Скільки коштує обстеження, яке може врятувати від раку

08.10.2017 10:13
image

Жителі області можуть здійснити онкопрофогляд безкоштовно, а обстеження за допомогою медичного обладнання за доступною ціною. Про це у інтерв’ю сайту DOZOR розповів головний лікар Українського центру томотерапії Сергій Одарченко.

«У людей склалося хибне уявлення про якість медичного обладнання. Наприклад, при обранні УЗД найчастіше обирають те, яке є дешевшим. Однак УЗД-апарати дешевого обстеження (близько 70 грн) морально застарілі, на них лікарю дуже складно виявляти ранню патологію. Апарат же експертного класу з вартістю діагностики 110 грн дозволяє набагато точніше виявляти невеликі пухлини», - зазначає Сергій Одарченко.

За його словами,  виявити пухлину у своїх грудях може будь-яка жінка. У бюджетній клініці її мають оглянути безкоштовно. Далі лікар призначає УЗД. Якщо це доброякісне утворення, слід провести операцію з видалення пухлини, щоб вона не перетворилася на злоякісну. Якщо біопсія покаже, що пухлина злоякісна (вартість цього обстеження теж 70 грн), але метастази відсутні, то теж достатньо лише операційного втручання. Але якщо є підозра на розповсюдження метастазів, потрібно проводити комп'ютерну томографію. В бюджетній клініці її проводять безкоштовно, а вартість такого обстеження у приватній клініці становить 600 грн.  Лікар, який працює у бюджетному закладі, зобов'язаний надати безкоштовну допомогу, інакше це підсудна справа.

У приватній клініці обладнання якісніше. Щодо вартості обстежень, одне опромінення при проведенні променевої терапії, наприклад, коштує 3,5 тис. грн. Кількість опромінень залежить від конкретної ситуації: комусь достатньо 10-15, а комусь потрібно 30.

Детальніше читайте у матеріалі DOZOR

Переглядiв: 2131