Як виглядатиме центральна площа Кіровограда: Підземна парковка, триголова гідність чи Калнишевський на коні (ФОТО)

03.04.2018 06:35

Після гучного провалу конкурсу проектів пам’ятників у серпні минулого року міська влада оголосила новий конкурс – «Оновлення громадського простору площі Героїв Майдану з меморіалізацією подій Революції Гідності».  До 15 березня конкурсанти подавали проекти, 2 квітня їх оприлюднили, а 15 квітня журі конкурсу вже має повідомити результати.  Наразі триває процес громадського обговорення. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Цього разу в умовах конкурсу було прописано  створення в центральній частині міста якісного громадського простору, який буде доступним для всіх, включаючи маломобільні групи населення, та відтворення пам’ятних елементів, які б нагадували про події Революції Гідності та загиблих Героїв Майдану. Проте конкурсанти зрозуміли завдання дуже по-різному.  Серед 14 проектів, представлених на конкурс, є і дуже масштабні, які передбачають реконструкцію площі і навіть створення підземної двоповерхової будівлі під нею. А є просто проекти пам’ятників. Є і смішні, як і торік, але є і цілком гідні. Цього року, принаймні, є, що обговорювати.  З минулого сезону проекту  «Пам’ятник» залишилося два проекти -  напівоголена Батьківщина-мати з руками-крилами та «злочинна стела» з білими голубами.  

Дивіться, обирайте, висловлюйте пропозиції.

1. Найскромніший пам’ятник – бронза, скло, висота 6 метрів. Силуети людей у нижній частині  паралелограму - прозорі.

image

2. Бронзова «свічка» висотою  10 м. Круглий постамент з граніту і композиція для кругового огляду з бронзи. Композицію автор продумав та «проліпив» до найменших деталей. Цей проект, як і попередній, передбачає лише пам’ятник і площу не чіпає.

image
image

3. Площа-парк. Проект передбачає повну реконструкцію площі, багато зелених зон, газонів, дерев, велосипедну доріжку, яка чомусь іде по периметру площі і більше нікуди, лавки, навіси від сонця, два фонтани (судячи із зображення, ті самі, які є зараз). А також третій фонтан з великим квадратним басейном на місті пам’ятнику Кірова та скульптурну композицію ближче до центру площі. Щодо скульптурної композиції, то з проекту незрозуміло, як вона має виглядати.

image

4. Площа-парк з зупинкою та інсталяціями. Ще один проект перетворення площі на парк, дуже детальний і розписаний до найменших дрібниць. Цей проект, як і попередній, передбачає створення великих зелених зон, проте, якщо там вони рівні і симетричні, то тут навпаки неправильної геометричної форми. На цих газонах розміщено три силуети, досить умовні: піаніст, який грає перед «стіною» міліції, людина з шинами в руках та чоловік з ноутбуком, останній уособлює людей, які боролися на інформаційному фронті. Четверта композиція – інсталяція барикади, яку автор пропонує створити з розпиляного постаменту Кірова  та самого пам’ятника вождю, що, на його думку, буде дуже символічно.

З боку вулиці Чміленка автор проекту пропонує облаштувати «карман» та зупинку громадського транспорту, пояснюючи, що в центрі відстань між зупинками з цього боку вулиці складає 800  метрів, що порушує правила пішохідної доступності.

Подумали і про фасад ОДА  - його пропонують  реконструювати та  намалювати на ньому  силует колишньої міської думи з каланчею.

image

5. Чорно-білі стели та скульптурна композиція перед ними – поранений «майданівець» на вулиці Інститутській, якого намагаються врятувати двоє інших. Скульптурна композиція знаходиться не в центрі площі, і ближче до вулиці Чміленка. Стели - з білого бетону, малюнки на них з листової нержавіючої сталі з напиленням «чорна бронза», скульптурна група – з чорної бронзи.

image

6. Триєдиний символ прориву. На думку автора, ця композиція виражає «стрімкість, динаміку променів енергії рідної землі», а три голови на ній – це символічні образи  «Ангелів-воїнів» Небесної сотні в пориві до світла. Поряд автор проекту пропонує розмістити «іконостас» - дві стели з портретами видатних діячів України від часів Київської Русі до наших днів. Уявлення автора проекту про нашу площу вражає.  

image

7. Ще один зліт фантазії – червоний голуб на рушнику. Висота цього - сім метрів. Рушник, за задумом автора, символізує Україну, а птиця миру тримає в лапках український герб. Матеріали: скло, бронза, метал. Можливо,  ще один голуб, червоний та двометровий, на нашій «голубиній» площі   буде виглядати цілком доречно. 

image

8. Підземний паркінг. На жаль, до цього проекту немає ніяких пояснень. Тільки оці малюночки, з яких зрозуміло, що під площею буде парковка та ще один поверх для людей (чи то торговельний центр, чи то кафе, чи то кінотеатр). А на ній – червоні квадрати та щось на місці Кірова, можливо, це просто такий коридор до ОДА, можливо, пам’ятний знак…

image
image

9. Вже знайома нам стела з голубами. Варіант перший. 

image

10. Ще один варіант розташування цієї ж стелі стели – замість фонтану з боку вулиці Чміленка. В такому разі в центрі площі автор пропонує розмістити пам’ятник Кошовому отаману Петру Калнишевському. За задумом автора, це має потягнути за собою зміни історичних назв  вулиць Карабінерна, Верхньо-Пермська та Дворцова на козацькі… Чомусь.

З боку Дворцової автор пропонує розмістити  фонтан – калиновий вінок, в квіти якого вмонтовано форсунки, що створюють водяну димку, а замість басейну – подіум, з якого стікатиме вода.

«У день вшанування Героїв Революції Гідності подіум  буде служити постаментом, а фонтан – квітучим вінком калини», - пояснює автор. 
image

11. Ще один знайомий з минулого сезону проект – «Батьківщина-мати». Він і торік вразив багатьох. Нам тоді особливо сподобалося розташування величезної попи восьмиметрової напівголої жінки перед вікнами ОДА. Цього року автор додав деталей: фасад будівлі ОДА в центральній частині він пропонує «добудувати фронтоном на класичному антаблементі з 14 колонами коринфського ордеру»,  на місці сучасної парковки біля готелю «Україна» влаштувати підземний туалет, а з боку Великої Перспективної посадити ряд лип.

image
image

12. «Клич  свободи» - найдивніша, мабуть, композиція. Інтерактивна, як пише автор, оскільки вона дозволить «зануритися в атмосферу емоційного піднесення, що було характерним під час тогочасних подій». Центральний елемент – зв’язаний дзвін – голос правди, закований системою, який «невпинно розхитується» (не знаємо, образно, чи дзвін насправді буде постійно дзвонити) і ламає систему. Навколо – «мереживо» з бронзи або кованої міді – триметровий паркан з отворами у формі силуетів. Розміри вражають. Одна  сторона огорожі (вздовж Великої Перспективної)  - 24 метри, з постаментом – 28.  

image

13. Ще один проект без пояснень - замість них автор вдався до лірики і процитував «Молитву» Шевченка. Рядки з цього твору написані і на досить інтелігентному напівпрозорому паралелепіпеді, який автор проекту пропонує встановити на місці Кірова. Замість фонтану – дивне вічнозелене дерево.   

image

14. Підсвічені «Воїни світла». Ця композиція, за твердженням автора, передає ідеали Героїв Майдану і здатність до самопожертви заради майбутнього – останнє символізують птахи і фігура дівчинки над композицією. Фігури внизу, за задумом автора, повинні в нічний час підсвічуватись. 

image
image

Як бачите, проекти дуже різні – і за строками реалізації, і за ціною питання. А як ви думаєте, що краще: поставити скромний пам’ятник і більше нічого не чіпати чи, якщо вже взялися, реконструювати всю площу?

Докладніше з проектами можна ознайомитися на сайті міської ради за даним посиланням.

Що думають кіровоградці про новий пам’ятник на центральній площі  - у відеопитуванні медіапорталу DOZOR

 

 
Переглядiв: 17085