×
 
 


Вкрали зекономлені субсидії:
Як кіровоградцям одержати часткову компенсацію
У багатьох кіровоградців, які одержували житлові субсидії і при цьому користувалися автономним газовим або електричним опаленням, на відповідних комунальних рахунках накопичились значні суми переплати за послуги. Нерідко така переплата становить кілька тисяч гривень. Вона утворилася внаслідок того, що споживачі використовували менше газу або електроенергії, ніж могли витрачати у межах призначеної субсидії. Нещодавно Кабмін "порадував" економних одержувачів субсидій сумною звісткою. Тепер накопичені на рахунках людей невикористані субсидії повернуться до державного бюджету. А щоб частково одержати відібрані гроші, слід буде подати до органів соцзахисту спеціальну заяву із вказаним вашим банківським рахунком. Кінцевий баланс нечуваної "щедрості" держави буде не на користь громадян, оскільки люди зекономили тисячі, а компенсують їм - менше 700 грн.
За детальним роз'ясненням DOZOR звернувся до заступника директора департаменту соціального захисту населення Кіровоградської ОДА Надії Кримської. Вона повідомила, що, відповідно до положення про порядок призначення та надання населенню житлових субсидій зі змінами, внесеними постановою Кабміну від 26 квітня 2017 року №300, після закінчення опалювального сезону невикористані суми субсидій для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг комунальні підприємства мають в повному обсязі повернути до бюджету.

"Передбачено відшкодування частини невикористаної суми субсидії на оплату послуг з газового або електропостачання лише для користувачів індивідуального опалення (автономок). Воно не перевищуватиме вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електроенергії. Суми перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через відділення поштового зв'язку ПАТ "Укрпошта". Тобто за вибором людини. Максимальні суми одноразової виплати за газ становитимуть 688 грн, за електроенергію - 174 грн. Уряд сподівається, що подібна монетизація субсидій заохотить населення до економії комунальних послуг", - каже Кримська.
Управління соціального захисту населення області вже отримало від газопостачальних та електропостачальних підприємств списки осіб, яким має бути виплачена частина невикористаної суми субсидій. Також організовано роботу з прийому заяв на її отримання.

Отже, одержувачам субсидії, які зекономили енергію, для отримання коштів необхідно буде з 1 липня до 1 вересня 2017 року подати до місцевого управління соціального захисту населення заяву та необхідні реквізити. Зокрема, особовий рахунок в банківській установі. Слід також вказати спосіб виплати: через банківську установу або через відділення поштового зв'язку ПАТ "Укрпошта".

Зауважимо, що субсидія, незалежно від вигляду, в якому вона виплачується, не включається до загального оподатковуваного доходу платника податку. Тому монетизація частини зекономлених субсидій жодним чином не впливає на процес декларування. Відтак отримана від держави сума компенсацій не повинна зазначатися у декларації про доходи громадян.
 
Зразок заяви
 
Як діяти у разі несподіваних боргів
На жаль, трапляються випадки, коли після перерахунку невикористаних субсидій за комунальні послуги у споживачів виникає заборгованість. Надія Кримська пояснила, що це може трапитись у трьох випадках. По-перше, заборгованість у платіжці за червень може з'явитися у людей, які не сплатили рахунки за комунальні послуги у травні. Другий випадок, коли сім'ї споживали більше за встановлені соціальні нормативи, тому мають доплатити за фактично спожиті послуги. Заборгованість також може утворитися внаслідок того, що до початку опалювального сезону одержувач субсидії вже накопичив певний борг і не сплатив його протягом зими. Така заборгованість не покривається субсидією, тож боржник має самостійно її ліквідувати.

Однак сім'я мала право використати зекономлену у попередньому місяці субсидію в рахунок наступного комунального платежу. Тобто, якщо ви скористалися переплатою і саме тому не сплатили за опалення, водопостачання чи електроенергію (в тому числі не сплатили обов'язковий платіж), то це не може трактуватися постачальниками як заборгованість з оплати комунальних послуг.

"Несплата обов'язкового платежу у разі зекономленої субсидії не є підставою для нарахування субсидіантам боргів в результаті перерахунку невикористаних субсидій. Постачальники послуг не мають права ігнорувати переплату та вимагати з людей оплату послуг в повному обсязі, лякаючи їх відключенням опалення, газу, електроенергії. Тобто, якщо сім'я своєчасно і в повному обсязі сплачувала свою обов'язкову частку платежу відповідно до субсидії або скористалася зекономленою субсидією і не платила нічого, то після повернення до бюджету невикористаних субсидій заборгованості не повинно виникнути", - запевняє Кримська.
Якщо ж одержувачам субсидій таки надійшли платіжки із заборгованістю за комунальні послуги, то за винятком трьох вищезгаданих випадків постачальники послуг зобов'язані здійснити перерахунок платежів на користь субсидіантів (Постанова КМУ від 23.08.2016 р. №534).

Є також випадки, коли субсидія надійшла сім'ї із запізненням внаслідок звірки інформації про склад сім'ї і тарифи у місті. У таких сімей кошти на рахунках залишаються в повному обсязі. Такі громадяни мають право скористатися цими коштами коли завгодно. Наприклад, якщо родина користується газом, то переплату можна використати у літні місяці або тримати переплату на рахунку і використати взимку. У випадку централізованого опалення кошти зберігатимуться на рахунку до наступного опалювального сезону.

Якщо ж надавач послуг таки нарахував борг і пояснює його як несплату обов'язкового платежу, а ви не платили, оскільки мали зекономлену субсидію, то вимагайте помісячної роздруківки інформації. А саме: яка ваша соціальна норма, скільки газу, води, тепла, світла ви фактично спожили, скільки сплатили і скільки зекономили. На підставі цих даних можна визначити правомірність претензій щодо наявності заборгованості та встановити причини її виникнення.
Переглядiв: 4146
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype