×
 
 



Аналітика
Видобуток урану може припинитися:
Чи справедливо критикують Інгульську шахту?
 
 
Як відомо, Кіровоградська облрада на останньому сесійному засіданні не підтримала клопотання Інгульської шахти щодо отримання гірничого відводу для подальшого видобутку уранової руди. Слід пояснити, що гірничий відвод - це частина підземних надр, надана підприємству для розробки корисних копалин. Багатьох депутатів стурбувала відсутність угоди про соціальне партнерство між Кіровоградською міськрадою та шахтою. До того ж керівництво міста висловило претензії до ДП "Схід ГЗК", що комбінат не виконує соціальних зобов'язань перед городянами. І це тоді, коли в місті нібито склалася особливо тривожна екологічна ситуація.
Кіровограду мало грошей від шахти

Директор департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської ОДА Олександр Корнюша пояснив, що рішення про надання гірничого відводу шахті має право ухвалити будь-який орган місцевого самоврядування, на території якого вона розташована. Тобто, якщо цього не зробить Кіровоградська міськрада, то може зробити обласна рада.
"Це питання дуже складне, перш за все має враховуватись безпека для здоров'я людей та відсутність шкоди для екології. Водночас робота шахти - це 1,5 тис. жителів Кіровограда та Кіровоградського району і великі податки, які сплачуються до бюджетів. У 2016 році до бюджетів усіх рівнів шахта сплатила 206 млн грн. Але сплата податків не виключає того, що треба думати про екологію. Зокрема, про чистоту очищення шахтних вод та про зменшення іонізуючого випромінювання. Лише експерти мають визначити, чи пов'язане збільшення онкозахворюваності у місті з діяльністю шахти. Такі наукові дослідження слід було проводити заздалегідь"

Олександр Корнюша
директор департаменту інфраструктури та промисловості ОДА
Ще у 2004 році була ухвалена Державна програма сталого розвитку урановидобувної галузі України до 2030 року. В ній передбачалася виплата певних компенсацій. Але жодної копійки Кіровограду або області так і не надійшло. Атомна енергетика є стратегічним питанням для нашої країни. Зараз на АЕС виробляються 65% усієї електроенергії України. Усі АЕС за рік споживають 2,5 тис. тонн ядерного палива. СхідГЗК виробляє 1 тис. тонн, решту нам доводиться купувати в інших країнах, у тому числі в Росії.
"Коли підприємство не працюватиме, може статися соціальний вибух, бо 1,5 тис. працівників шахти із середньою зарплатою більше 9 тис. грн годують свої сім'ї. А шахтарі, які працюють під землею, одержують до 25 тис. грн. Тому і підприємство, і уряд мають робити певні кроки назустріч. Тобто мають підтримувати місто та область, від яких залежить енергетична безпека країни. Зараз керівництво підприємства визнає, що мало уваги приділяло публічній роботі з населенням та депутатським корпусом. Тепер їм доведеться домовлятися з міським головою, головою облради та головою облдержадміністрації", - говорить Корнюша.
 
DOZOR досить тривалий час намагався одержати коментар керівництва шахти щодо заходів, які здійснює підприємство, аби зменшити негативний вплив на навколишнє середовище, проте одержував відмови. Під час замірів коливання ґрунту при проведенні підземних вибухових робіт дещо вдалося дізнатися у головного інженера шахти Валерія Євдокімова.

"30 травня підприємство зупиниться, бо завершується термін попереднього дозволу на користування гірничим відводом. Відповідно до першої статті гірничого закону, без дозволу органу місцевого самоврядування ми не маємо права здійснювати видобуток копалин. Дехто з наших працівників піде у відпустку, дехто виконуватиме ремонтні роботи. Згідно з колективним договором, який укладений на комбінаті, простій, що відбувається не з вини працівника, має оплачуватись за розміром тарифної ставки", - повідомив Євдокімов.

Головний інженер запевнив, що керівництво підприємства хоче провести публічну роз'яснювальну роботу. А саме пояснити, що Інгульська шахта є першою сходинкою енергобезпеки нашої країни. Мовляв, керівництво завжди відкрите до діалогу. Зокрема, багато представників різних комісій та народних депутатів спускалися в шахту на екскурсію.

"СхідГЗК - це державне підприємство. Законодавство забороняє нам укладати будь-які договори про соціальне партнерство або робити якісь добровільні благодійні внески. Раніше був підписаний лише один такий договір між Ленінською райрадою Кіровограда та СхідГЗК. Зараз нам забороняють підписувати подібні документи. Шахта відраховує дуже великі кошти до бюджетів. Торік ми сплатили більше 80 млн грн, переважна частина коштів дісталася бюджету Кіровоградського району, де шахта зареєстрована платником податків. А Кіровоград одержав лише 600 тис. грн на рік з цієї суми. Звичайно, це мало. І, мабуть, це є основною причиною критики діяльності шахти. Я технар і мені не все відомо. Можу лише сказати, що зараз ведуться переговори. Питання вирішується на рівні генерального директора СхідГЗК та директора концерну "Ядерне паливо", - зазначив Євдокімов.

Варто зауважити, що критика діяльності Інгульської шахти з боку колишнього керівництва міста раніше тривала до того моменту, як шахта одержала дозвіл Ленінської ради на користування гірничим відводом. Це сталося у 2009 році. Тоді для продовження роботи підрозділ ДП «Схід ГЗК» проклав основний підземний тунель під житловими масивами Кіровограда від вул. Криничуватої (Велика Балка) у напрямку до вул. Полтавської. Не виключено, що і тепер діяльність шахти критикуватимуть лише до того, як сторони зуміють домовитись…
Піввіку видобутку урану

Поки тривають таємні домовленості, маємо повідомити, що в лютому цього року Інгульській шахті виповнилося 50 років. Шахта є головним підрозділом Східного гірничо-збагачувального комбінату, який входить у десятку найбільших світових виробників урану. Видобуток уранової руди ведеться з Мічурінського та Центрального родовищ.

За тривалий час діяльності з руди Інгульської шахти отримано більше 20 тис. тонн уранового концентрату, фактично це 300 залізничних вагонів з ядерним паливом.

У 2011 році на шахті ввели в експлуатацію комплекс з переробки рудних відвалів, потужністю 100 тис. тонн гірської маси на рік. Переробленою породою поступово заповнюють великі порожнини, що утворилися під Кіровоградом. Нещодавно розпочато видобуток руди за прогресивними технологіями підземного блокового вилуговування.
Хто трясе Велику Балку?

Минулої п'ятниці на Великій Балці шахта проводила показові заміри коливань ґрунту, які відбуваються внаслідок підземних вибухів. Річ у тім, що до органів міської та обласної влади надійшло багато скарг від місцевого населення.

"Я живу в цьому будинку 15 років і постійно відчуваю слабкі підземні вибухи. Але іноді трапляються дуже потужні. Років 7 тому так сильно вибухнуло, що я схопила дитину і вискочила з хати. А 5 травня знову був потужний вибух. У цей час я була надворі. Думала, що будинок завалиться. І на моїх очах у кількох місцях тріснуло бетоноване покриття подвір'я", - бідкається Лідія Сафронова, яка живе по пров. Степовому,70.
Аналогічні біди трапилась у сусідів. Зокрема, по пров. Степовому, 66, потріскався не лише бетон подвір'я, а й стіни житлового будинку.

Під час вибухів присутні члени комісії почули лише звуки, що нагадують віддалений грім. Прилади Лабораторії управління вибухом і гірничої сейсміки Криворізького національного університету не зафіксували ніяких сплесків сейсмоактивності. Науковці зробили висновок, що вибухові роботи на шахті не мають суттєвого впливу на стан будівельних конструкцій. Водночас працівники лабораторії повідомили, що ніколи не проводять замірів тоді, коли про це не знає керівництво шахти. Адже усі заміри проводяться відповідно до календарного плану. Планові заміри також проводять поблизу фундаментів житлових будинків по вулицях Криничуватій і Світлогірській та на провулках Жовтовського, Донського, Пішого і Східного.
"Ми хочемо заспокоїти місцеве населення, що ведемо контроль за силою підземних вибухів. Заряди були закладені у 10 свердловинах загальною вагою 666 кг. Існують наукові рекомендації щодо закладення вибухової речовини на одну свердловину. Сила теперішнього вибуху була майже такою, як і 5 травня. У сусідньому блоці вибухових речовин було закладено навіть на 55 кг більше, ніж тоді. Глибина блоку залягання вибухівки була теж ближче до поверхні. Тоді вибух стався на глибині 342 м, тепер - на 327 м. Я читав дуже багато скарг людей, чимало є безпідставних. Звісно, іноді щось таки трапляється. Але ви розумієте, поки що не можна дуже точно розрахувати силу кожного конкретного вибуху", - каже головний інженер шахти Валерій Євдокімов.
 
Мусимо констатувати, що за 50 років діяльності шахти від раку в Кіровограді померло більше 20 тис. чоловік. Але довести, що люди вмерли саме внаслідок роботи шахти - неможливо
Чи є загроза від шахти?

Шість років тому обласна влада намагалася довести негативний вплив шахти на здоров'я городян з допомогою вітчизняних учених. Тоді було багато розмов, але справу так і не довели до кінця. Якби це сталося, то усім жителям міста виплачували б грошову компенсацію. Мусимо констатувати, що за 50 років діяльності шахти від раку в Кіровограді померло більше 20 тис. чоловік. Але довести, що люди вмерли саме внаслідок роботи шахти - неможливо.

Тривожна екологічна ситуація склалася у Кіровограді не сьогодні і не вчора, але раніше про це чомусь не згадувало керівництво міста. Відомо, що річне зростання онкозахворюваності в місті становить 5% - це досить багато. В середньому в нашому місті від раку щороку помирає близько 400 городян.

Щорічно в усій Кіровоградщині діагноз рак встановлюють у 4,5 тис. пацієнтів. Понад 2,5 тис. онкохворих за рік помирають від цієї недуги. У лікувально-профілактичних закладах області на диспансерному обліку перебувають близько 25 тис. онкохворих з різними локалізаціями раку. Найпоширенішими формами онкозахворювань є рак легень, молочної залози, шлунку, товстої кишки та шкіри.

Варто нагадати, що упродовж тривалих дебатів з участю різних фахівців у Кіровоградській облдержадміністрації сформувалася думка, що основною причиною виникнення ракових захворювань у нас є радіоактивний газ радон, який утворюється при розпаді урану в товщах гранітних порід. Оскільки цей газ накопичується у житлових приміщеннях в небезпечних для здоров'я концентраціях, було вирішено ухвалити обласну програму "Стоп радон". Відповідно до неї у школах, дитсадках, лікарнях та інших місцях скупчення людей вимірювали об'ємну концентрацію радону. Якщо вона перевищувала норму, то у приміщеннях мали ущільнювати підлоги й поліпшувати вентиляцію. Нас запевняли, що саме це дозволить суттєво знизити захворюваність на рак. У 2012 році така робота йшла доволі активно, проте згодом значно уповільнилась. Навесні 2013 року контрольні вимірювання проводились лише на десяти об'єктах. Було виявлено перевищення концентрації радону у 2-3 рази, здійснені ж протирадонові заходи у 98% випадків дали позитивний результат. Проте після зміни влади виконання програми за браком коштів припинилося.
Звідки береться ракова напасть

Але не може тільки природний радон впливати на онкологію, бо ракові пухлини виникають не лише у легенях, а й у багатьох інших органах. Ще у 2011 році заввідділом Українського НДІ промислової медицини Сергій Луговський оприлюднив результати досліджень впливу діяльності Інгульської шахти на концентрацію радону. Було виявлено, що підземний видобуток уранової руди сприяє виходу на поверхню значних запасів радону, які упродовж багатьох років накопичувались на глибині. Адже при вибухах та русі підземного транспорту у гранітній пороті виникають додаткові тріщини, по яких накопичений радон легко піднімається вгору. Вивільнені ж порожнини заповнюються новим газом, який безперервно утворюється при розпаді радіоактивних порід.

В Інгульській шахті, штреки якої розташовані під міським житловими кварталами, багаті промислові руди, залягають так званими лінзами. Після вилучення звідти руди відпрацьовані порожнини нерідко досягають розміру з 9-поверховий будинок. Рівень радіації там більше 1600 мкР/год. Так от, за словами Сергія Луговського, підземні вибухи у шахті виштовхують на поверхню радон, який накопичується у таких порожнинах. Було доведено, що протягом 3-4 годин після вибухів спостерігається посилене виділення радіоактивного газу. Під час замірів у багатьох приміщеннях Кіровограда середні значення об'ємної концентрації радону досягали 150 Бк/куб.м (норма ж становить 50 Бк/куб.м). Такі перевищення концентрації радону було виявлено у половині досліджуваних приміщень. Отож можна зробити висновок, що промислова діяльність шахти таки впливає на рівень онкозахворюваності.
Переглядiв: 9842
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
Facebook Twitter Viber Skype