×





Скарга на антисанітарні умови:
Як DOZOR перевіряв молочне виробництво
Купувати молочні продукти у супермаркетах полюбляють не всі кіровоградці. Чимало городян надають перевагу молочці домашнього виробництва. Придбати її можна у численних спеціальних кіосках, розташованих по всьому місту. Але чи скрізь молокопродукти якісні? Поштовхом до порушення цього питання стала скарга, яка надійшла до редакції DOZOR від жительки села Володимирівка, розташованого неподалік Кіровограда.
"У нас на території села Володимирівка Кіровоградського району виготовляють сирну продукцію в антисанітарних умовах. Причому люди, яких привезли невідомо звідки, без проходження медогляду. Цю продукцію реалізують у кіосках Кіровограда. Про це знає сільрада, ветеринарний лікар також, але нічого не вчиняють. А людям, які живуть поблизу ферми, доводиться нюхати ці "запахи" після викачки. Невже потрібно чекати, коли хтось отруїться?" - скаржиться Світлана.
Під час телефонної розмови жінка додатково повідомила, що вказаний нею безлад нібито чиниться на території господарства тамтешнього фермера Григорія Демченка. Мовляв, раніше він тримав корів, а зараз скуповує молоко у місцевого населення та переробляє його. Реалізує ж молочну продукцію у власних кіосках, зокрема на вулиці Попова обласного центру та на Муніципальному ринку.

Світлана додала, що скарги на «гарячу лінію» голови Кіровоградської райдержадміністрації не допомагають, а уникати відповідальності фермеру нібито дозволяють впливові родичі, а саме двоюрідний брат Віктор Демченко, який нетривалий час був головою облдержадміністрації Кіровоградської області.

Аби її нарікання підтвердили, жінка надала телефони ветеринарного лікаря, яка обслуговує кілька навколишніх сіл, та людей, які живуть по сусідству. Проте вказані особи не змогли підтвердити правдивість скарги. Ветлікар зазначила, що оскільки фермер вже не тримає корів, вона не оглядає територію господарства, оскільки не має для цього підстав. А сусід Андрій Михайлович сказав, що ніякої інформації надавати не буде: "Мені немає ніякого сенсу сваритися з Демченком, бо з'їдять".
DOZOR звернувся до головного управління Держпродспоживслужби в області щодо перевірки санітарного стану молочного виробництва за вказаною скаргою. Однак у відділі безпеки харчових продуктів відповіли, що підставою для перевірки може бути лише скарга, яка надійде безпосередньо до них від конкретних скаржників. Світлана ж вказувати своє прізвище не хоче, оскільки, каже, «боїться помсти».

DOZOR зв'язався безпосередньо з Демченком, який не відмовив у можливості відвідати господарство, уточнивши, що молочний бізнес належить не йому, а його старшому сину Олексію. Перед поїздкою нам знову зателефонувала Світлана, попередивши, що на фермі йде жваве прибирання території. Нібито «молочно-каналізаційні канави» засипають, а сепараторну вичищають. При цьому застерегла, що на журналістів у відрядженні можуть чинити певний тиск. Останнє повідомлення не дуже порадувало.

По дорозі до ферми ми зустріли місцеву жительку. Питаємо, чи заважає їй діяльність молочного виробництва?
"Можливо, ті, хто живе ближче, відчувають якийсь неприємний запах. А там, де я живу, ніякого запаху не відчутно", - відповіла жінка. Про існування молочно-каналізаційних канав жителька нічого не знає: "Калюжі на дорозі від того, що дощ пішов. Я вам правду кажу".
Поблизу ферми журналісти DOZORу теж не відчули ніякого запаху. Калюжі ж були явно дощового походження.

Син фермера Григорія Демченка Олексій одразу показав нам ті "антисанітарні умови". А саме недобудовані приміщення, де в майбутньому планують виробляти сир, бринзу, сметану та вершки.

