×
 
 

Як провести новорічні свята
безпечно для здоров'я.
Поради кіровоградського гастроентеролога
Новорічні традиції зазвичай спонукають людей вживати надмірну кількість їжі та спритних напоїв. Невипадково після свят гастроентерологи Кіровограда фіксують помітне збільшення звернень від городян, у яких виявляють загострення хронічних панкреатитів, холециститів, гатсродоуденітів. То як провести свята безпечно для здоров'я? Про це сайту DOZOR розповіла завідувач гастроентерологічного відділення Центральної міської лікарні, позаштатний міський гастроентеролог Надія Баранова.
- Шлунково-кишкові розлади відчутно зростають у період новорічних та різдвяних свят, коли люди перевантажують шлунок їжею, - говорить Надія Баранова. - Насамперед необхідно пам'ятати про культуру харчування, особливо людям, які мають захворювання органів травлення.

По-перше, під час прийому їжі не рекомендується пити воду та інші напої у великій кількості (не більше 200 мл). Соляна кислота, яка є у шлунку, не лише бере участь у перетравлюванні їжі, а й вбиває значну кількість бактерій. Коли людина вживає велику кількість води, концентрація шлункового соку зменшується, в результаті деякі бактерії залишаються живими і, рухаючись далі по кишківнику, викликають захворювання.

По-друге, не варто перевантажувати шлунок. Під час частих новорічних застіль травна система, зокрема підшлункова залоза, не справляється з великими обсягами їжі. Продукти або просто не перетравлюються, або у людей, які мають хронічні захворювання органів травлення, виникають загострення холециститу, панкреатиту. Тобто навіть у свята не слід забувати про те, що їсти треба маленькими порціями у три основних прийоми їжі. Краще не переїдати, а робити додаткові маленькі перекуси.

Надія Баранова
завідувач гастроентерологічного відділення Центральної міської лікарні
- А як же бути з новорічними традиціями?
- Традиції ніхто не відміняв, проте уразливим людям не варто перевантажувати новорічний стіл продуктами, особливо жирними, смаженими стравами, гострими приправами. Це стосується й здорових людей. Українці люблять добре поїсти, але ж можна з'їсти маленький шматочок сала, а можна з'їсти грамів 100 за один прийом. Перевантажувати шлунок не слід, особливо у нічний час. Не обов'язково за один раз з'їдати, все що ми приготували.
- На свята люди балують себе екзотичними фруктами. Як ви до цього ставитесь?
- Зараз у супермаркетах можна купити все, були б гроші. Звісно, до новорічного столу багатьом хочеться купити екзотичні фрукти та овочі, наприклад грейпфрути, авокадо та інші. Але необхідно пам'ятати, що людина має харчуватися тим продуктами, які ростуть на тій території, де вона живе. В процесі еволюції наша травна система пристосувалася до перетравлення саме цих продуктів. Всі екзотичні фрукти та овочі для нас чужорідні, в кращому випадку вони проходять через шлунково-кишковий тракт, не засвоюючись. Звісно, можна спробувати шматочок екзотики, але постійно її вживати не слід. Корисніше купувати ті фрукти та овочі, до яких ми звикли. Особливо це стосується дітей, літніх людей та хворих на захворювання органів травлення.
- Чи варто надавати перевагу натуральним продуктам?
- Екопродукти коштують доволі дорого, до того ж у нашому місті їх не завжди купиш. І все ж по мірі можливості бажано купувати натуральні продукти, без консервантів, без барвників. Слід менше купувати субпродуктів, ковбасних виробів, де м'яса практично немає, і так далі. Нехай наш новорічний стіл буде трішечки скромніший, але ми будемо знати, що там все натуральне. Їжа без зайвої хімії - запорука міцного здоров'я.
- Які продукти є несумісними?
- Існують несумісні продукти, які не варто вживати одночасно. Скажімо, не можна оселедець або квашену капусту запивати молоком. Несумісні продукти для кожної людини можуть бути різними, тож слід враховувати попередній негативний досвід. Буває, що несумісні для когось продукти присутні у традиційних новорічних салатах. На кожну людину святкові страви діють по-різному. Одним буває погано від холодцю, іншим від святкових салатів. До речі, про майонез. Хто хоче бути здоровим, треба не полінуватися і перед Новим роком зробити домашній майонез. Це неважко, рецепти можна знайти в інтернеті. Тоді ви будете знати, що у вашому майонезі є лише рослинне масло, яєчний жовток, лимонна кислота і нічого зайвого.
- А як бути тим, хто поститься?
- Релігійні пости дуже корисні - це наші традиції, тож їх не варто відкидати. Але навіть представники Церкви кажуть, що хворі люди, маленькі діти, вагітні жінки, звільняються від посту або частково, або повністю залежно від того, як людина себе почуває. Дуже важливо поступово виходити з посту, для цього потрібен певний час. Той, хто поститься, на Новий рік не буде їсти нічого зайвого. А на різдвяні свята він має помірно вживати їжу. Інакше це може призвести до гострого панкреатиту, гострого холециститу, завороту кишок та інших неприємностей.
- Чи часто звертаються до гастроентерологів люди після проведення святкових корпоративів?
- Так. Кількість таких пацієнтів перед Новим роком і після нього зростає. В ресторанах та кафе внаслідок вживання несвіжих страв можна підхопити якусь шлункову інфекцію. Там існує реальна небезпека харчового отруєння. У місцях громадського харчування, де ми не можемо проконтролювати якість продуктів, я рекомендую не замовляти страв, які швидко псуються. Краще утриматися від салатів. Натомість рекомендую замовляти страви, які пройшли термічну обробку.
- Деякі люди вважають, що горілка допомагає перетравити надмірну кількість вжитої жирної їжі. Чи справді це так?
- Такі уявлення є хибними. Алкогольні напої разом з жирною їжею - прямий шлях до гострого панкреатиту. Це науково доведено. Жирну їжу краще вживати з гарячими першим стравами, чаями. Горілка не допоможе. До того ж міцні напої слід вживати дуже обережно. Внаслідок подорожчання спиртного з'явилося багато сурогатів, яких більшає на новорічні свята. Люди намагаються зекономити на спиртному, але в них виникають проблеми отруєнь алкогольними сурогатами. З цим ми постійно стикаємось. З такими отруєннями до нас потрапляють навіть молоді здорові чоловіки. Адже до отруєння може призвести й незначна кількість випитого сурогату. На жаль, трапляються й смертельні випадки. Тож нехай на святковому столі буде традиційне шампанське і лише ті спиртні напої, в якості яких немає ніякого сумніву.
- Як виставитесь до телевізійної реклами ферментних препаратів?
- Я категорично проти реклами медичних препаратів, оскільки лікарі спостерігають лише шкоду від такої реклами. Іноді люди неправильно розуміють рекламу, навіть лікарі не завжди можуть зрозуміти, до чого вона закликає. Тому я не рекомендую призначати собі лікування з огляду на відеоролики про лікарські засоби. Особисто я вважаю, що таку рекламу потрібно заборонити. За кордоном більшу кількість препаратів відпускають за рецептом лікаря. У тамтешніх аптеках лише деякі біологічні добавки можна купити без рецепту. На жаль, наша держава приділяє недостатньо уваги негативним наслідкам реклами.
- А якщо у рекламі йдеться конкретно, наприклад, про "Панкреатин"?
- Ми дійсно рекомендуємо вживати ферментні препарати при харчовому перевантаженні, особливо хворим на захворювання органів травлення та підшлункової залози. Але ці препарати бувають різні. Треба знати, який препарат коли і як приймати. Якщо не систематично, то одноразово можна прийняти панкреатин. Але якщо у людини виникає проблема з травленням, то я наполегливо раджу звернутися до лікаря і визначити, чому саме виникає ця проблема.
- І все ж, якщо людина не втрималась від спокуси і переїла, що ви порадите?
- Після надмірного вживання їжі я рекомендую зробити розвантажувальний день. Мається на увазі утримуватися від прийому їжі, попити рослинні чаї. Можна вживати кисломолочні продукти, дієтичні супи. І цього буде досить. Порадити певні лікарські препарати я не можу. Кожна людина індивідуальна. Рекомендації залежfть від багатьох факторів: від віку, кислотності шлунково-кишкового тракту, від наявності або відсутності певних захворювань. Тож не існує загальних шаблонів для всіх. Якщо одна людина може дозволити собі надмірний бенкет, то для іншої він не проходить безслідно. Для здоров'я набагато краще попередити ті чи інші захворювання, ніж потім тривалий час їх лікувати.
Переглядiв: 4438
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype