Сезон грибів: фахівець розповіла, як розпізнати симптоми отруєння

04.08.2018 11:40
image

Сезон збору грибів вже розпочався і на Кіровоградщині з’явилися перші випадки отруєння дикорослими грибами. Небезпека для життя може торкнутися навіть досвідчених грибників. Про те, як вберегти себе від отруєння та розпізнати перші симптоми захворювання у коментарі медіапорталу DOZOR розповіла заступник обласного лабораторного центру Надія Оперчук.

За словами фахівця, на Кіровоградщині зафіксували чотири підозри щодо отруєння грибами, але підтвердження отримало лише два випадки. Торік було зафіксовано 10 випадків отруєння.

«Більшість отруєнь виникають через вживання пластинчатих грибів, які помилково людина може сприймати за їстівні печериці та сироїжки. Ознаки отруєння можуть проявитися як через півгодини, так і за кілька днів після вживання.  Симптоми різні, але найчастіше такі: загальна слабкість, запаморочення, нудота, блювання. В деяких випадках буває діарея, а також людина відчуває спрагу. Серед інших симптомів – втрата свідомості, зниження пульсу, судоми, навіть галюцинації.  Часто буває, що за декілька днів через отруєння блідими поганками хворий спостерігає покращення самопочуття. Але в цьому і небезпека, оскільки відбувається порушення функції печінки і потерпілий може померти. У цьому випадку отруєння необхідна вже госпіталізація в реанімацію», - розповіла Оперчук.

У разі, якщо симптоми  отруєння грибами з’явилися, Надія Оперчук радить відразу викликати швидку допомогу, а не займатися самолікуванням. До приїзду лікарів необхідно промити шлунок, а також вживати велику кількість води – звичайної та підсоленої, щоб відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Також фахівець радить вжити сорбенти, зокрема, активований вугіль.

«Гриби – це важка їжа, оскільки містять в собі речовину хітин, яка майже не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті. Найкращий спосіб вберегти себе від отруєння – не вживати гриби, зібрані біля доріг, підприємств дикорослі гриби, не купувати їх на стихійних ринках, а купувати штучно вирощені гриби або ж ті, які продаються в торговельних мережах. Гриби, зібрані біля доріг, вбирають в себе шкідливі речовини, особливо метали. Також не потрібно вживати пересушені гриби і сирі», - пояснила Надія Оперчук.

Фото council.pp.ua

 

Переглядiв: 1112