×
 
 
Запасайтесь лопатами:
Як Кіровоград підготувався до снігопадів
Протягом двох останніх років прибирання снігу в обласному центрі було доволі проблематичним. Усі пам'ятають, як у січні минулого року Андрій Максюта (тоді ще громадський активіст) вручив меру Андрію Райковичу лопату, аби той організував прибирання снігу, як слід. Мовляв, влада не спромоглася закупити достатньо спеціальної техніки. У січні нинішнього року мер вже особисто лаяв керівників комунальних служб. А виправдовувався тим, що силами однієї міськради нереально впоратись з великою кількістю снігу, тож до розчищення вулиць слід залучати підприємців. Городянам було обіцяно, що на випадок сильних снігопадів буде розроблено детальний спеціальний план. Що ж зроблено на сьогодні, дізнавався DOZOR.
На наші запитання заступник начальника головного управління ЖКГ міськради Юлія Яндович повідомила, що, як і раніше, утримання доріг в осінньо-зимовий період у місті здійснюватиме КП "Універсал 2005". Це підприємство вже підготувало до робіт 28 одиниць техніки (торік "Універсал" мав 26 одиниць). На 4 одиниці стало більше піскорозкидувачів, проте на 2 одиниці зменшилась кількість снігоплунжерних очисників. Кількість же самоскидів, підмітально-прибиральних тракторів, навантажувачів та автогрейдерів залишилася незмінною. Значно більше вдалося заготовили технічної солі - 690 тонн (торік було 254 т) та відсів для посипання доріг - 2400 т (торік заготовили 600т).
 
Чекайте черги
 
Обіцяного спеціального плану на випадок сильних снігопадів розроблено так і не було. Натомість КП «Універсал 2005» розробило черговість проведення робіт з розчищення снігу. Перша черга (протягом першої та другої доби під час та після завершення снігопаду) передбачає розчищення магістральних вулиць міста, по яких здійснюється рух пасажирського транспорту.

У другу чергу від снігу розчищатимуть під'їзні шляхи до шкіл, дитсадків, дитячих будинків, лікарень та інших об'єктів соціальної сфери. Також розчищатимуть кладовища й під'їзні шляхи до них. Водночас - під'їзди до контейнерних майданчиків багатоповерхової забудови та інших територій міста. Далі очищатимуть тротуари магістральних вулиць, місця зупинок транспорту та місця посадки у транспорт. До другої черги розчищення також потрапили міжбудинкові проїзди багатоповерхової забудови міста та розчищення територій для проїзду аварійних служб. А саме в тих місцях, куди аварійників викличуть споживачі комунальних послуг.

Аж у третю чергу розчищатимуть дороги приватного житлового сектору міста. Черговість буде визначатися відповідно до оперативної необхідності та замовлень голів квартальних комітетів, які надійдуть на адресу: КП «Кіровоград-Універсал 2005», ГУЖКГ КМР.

Виходить, одразу звільнити від снігу всі міські об'єкти не вийде. На жаль, в управлінні не вказують конкретні строки звільнення зі сніжного полону. Слід розуміти: зроблять як зможуть. Очевидно, затримки будуть ще більшими ніж торік, адже кількість снігоплунжерних очисників зменшилась.
 
Хто що робитиме
Дії комунальників не стануть більш різноманітними. При заметілі сніг розчищатимуть, а при ожеледиці шляхи посипатимуть протиожеледними матеріалами. Аби при відлизі не сталося підтоплень, сніг планують вивозити на певні земельні ділянки.

Як і в минулі роки, сніг возитимуть на шість майданчиків. А саме: майданчик № 1 – правий берег річки Інгул між вул. Каховська та Глиняна (Андріївська); майданчик № 2 – правий берег річки Інгул вул. Київська; майданчик № 3 – лівий берег річки Інгул вул. Київська (парк Космонавтів); майданчик № 4 – Парк Перемоги вул. Садова (район телецентру); майданчик № 5 – мікрорайон Новомиколаївка, незакінчене будівництво злітної смуги; майданчик № 6 – мікрорайон Завадівка, мотокросна траса.

Вдалося також з'ясувати, що спецпідприємству "Універсал" допомагатимуть інші комунальники. Зокрема "Універсал 2005" виконуватиме роботи з розчищення доріг міста від снігу та посипатиме їх протиожеледними матеріалами під час ожеледі. КП «Кіровоград-Благоустрій» опікуватиметься парками, скверами і тротуарними доріжками в них. А ЖЕО та ЖЕКи розчищатимуть внутрішні проїзди кварталів, тротуари і доріжки на територіях багатоповерхової забудови. Якщо комусь не пощастить послизнутися і зламати руку чи ногу, тепер постраждалий буде знати, до кого направляти претензії.

DOZOR поцікавився, як ЖЕКи підготовилися до зими. За словами керівників ЖЕО, у них все гаразд.
"Якщо буде ожеледиця, ми посипатимемо тротуари вулиць і доріжки дворів відсівом. Сіль для цього не використовуємо. На осінньо-зимовий період (з жовтня по квітень) ми заготовили 140 тонн відсіву, це більше ніж у минулому році, тож посипних матеріалів має вистачити. А сніг прибиратимуть наші двірники, їх достатньо - 70 чоловік. Штат двірників повністю укомплектований. Якщо будуть великі снігопади і ми не справлятимемось власними силами, то нам допомагатиме депутат міськради Сергій Калапа. Він надаватиме снігоочисну техніку із заводу "Ельворті". Також передбачено залучення техніки КП "Універсал 2005",- розповіла начальник ЖЕО №2 Любов Марченко.
Стосовно планів по вдосконаленню роботи з очищення міста від снігу Яндович повідомила, наступне:
"Міська влада, зокрема управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради взаємодіє з Кропивницьким міськрайонним відділом УДСНС України в Кіровоградській області. Створено резерв ПММ. Також здійснюються заходи щодо придбання сміттєвоза з відвалом, який буде додатковою потужною одиницею спеціалізованого транспорту. Цей сміттєвоз буде не тільки прибирати сміття на території приватного сектору, а й одночасно розчищатиме вулиці та провулки."
І все ж мусимо констатувати, що в організації зимових комунальних робіт мало що змінилося. Відтак нинішньої зими можуть бути ті ж самі проблеми.
 
Відповідальність переклали на підприємців
Ми також запитали, хто конкретно з чиновників відповідає за очищення міста від снігу та криги на різних рівнях управління містом. Але відповідь одержали доволі розпливчасту:
"Відповідальність за розчищення міста від снігу несуть керівники виконавчих органів Кіровоградської міської ради, підпорядковані їм за напрямком роботи керівники комунальних підприємств, комунальних закладів (освіти, медицини), торговельні підприємства, заклади громадського харчування, промислові підприємства тощо."
 
У профільному управлінні також повідомили, що згідно з Правилами благоустрою Кіровограда, затвердженими рішенням Кіровоградської міської ради № 1710 від 5 червня 2012 року, дуже багато функцій комунальних підприємства влада поклала на плечі різних суб'єктів господарювання. Отже, у період з 16 листопада по 15 квітня вони мають розчищати вулиці, провулки, проїзди, тротуари від снігу і снігових заметів, льоду та бруду. Для запобігання наледнів розпочинати прибирання снігу вони мусять з початку снігопаду і продовжувати безперервно аж до його закінчення. У разі утворення наледнів на тротуарах, пішохідних доріжках та інших громадських місцях очистка повинна проводитись до твердого покриття.

Це ще не все. Підприємствам різних форм власності потрібно посипати вулиці, провулки, проїзди, тротуари та інші місця загального користування протиожеледною сумішшю в достатній кількості для безпечного руху пішоходів і транспортних засобів. А також негайно вивозити з прилеглої території сніг, лід, якщо в їх складі містяться реагенти протиожеледних сумішей. Якщо вони відсутні, сніг дозволяється укладати у валки на газонах та біля дерев. З огляду на досить об'ємний перелік робіт для приватних підприємств, комунальникам майже нічого не залишається робити.

Цікаво, що контроль за виконанням вказаних Правил благоустрою повинна здійснювати спеціалізована інспекція міськради. Тобто, якщо городяни будуть незадоволені тим, як розчищають доріжки, то мають повне право вручити символічну або натуральну лопату саме її очільнику.
Переглядiв: 10007
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype