Ризики майбутнього опалювального сезону, або Чи будемо з теплом?

20.07.2018 07:18
image

Опалювальний сезон 2017/2018 в обласному центрі був складним. Двічі за зиму на кілька днів без тепла залишалися житлові будинки, школи, дитячі садки. Без тепла, але не без газу. Чи будемо з теплом у новому  опалювальному сезоні – в наступному матеріалі.

«На пальцях»

Домовимося відразу: слова будуть зрозумілі всім, цифрами смітити не будемо. Словом, покажемо на пальцях, що відбувається в сфері, пов'язаній з газопостачанням та теплозабезпеченням обласного центру.

Яка роль «Кіровоградгазу» в теплозабезпеченні області? Не всі це розуміють, тому варто пояснити. Облгаз - це «перевізник». Є продавець - НАК «Нафтогаз України» і покупець - ТКЕ (підприємства, які постачають тепло). Між ними існують певні домовленості.

Тепер - «на пальцях». Певний продавець товару знаходиться на одному краю країни (НАК «Нафтогаз»). На іншому є покупець, який хоче купити товар (ТКЕ). Природно, їм потрібен перевізник (машина для доставки, якщо вже зовсім просто), і це облгаз. Покупець, замовляючи товар (газ, в нашому випадку), укладає з продавцем договір, домовляється про порядок погашення боргів і надає гарантію від банку про платоспроможність. Зробивши ці три чарівні кроки, покупець отримує довгоочікувану номінацію, і це зелене світло для перевізника-облгазу: товар можна доставляти.

Якщо ці три чарівних кроки не зроблено - продавець не дає покупцеві номінацію, і це червоне світло для перевізника-облгазу: товар не доставляти! У перевізника (облгазу) є обов'язки перед продавцем («Нафтогазом»). У разі непідтвердження покупки, він не може віддати товар (газ).

Трапляється так, що покупець (ТКЕ) вирішує, що це червоне світло - не таке вже й червоне, тим більше, скільки он машин з товаром (сплачених іншими покупцями). Він самовільно зриває пломби і забирає чужий товар (газ). Так було в обласному центрі.

Підприємства ТКЕ товар (газ і тепло) продають, але грошей не платять. У цьому випадку продавець («Нафтогаз») пред'являє претензії перевізнику (облгазу): віддав товар - заплати сам і заплати з коефіцієнтом, тобто більше, ніж звичайна вартість товару.

Облгази отримують гроші за розподіл газу або за доставку вантажу (транспортні витрати). Так склалося в українській ГТС. Вони зобов'язані доставити газ (заздалегідь куплений) в мережі ТКЕ.

image

Коріння міських проблем

Проблеми у тепловиків з облгазами виникають практично кожного опалювального сезону. Залежно від діючих в опалювальному сезоні законодавчих актів, тема відключень або переходить в активну фазу, або сторони просто обмінюються люб'язностями... При цьому фінансових претензій одна до одної у них раніше не виникало.

Усе кардинально змінилося цього сезону. На облгаз непідйомним тягарем лягло балансування, і стало не до люб'язностей. Так співпало, що цей опалювальний сезон довелося проходити новому керівнику «Кіровоградгазу» Олександру Гладкому, і весь негатив, пов'язаний з відключенням тепловиків, повної мірою ліг на нього.

Громадські діячі та представники влади в своїх аргументах проти відключення від газу підприємств ТКЕ посилалися на постанову Кабміну. Дійсно, в Законі України «Про теплопостачання» до червня 2015 року діяла пряма заборона на відключення газу в опалювальний період. Це було раніше. Але останнє розпорядження (не постанова і не закон!) з цього питання звучить інакше: облгазу «забезпечити розподіл». Раніше було конкретно: «забороняється припиняти газопостачання підприємств ТКЕ». У цьому, останньому, документі значиться, що «органи місцевої влади зобов'язані контролювати розрахунки підприємств ТКЕ з постачальником» і в разі потреби допомагати. При виконанні умов - повних розрахунків - передбачається отримання номінацій. І, відповідно, «Кіровоградгаз» зобов'язаний забезпечити розподіл газу, підтвердженого номінацією.

Вийшло так, що тепловики після слів «зобов'язаний забезпечити» поставили крапку, тобто трактували розпорядження Кабміну по-своєму ...

image

«Листи щастя» і спроби домовитися

Сезон закінчився. Уже в травні почалася перша хвиля «листів щастя» на адресу ТКЕ. Листи-попередження отримали всі тепловики, мерія обласного центру і облдержадміністрація. У листах містилася інформація про те, як підприємства ТКЕ закінчили сезон, який рівень розрахунків, які заборгованості. Згідно з листами, два підприємства ТКЕ Кіровоградської області («Теплоенергетик» та «Кіровоградтепло») мають неврегульовані обсяги газу з послуг балансування. Це газ, який «Теплоенергетик» відібрав у жовтні, а «Кіровоградтепло» - в жовтні, листопаді та грудні (пам'ятаєте - на червоне світло світлофора відібрали оплачений іншими покупцями газ).

Питання, чи відібрали вони це несанкціоновано,  не є спірним. Є відповідні акти, підписані двома сторонами - газовиками і тепловиками. Всі зійшлися на тому, що газ був узятий несанкціоновано. А в ідеалі, тобто за законом, якщо підприємство не має номінації, воно самостійно закриває засувки, запрошує газовиків, щоб ті опломбували ці засувки, склали акт, і не відбирає газ до врегулювання ситуації.

На сьогоднішній день «Теплоенергетик» має сплатити послугу балансування в сумі 14 мільйонів гривень, «Кіровоградтепло» - майже 200 мільйонів!

Суми значні, але платити доведеться. Найцікавіше те, що цих заборгованостей можна було уникнути. Чомусь з 18 підприємств ТКЕ, що функціонують в Кіровоградській області, тільки два, які знаходяться в обласному центрі, не справляються з оплатами і з номінаціями. Область одна, економічна ситуація однакова, непросто всім. Але, наприклад, Олександрія та Світловодськ справляються, показують динаміку розрахунків, отримують номінації, а «Теплоенергетик» та «Кіровоградтепло» начебто працюють в іншій країні.

На початку року, в самий розпал опалювального сезону, Олександр Гладкий заявляв: «Відповідальність за те, що відбувається в сфері ЖКГ, лежить на плечах місцевих органів влади. Від моторності і бажання щось покращувати в своїй роботі в існуючих правових рамках залежить життя і нормальне функціонування 250-тисячного обласного центру. Ми в цьому процесі - партнери мерії обласного центру та інших міст, селищ, сіл нашої області». Але прагнення до діалогу і партнерства виявилося одностороннім.

image

У пошуках панацеї

Що можна зробити, щоб наступний опалювальний сезон не був проблемним? Усе просто і водночас складно. До жовтня підприємства ТКЕ повинні мати номінації. Вони ж виділяються в разі, якщо укладається договір з постачальником - «Нафтогазом». Номінація не виділяється, якщо до початку опалювального сезону є заборгованості за попередні сезони. У наших двох теплопостачальних підприємств борги, як зазначалося вище, є.

Але і це ще не безвихідь. Тепловики можуть укласти договір про реструктуризацію боргу. Він підписується за умови надання гарантій погашення боргу: або банківська гарантія, або гарантія місцевої влади, або заставне майно. Тобто потрібен поручитель.

До речі, наші тепловики отримують газ не за комерційною (ринковою) ціною, а зі значною знижкою - від постачальника зі спецзобов’язаннями, яким є «Нафтогаз». ТКЕ можуть купувати газ у будь-якого продавця на ринку, але він коштує майже в два рази дорожче. Беруть пільговий і не платять за нього...

Якщо підприємства ТКЕ усунуть причину, яка призвела до небалансу в опалювальному сезоні 2017/2018, у нас не буде повторення тих подій з відключеннями. Тобто потрібно будь-яким шляхом отримати номінації. Крім того, «Кіровоградгаз» зараз знаходиться в судових позовах з «Теплоенергетиком» та «Кіровоградтепло». Незалежно від того, на чию користь буде рішення (віднесення балансування або на облгаз, або на «Нафтогаз»), а також від того, яким в результаті виявиться коефіцієнт, борги тепловикам все одно доведеться платити. Буде це 200 мільйонів або інша сума, борги за рішенням суду тепловикам все одно потрібно буде віддати. І тут виникає наступне питання: чи є в резерві у «Теплоенергетика» та «Кіровоградтепло» ці суми на оперативне погашення?

На закінчення хочеться ще раз процитувати голову правління ВАТ «Кіровоградгаз» Олександра Гладкого: «Не знаєте, як вчинити - запитайте у нас. Будемо разом шукати вихід з будь-якої ситуації, але виключно в існуючих правових рамках».

Прес-служба ВАТ «Кіровоградгаз»

Прев'ю - УНІАН

Переглядiв: 975