У Кіровограді вийшло у світ друге видання книги про всі вулиці нашого міста (ФОТО)

08.03.2017 16:00

imageВ обласному центрі видавництво «Імекс –ЛТД» надрукувало друге видання книги Юрія Матівоса «Вулицями рідного міста». Про це повідомляє DOZOR.

Вперше путівник був надрукований у 2008 році мізерним тиражем – 500 екземплярів, і майже відразу став раритетом. Адже у цьому невеликому за обсягом виданні можна знайти історію усіх вулиць, парків, районів обласного центру, навіть мостів та набережних.

Друге видання відрізняється від першого лише тим, що у ньому вказані нові назви всіх вулиць. А ще – якістю друку. Книга вийшла дуже красива, з великою кількістю кольорових фото і т.п. В усьому іншому – це той самий вже легендарний путівник.

Автор вирішив не вносити у неї ніяких доповнень. Адже сталося так, що ця книга писалася майже десять років, а потім ще двадцять чекала зустрічі з читачем. Юрій Матівос почав збирати матеріали для книги на замовлення видавництва «Промінь» ще на початку 80-х років (в кінці сімдесятих у «Проміні» вийшов його путівник «Кировоград», створений у співавторстві з Валентином Сандулом). Спочатку працював в архіві. Потім друкував короткі повідомлення у газеті «Кіровоградська правда» і чекав відгуків читачів. Тож, можна сказати, що у створенні цієї книги брали участь десятки тисяч кіровоградців – вони повідомляли журналісту те, що пам’ятали самі чи знали з розповідей батьків. Таким чином у 1991 році у Матівоса був готовий рукопис книги «Вулицями рідного міста». Проте видавництво «Промінь» вже припинило своє існування і книга не була надрукована…

Цікаво, що навіть перед друком книги у 2008-му Юрій Матівос не вніс у неї жодного виправлення. Саме у ці роки – з 1991-го – активно розвивалося місцеве краєзнавство, був впорядкований обласний архів, з’явилися тисячі краєзнавчих публікацій. Проте книга «Вулицями рідного міста» не втратила своєї актуальності. Адже більшість дослідників цікавляться найкрасивішими спорудами, вулицями з історією і т.п. А нам усім так хочеться дізнатися щось про свою вулицю, хай і не найкрасивішу в світі.

Юрій Матівос пише не тільки про старовинні вулички центру міста, але й про порівняно нові райони Критого ринку, 13-ї школи, «П’ять - п’ять», Полтавської, Некрасівки і т.п. І історія Балашівки чи вулиці Никанорівської (Яновського) насправді не менш цікаві, ніж історія Дворцової.

На жаль, і друге видання вийшло не дуже великим накладом – лише 1200 екземплярів. Сьогодні книгу ще можна придбати у магазині видавництва «Імекс – ЛТД» (вул. Декабристів, 29, тел.: 22-79-30).

image

Про найцікавіші книги про історію нашого міста читайте у матеріалі сайту DOZOR - Сім найкращих книжок про історію Єлисаветграда.

Фото на прев'ю www.pizzatravel.com.ua

Переглядiв: 4048