владі. Фактично весь тягар по утриманню теплопостачальників центральна влада перекладає на плечі місцевої. Мовляв, хочете мати такі підприємства, то самостійно їх утримуйте. Але чи варто це робити?

Тим часом вартість централізованого опалення у Кіровограді невпинно зростає і виводить з рівноваги тих, хто не спромоглися його позбутися. Наприклад, у січні минулого року для більшості споживачів КП "Теплоенергетик" розрахувало вартість обігріву 40,85 грн/кв.м, а ДП "Кіровоградтепло" - аж 45,567 грн/кв.м. Споживачеві з двокімнатної квартири опалення коштувало 2200 грн. Тобто в 2-3 рази більше, ніж плата за тепло у квартирах, обладнаних газовими або електричними автономками. Утім, шалені рахунки за централізоване тепло аж ніяк не гарантують того, що в квартирі буде тепло.

Якими ж будуть нові тарифи? Нам повідомили наступне:

"Управління економіки міської ради підготовило проект рішення "Про встановлення ДП "Кіровоградтепло" ТОВ «ЦНТІ УНГА» тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання». Відповідно до цього рішення, тариф на послуги теплопостачання для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії становитиме 40,89 грн/кв.м (з ПДВ). Для КП «Теплоенергетик» на даний час рішення про збільшення тарифів не приймалося."
 
Підтримують те, чого варто позбутися
 
Крім вказаного погашення боргу, цьогоріч на підтримку КП "Теплоенергетик" міська влада витратила чималі кошти. За ці гроші було замінено теплові мережі загальною довжиною 636,17 м. У тому числі виконано капітальний ремонт мереж по вул.Тарковського,71 по вул. Є.Чикаленка, 1, по вул.Преображенській, 2, на суму 1,05 млн грн. Було також ліквідовано наслідки поривів після гідравлічних випробувань, виконаний поточний ремонт обладнання у теплопунктах. Загальний обсяг виділеної фінансової допомоги на поточні видатки цього підприємства становить 16,6 млн грн.

ДП "Кіровоградтепло" спромоглося виконати поточний ремонт 109 км теплових мереж за власні кошти. Зауважимо, так званий ремонт - це латання дірок та утеплення. Середній термін експлуатації їхніх мереж становить більше 30 років. Тому значна частина теплопроводів потребує виведення з експлуатації з підключенням споживачів до нових джерел теплопостачання, робить висновки управління ЖКГ.

Починаючи з 2004 року, від системи централізованого опалення ДП "Кіровоградтепло" внаслідок встановлення систем автономного опалення відключилося майже 30 тисяч абонентів, що призвело до суттєвого падіння обсягів теплопостачання. При встановленій потужності основних фондів у 371 Гкал/рік фактичне споживання за 2015 рік вже становило 118,453 Гкал/рік. Городян лякають тим, що у разі подальшого зменшення теплового навантаження, обладнання котелень буде експлуатуватися на потужностях нижче допустимих. А це може призвести до аварій.

Обладнання, яке використовує підприємство, морально та фізично застаріло, оскільки було введене в експлуатацію ще у 70-х роках минулого століття. Для нормальної роботи теплових мереж та котелень підприємства необхідно щороку якісно ремонтувати 4- 5 км труб, але через недостатнє фінансування "Кіровоградтепло" протягом року ремонтує лише 1- 1,5 км мереж.

Навантаження на обладнання КП "Теплоенергетик" протягом останніх 5-ти років зменшилось на 25%, а в порівнянні з початковою потужністю - на 71%. Це теж є наслідком масового встановлення автономок. Тоді логічно було б повністю перейти на автономне опалення, а не підтримувати вимираюче підприємство.

Наведені дані свідчать про те, що теплопостачальні підприємства, збудовані за радянських часів, взагалі не мають ніякої перспективи. Кошти, вкладені у їхню модернізацію, ніколи не окупляться з огляду на те, що 60% колишніх абонентів вже позбулися неякісних послуг. Тому будь-яку фінансову підтримку цієї неперспективної галузі можна вважати відвертим марнотратством.

 
Про централізоване тепло можна забути за п'ять років
Нагадаємо, у сусідній Знам'янці останній будинок з централізованим постачанням тепла зник ще 5 років тому. Програму щодо ліквідації такого теплопостачання в цьому місті почали втілювати 10 років тому. Тим, кому самостійно встановити автономки заважала відсутність коштів, допомогла міська влада. В результаті місто перестало щорічно витрачати шалені суми на ремонт та заміну старих тепломереж, а жителі забули що таке холодні квартири.

Наша ж влада пішла шляхом заборони на вставлення автономок. Їх дозволяють встановлювати лише там, де на весь під'їзд залишилася одна квартира, щоб одразу відключити недіючі стояки. Цитуємо:

"Дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання окремих квартир надається лише за умови, якщо на стояковому трубопроводі залишилась тільки одна квартира, яка під'єднана до централізованого опалення та гарячого водопостачання з урахуванням можливостей технічного характеру для цього. Роботи з відключення від мереж централізованого опалення виконуються в міжопалювальний період, тобто надання таких дозволів припинилося до 15 квітня 2018 року".
Про розробку нової концепції теплопостачання Кіровограда міська влада почала говорити ще з осені 2016 року. Але й навесні ця програма ще не була готовою. Минулорічний опалювальний сезон керманичі міста проґавили у безплідних роздумах. Заступник начальника головного управління ЖКГ міськради Тетяна Савченко тоді казала, що схеми теплопостачання дуже складні, а попередні керівники управління багато років поспіль взагалі не займалися цією проблемою. Проте й досі невідомо, у чому ж полягає нова концепція. Після тривалої паузи головне управління ЖКГ повідомило наступне:
"Виконавчими органами Кіровоградської міської ради опрацьовується питання щодо проведення узагальнення та аналізу існуючої системи теплопостачання, а також розроблення першочергових невідкладних заходів щодо оптимальної роботи котелень, теплових мереж та їх модернізації і реконструкції. Підготовлено проект рішення "Про погодження проекту рішення Кіровоградської міської ради "Про затвердження Програми оптимізації системи теплопостачання у місті Кропивницькому на 2017-2018 роки", який буде винесений на розгляд засідання виконкому".
Отож конкретної відповіді, в якому напрямку буде розвиватися теплопостачання міста, ми не одержали. Хоча наполягали саме на конкретизації планів. DOZOR вивчив вказаний проект. Основна його суть в тому, що влада пропонує надавати малозабезпеченим городянам 50% компенсацію витрат на встановлення автономок. Щоправда, суми, які планується закласти для цього в міському бюджеті, замалі. Запланованих на рік 4,6 млн грн вистачить лише на встановлення близько 200 автономок. А централізованим опаленням зараз користуються 22 тисячі споживачів. Якщо автономки будуть ставити такими повільними темпами, то цей процес розтягнеться аж на 50 років. Мусимо констатувати, що міські управлінці частково відреагували на нашу критичну статтю, опубліковану в березні цього року. Але ми прагнули іншого.

Якби кіровоградська влада насправді вирішила б допомогти усім малозабезпеченим, як це зробили у Знам'янці, то протягом п'яти років вдалося б відімкнути від централізованого теплопостачання усі квартири, які зараз ним користуються. Для цього треба більше коштів виділяти на встановлення автономок і менше - теплопостачальникам. Тоді обласний центр назавжди позбудеться дуже витратних послуг теплопостачальних монстрів. Тож марна трата грошей на те, що давно себе віджило, все ж вказує на певний інтерес у фінансовій підтримці теплопостачальників.
Переглядiв: 13772
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype