Пташки над рибою: Як DOZOR перевіряв кіровоградський супермаркет (ВІДЕО)

15.02.2017 14:21

image

Днями журналіст сайту DOZOR став свідком того, як у приміщенні магазину «Велмарт», що в обласному центрі, літає птах. Зокрема, в неділю над відкритим торговим стелажем з морською рибою  кружляла синиця. Оскільки у магазині є також низка інших відкритих відділів продуктів, доступних для птахів, і ситуація ставить під питання якість товару, DOZOR вирішив з’ясувати, чому такі факти мають місце та хто відповідальний за санітарію в магазині.

У понеділок сайт спершу звернувся за коментарем до представників Держпродспоживслужби. Там повідомили, що перевірити заклад на дотримання санітарних норм можуть лише після звернення громадянина, та й то, якщо перевірку санкціонують у столиці.

«Справа в тому, що на сьогоднішній день діє мораторій на планові перевірки будь-яких закладів. Позапланові перевірки проводяться тільки після звернень громадян і то, якщо буде наданий дозвіл з Києва. Так що прореагувати на звернення ми зможемо тільки після того, коли отримаємо його. На сьогоднішній день, окрім того, що ви зателефонували і нам про цей факт повідомили, у нас нічого немає. Буде звернення - ми звернемося у Київ та будемо очікувати дозвіл. А потім будемо реагувати», - зазначила головний спеціаліст Держпродспоживслужби обласного центру Тамара Третяк.

Того ж дня намагаємося зв’язатися з супермаркетом. Звертаємося до відділу зі зв’язків із громадськістю центрального офісу мережі магазинів «Велмарт», проте контакти виявилися некоректними. Номер належав працівниці бухгалтерії, яка порадила пошукати контакти pr-ника «Велмарту» на сайті «Великої кишені». Оскільки на кілька дзвінків у робочий час ніхто не відповів, ми написали листа на електронну пошту з проханням про коментар. У відповіді  - запросили журналістів до магазину у середу.

Керуюча магазином Олена Литвин проводить нас до стелажів з рибою, дивиться відзняте відео, на якому синиця літає над рибою, і визнає, що кілька пташок дійсно залетіли до супермаркету ще на минулому тижні під час ремонтних робіт.

«Кілька пташок проникли у магазин, ймовірно, через пожежні люки або через відкриті двері. З такою проблемою ми стикаємось вперше. Ми перевірили всі шляхи проникнення пташок і усунули проблему. І у комплексі використовуємо низку [«протипташиних» - ред.] заходів. Стараємося використовувати гуманні заходи, такі як ловушки, сітки, які в неробочий час виставляємо зверху на стелажі. Вже закуплені акустичні системи для відлякування птахів. Я от тільки з відрядження, вже завтра буде встановлено. Діятимуть повністю на весь торговий зал і на всі торгові приміщення. Вони будуть використовуватись виключно в неробочий час, це буде ніч, коли магазин буде зачинений і не буде покупців та персоналу», - коментує керуюча магазином.

Далі у супроводі керуючої магазином заразом перевіряємо один із відкритих продуктових відділів -  стелажі з сухофруктами. Лопаткою перебираємо чорнослив: візуально з ним все в порядку. А от курага викликала сумніви: на кількох шматочках виявляємо  дивні цяточки, які зовні нагадують щось засохле і неприємне. Олена Литвин кладе їх у окремий пакетик. Каже, цю курагу пізніше мають списати.

image

Натомість у відділ приносять запакований ящик із курагою, в якому також знаходимо шматочки з подібними цяточками.

«Ми побачили на куразі, звичайно, якісь темненькі речі, можливо, це засушені фрукти, не знаю. Прокоментувати тяжко, тому що це постачальник. Ми відкрили ящик і там аналогічно. Постачальник дає нам всю належну документацію щодо належної якості продукції. Те, що в мене знаходиться в пакетику - ми проведемо списання і утилізуємо. Ми на постійній основі звертаємось [до виробника - ред.], якщо побачимо якісь дефекти, або якась неякісна продукція від постачальника приходить. Неналежної якості товар ми повертаємо або списуємо», - прокоментувала керуюча магазином.

Переглядiв: 3718