Сьогодні день народження «нічної відьми» з Кіровоградської області

20.06.2018 12:45
image

У цей день в 1917 році народилася Антоніна Худякова – заступник командира легендарної ескадрильї нічного бомбардувального авіаційного полку, в який входили тільки жінки. Антоніна Худякова тривалий час жила і була похована в Олександрії Кіровоградської області. Про це повідомили медіапорталу DOZOR  на телеканалі.

Фашисти боязко називали відважних жінок-пілотів «нічними відьмами», повідомляє polk.inter.ua. Нічними, тому що літали тільки вночі, а відьмами бо літали на літаках По-2 з відкритою кабіною і найпростішим навігаційним обладнанням. Цей літак був вразливий навіть для стрілецької зброї. Наші солдати шанобливо називали своїх небесних помічниць «ластівками».

З січня 1942 року і до закінчення війни відважна льотчиця здійснила майже тисячу вильотів. Серед них були і бомбардування позицій супротивника, та такі, що кілька її бомб потрапили прямо в штаб генерала фон Клейста під Моздоком; і доставки патронів і ліків нашим десантникам, коли літак Худякової буквально продерся крізь вогонь німців. І бої з "мессерами", коли для виходу з нерівного бою підбитим льотчиці вдалося обдурити переслідувачів: скинути бомби в поле і тихо піти на малій висоті. Її однополчани згадували, що «міцно збита, сильна дівчина літала азартно і сміливо».

Після закінчення війни 46-й жіночий полк був розформований. Демобілізувавшись з військово-повітряних сил, Антоніна Федорівна разом з чоловіком, теж військовим льотчиком Ігорем Семіреченська, і дочкою Тетяною переїхала в Олександрію Кіровоградської області. До кінця свого життя ця відважна жінка була весела і активна, організувала в місті краєзнавчий музей і стала почесним громадянином. Померла Антоніна Федорівна 17 грудня 1998 року, похована в Олександрії.

image

Інформація розміщена в рамках інформаційного партнерства медіапорталу DOZOR з телеканалом «Інтер»

Переглядiв: 1224