×
 
 



Три роки після трагедії у дендропарку:
справу досі розслідують, атракціон працює
Минуло три роки після того жахливого випадку, що стався у кіровоградському дендропарку. Тоді, у липні 2014-го, про це говорило все місто. Нагадаємо, семирічна Даніела Федорова з батьками приїхала з Севастополя до бабусі з дідусем. Традиційно родина пішла в дендропарк. Під час того, як Даніела з батьком каталася на каруселі «Орбіта», люлька, в якій вона сиділа, почала розсипатися, а дитина просто вилетіла звідти, впавши фактично з 10-метрової висоти. Після того, як дівчинка ледь не загинула, атракціон закрили, а правоохоронці розпочали розслідування й ініціювали ряд експертиз, аби визначити винних. Проте сьогодні, коли прізвища відомі вже не один рік, справу навіть не передають до суду.
«Уже три роки у нас триває «футбол» між прокуратурою та поліцією, - розповідає сайту DOZOR батько постраждалої дівчинки Владлен Федоров. - МВД передає справу у прокуратуру, прокуратура каже, що недостатньо чогось і передає назад справу до МВД. А у дендропарку пишуть, що люди, які оглядають, атракціони виявити цю неполадку могли, але це не входило в їхні обов'язки. Я постійно приїжджаю, намагаюсь ворушити справу, але марно».

«У нас є експертиза, у якій чорним по білому написано, що атракціон не мав права використовуватися. Є в експертизі й імена тих, хто дав дозвіл на використання цього атракціону, але ці люди, які працюють у Держтехнагляді, не є службовими особами, тому для них у законодавстві просто не існує статті. Ось такий парадокс»

Владлен Федоров
батько Даніели
У відповіді на інформаційний запит сайту DOZOR правоохоронці відповідають, що ще розслідують справу.

«Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом травмування дівчинки внаслідок поломки атракціону Орбіта, який знаходиться у Дендропарку м. Кіровограда, на даний час триває. На сьогоднішній день працівниками правоохоронних органів проведено ряд слідчих (розшукових) дій, а саме: допитано свідків події, працівників «Дендропарку», вилучено технічну документацію на атракціон «Орбіта-420», технічну документацію стану охорони праці, безпеки охорони праці та безпеки промислового виробництва. Окрім того, проведено судово-інженерно-технічну експертизу з охорони праці та безпеки життєдіяльності, судово-технічну-експертизу», - йдеться у відповіді обласної прокуратури.

Зазначають, що у процесі поліція закрила справу, проте за втручання прокуратури розгляд був відновлений, а слідчого мали притягнути до дисциплінарної відповідальності. Але ж про це звітували ще в 2015-му… Нових слів у правоохоронців немає, сьогодні повідомляють те, що і в попередні роки: «на даний час проводяться всі необхідні слідчі дії, зокрема, призначено ряд додаткових експертиз».
Дівчинка ж, яка постраждала у дендропарку, досі не може повернутися до життя здорової дитини, якою була до трагедії. Тоді вона потрапила до реанімації із закритою черепно-мозковою травмою, переломом тім'яної кістки та струсом мозку. Сьогодні Даніелі вже десять років. Вона вже звикла до регулярних медичних обстежень, МРТ, оскільки після травми у неї виявили кісту. Лікарі досі забороняють дівчинці не те що займатися спортом, а навіть кататися на велосипеді…

«Дитина обмежена не фізично, а у своїх можливостях. Даніелі не дозволяють займатися спортом, вона ходить до спеціальної групи на фізкультурі, на обліку у невролога. Ніяких стрибків, велосипеда. Можна плавати, але лікарі кажуть, що у басейні слизька підлога, якщо посковзнеться і вдариться головою, будуть дуже погані наслідки. Через обмеженість у можливостях дитина набрала зайву вагу…», – ділиться батько.

Тим часом атракціон «Орбіта» працює.

«"Орбіта" у нас працювала стабільно з минулого року, вона не стояла на паузі, - говорить арт-директор дендропарку Анастасія Банік. - Як тільки там стався нещасний випадок, через деякий час її відремонтували, вона довго не стояла. Вона працює».
Переглядiв: 10791
АНАСТАСІЯ  ПАНЧЕНКО
журналіст: АНАСТАСІЯ ПАНЧЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype