Райкович запевняє, що радіації на кіровоградському кладовищі немає

17.07.2017 07:08
image

Міський голова Андрій Райкович запевняє, що в районі Аджамського шосе, де днями був викопаний екскаваторами метал, рівень радіації не підвищений. Про це він повідомив під час апаратної наради сьогодні, 17 липня, інформує DOZOR.

«На полігоні перед переїздом велика техніка викопує метал. А ми просимо, щоб поліцейські туди приїхали. Я прошу, щоб ми правильно вирішили цю проблему і щоб закінчили дослідження. Треба, щоб найближчим часом було заключення щодо використання цієї ділянки. Та поговорити з тими, хто пам’ятає, коли там було захоронення. Треба дати чітку інформацію ЗМІ, щоб вони дали точні дані, а не неправдиву інформацію, що там радіація. Там не радіація, там закриті контейнери», - стверджує  Райкович.

Як повідомляв DOZOR, в обласному центрі в районі Аджамського шосе невідомі особи з допомогою екскаватора викопали з-під землі поржавілий метал. Тобто на місці, виділеному Кіровоградською міськрадою під майбутнє кладовище. Оскільки там у 90-х роках були захоронені радіоактивні відходи, питання було терміново розглянуто на засіданні міської комісії з надзвичайних ситуацій.

Запрошені на місце розкопок фахівці радіологічної лабораторії Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України провели обстеження потужності поглибленої дози гамма-випромінювання. В результаті досліджень встановлено, що це випромінювання перевищує природний фон радіації. Якщо природний фон становить 0,08-0,13 мкГр/год , то в місцях несанкціонованого розкриття ґрунту - 0,23-1,23 мкГр/год.

Детальніше – у матеріалі DOZOR.

Переглядiв: 1278