"Переробку молока ми поки що не здійснюємо, бо тільки будуємось. Ще не маємо й технічних умов для виробництва, їх зараз розробляють. Тут є лише пункт прийому молока. Очевидно, хтось з конкурентів хоче задавити майбутнє виробництво ще на стадії проекту. Наприклад, раніше в нашому маленькому магазинчику на Муніципальному ринку ми продавали молоко по 12 грн/л. А коли здали його в оренду, то молоко там подорожчало до 14 грн/л", - пояснює Олексій Демченко.
Побачили й пункт прийомки молока, яке спочатку охолоджують і везуть в Кіровоград. Там було доволі чисто. Раніше нам неодноразово довелося бувати на харчових підприємствах, де чекали появи журналістів. Тоді завжди відчувається в'їдливий неприємний запах переробки та хлорки. На фермі ж Демченків - ні.
"Це молоко продаємо в кіосках, розташованих на вулиці Попова, на Полтавській та в інших місцях. На цих кіосках надпис: "Домашня молочна продукція". Свій фірмовий знак ми ще не отримали. Крім молока, в цих кіосках також продається сир і сметана. Але їх ми купуємо в інших виробників. Щоправда, не афішуємо, що це не наша продукція. Без доходів від цього бізнесу ми не зможемо вести будівництво, адже кредитів принципово не беремо, все робимо за власні кошти. Я замахнувся на серйозне виробництво - площа переробного цеху буде 700 кв. м. Залишилося поставити дах над майбутнім цехом та встановити обладнання", - розповідає підприємець.
З огляду на те, що кілька господарів у Володимирівці мають домашні сепаратори, Олексій Демченко теж спочатку спробував переробляти трішки молока. Але швидко переконався, що це нереально, оскільки при великих обсягах виробництва молокопереробка має бути промисловою.
На звинувачення, що працівники на молоці працюють без санітарних книжок, Олексій говорить: "Оформлення санітарної книжки коштує лише 120 грн. Якщо я плачу 10 тис. грн податків на місяць, то повірте, придбати санкнижки для своїх працівників для мене не є проблемою. Раніше на площадці перед входом у господарство був встановлений чан з безкоштовною сироваткою для людей. Комусь це подобалося, а комусь ні, мовляв, сироватка неприємно пахла. Тому цей чан прибрали".
За словами підприємця, раніше він тримав 100 голів корів, але для їх нормального утримання бракувало теплого корівника з автоматизацією. Оренда ж напівзруйнованої ферми, що є в селі, обходилась дорого - 250 тис. грн на рік. Довелося продати корів й взятися за переробку молока.

Поки ми спілкувалися з Олексієм, на ферму приїхав його батько Григорій. Він один з тих, хто підтримує своє село. Нам показали новий дитячий майданчик біля сільського клубу, який він збудував за власні кошти; церкву, де замінив вікна і двері; школу, в якій організував перекриття даху. А на ставку, що орендує фермер, селяни мають змогу безкоштовно рибалити. Своїх родинних зв'язків з колишнім головою ОДА Віктором Демченком Григорій не приховує.
"Я живу за принципом: не вскудне рука того, хто дає. Ніколи не покладався на підтримку влади, а лише на власні можливості. На моїх 650 га землі тривалий час працюють лише чотири досвідченихмеханізатори. А не так, як інші фермери привозять до себе бомжів, які працюють в них за харчі. Моя покійна бабка Федора стверджувала, що хто добре робив, той і при царі непогано жив. Погано живуть лише п'яниці та ледацюги. Але я все одно допомагаю людям, бо сам тут живу", - каже Григорій Демченко.
У Кіровограді DOZOR відвідав кілька кіосків з вивіскою "Домашня молочна продукція" і поспілкувався з покупцями. Покупці на товар не скаржилися. Отримати ж інформацію щодо якості товару від фахівців не є можливим: як зазначалося, підстав для перевірки обласна держпродспоживслужба не має.
Переглядiв: 4936
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype