×
 
 
Зароблену пенсію одержать не всі: Хитрощі пенсійної реформи
Фінансова залежність України від МВФ змушує уряд дедалі економити бюджетні кошти, в тому числі й кошти для виплати пенсій. Оскільки громадськість обурили наміри підвищити вік виходу на пенсію, то урядовці хитро вирішили зекономити пенсійні кошти, збільшивши розмір трудового стажу для одержання пенсії. Наприклад, якщо в наступному році людині виповниться 60 років, а для призначення пенсії не вистачатиме 25-річного стажу, то доведеться допрацьовувати до 63-х або до 65-ти років. Лише тоді особа зможе отримати пенсію за віком. Це передбачено для тих, хто має хоча б 15 років страхового стажу. А ті, хто й такого стажу не мають, взагалі не одержать ніякої пенсії. Вони можуть розраховувати лише на виплату державної соціальної допомоги для малозабезпечених. Отож, якщо Верховна Рада підтримає урядовий проект пенсійної реформи, то вже з наступного року тисячі українців пенсійного віку залишаться без пенсії.
Детальний огляд цих намірів уряду відбувся в Одесі на прес-конференції з актуальних питань пенсійного реформування, яку організував Прес-клуб реформ.

Директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Валентина Кудін наголосила, що запропоновані кроки не зможуть повністю роз'в'язати пенсійні проблеми. Щоб пенсії суттєво виросли, потрібно спочатку забезпечити зростання економіки, повну трудову зайнятість населення та зростання ВВП. За її словами, наша демографічна ситуація є вкрай несприятливою, адже на одного пенсіонера зараз припадає приблизно один працівник, за якого сплачують внески до Пенсійного фонду України. При такому високому навантаженні на працюючих соціальних внесків на державне пенсійне страхування буде недостатньо для виплати гідних пенсій.

"Зараз в Україні налічується майже 12 мільйонів пенсіонерів. Протягом минулого року на пенсії було витрачено 255 млрд грн, а дефіцит Пенсійного фонду в розмірі 85,6 млрд грн було покрито з держбюджету. Завдячуючи змінам пенсійного законодавства, очікується зменшити дефіцит ПФ до 26 млрд грн. Якби торік в Україні не збільшили ставку єдиного соціального внеску, то зараз дефіцит ПФ був би ще більший. Але позитивний вплив від зростання ставки ЄСВ у повній мірі можна відчути лише через три роки"

Тетяна Король
директор фінансово-економічного департаменту Пенсійного фонду України
Представниці держави переконували, що тільки за 75% зайнятого населення роботодавці сплачують належні внески, а 25% працюючих взагалі не сплачують ЄСВ. Мовляв, без пенсійної реформи ця ситуація ще більше погіршиться. Також зазначали, що у призначенні пенсій панує соціальна несправедливість, зрівнялівка, а розрахунок пенсій не є прозорим. То що ж конкретно планують зробити?
 
До 65 років без пенсії
"З 1 жовтня 2017 року розмір пенсії планують підвищити 5,6 млн чоловік. Адже для розрахунку пенсій буде застосовуватися прожитковий мінімум для непрацездатних громадян у розмірі 1373 грн (замість діючого тепер розміру 1312 грн). Але у кожного конкретного пенсіонера пенсія зміниться по-різному, бо за новими правилами розрахунку на пенсію впливатимуть середня зарплата особи за всі періоди, тривалість страхового стажу та вартість одного року страхового стажу, яка у формулі розрахунку буде зменшена з 1,35% до 1%. Мінімальна добавка до пенсії становитиме 232 грн, доплати будуть більшими у тих, хто платив більші страхові внески. Також важливо, що з 1 жовтня не будуть обмежуватися пенсійні виплати для працюючих пенсіонерів"

Валентина Кудін
Директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики
Слід пояснити, що з 1 січня 2018 року планується різко збільшити розмір страхового стажу для одержання пенсії. З теперішніх 15 років до 25 років. Вимоги до мінімального страхового стажу будуть поступово збільшуватися (щороку на один рік). Тож у 2028 році право на призначення пенсії у 60 років матимуть тільки особи зі стажем не менше 35 років. 63-річні люди з початку наступного року матимуть право на пенсію за віком, якщо їхній трудовий стаж становитиме від 15 до 25 років. У наступні роки цей стаж щорічно збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення діапазону від 25 до 35 років у 2028 році. Якщо ж станом на 1 січня 2019 року 63-літня особа матиме стаж від 15 років, але меншої тривалості, ніж необхідно для призначення пенсії, то пенсію будуть призначати у віці 65 років. Доведеться допрацьовувати. Мінімальний стаж для отримання пенсії щороку збільшуватиметься на 12 місяців. Тобто у 2020 році він складатиме від 15 до 17 років і так далі. У 2028 році особи зі стажем від 15 до 25 років матимуть право на пенсію лише у 65 років.
"Для розрахунку пенсії враховується тільки офіційна зарплата за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року, коли було запроваджено персоніфікований облік. Тобто заробіток, з якого сплачено внески. За бажанням особи для розрахунку пенсії може бути враховано заробіток за будь-які 5 років поспіль у більш ранньому періоді (до 1 липня 2000 року). Це можливо, якщо людина підтвердить довідками, що одержувала відповідну зарплату. Якщо сума сплачених страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, то особа має право доплатити необхідну суму для того, щоб одержати належний страховий стаж", - роз'яснює Кудін.
Прикметно, що середній розмір пенсій жінок буде менший за розмір пенсій чоловіків. По-перше, зараз зарплата чоловіків в середньому на 25% більша, по-друге, середній страховий стаж у жінок коротший, ніж у чоловічої статі. Після 1 січня 2018 року 60-літнім особам, які не матимуть повного стажу, призначатимуться пропорційно менші пенсії з урахуванням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Але вони виплачуватимуться лише після досягнення віку 65 років. А до цього місцеві управління праці та соціального захисту населення можуть призначити таким людям соціальну допомогу з урахуванням сукупного доходу сім'ї.

Передбачається, що максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10-ти прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. Отже, на період до кінця 2017 року максимальна пенсія не може бути вищою 10 740 грн.

 
Чи збережуться пенсійні пільги?
За теперішнім законодавством багатодітні жінки (ті, що народили п'ятьох або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку) мають право виходу на пенсію після досягнення віку 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. Якщо таких дітей виховував батько, то йому призначають дострокову пенсію після досягнення 55 років за наявності 20 років страхового стажу. Відміна цих пільг поки що не передбачена.

Законопроект має суттєво скоротити перелік категорій осіб, які матимуть право на достроковий вихід на пенсію. А для пільгових професій запроваджується підвищений тариф єдиного соціального внеску - 37% та 29% замість 22%. Призначення пенсій за вислугу років припиняється, за винятком обмеженого переліку осіб. Виплата ж уже призначених пільгових пенсій за вислугу років здійснюватиметься за рахунок коштів держбюджету.

Осучаснення спецпенсій для держслужбовців, нардепів, прокурорів тощо не передбачається. Нове ж призначення таких пенсій припиняється за винятком осіб, які придбали такий стаж станом на 1 травня 2016 року.

Варто знати, що періоди навчання у вузах до 1 січня 2004 року (дата набрання чинності закону про обов'язкове державне пенсійне страхування) повністю зараховуються до страхового пенсійного стажу на підставі диплому про закінчення закладу. А навчання у вузах після цієї дати зараховується до стажу тільки за умови сплати мінімальних страхових внесків за кожен місяць навчання.

Громадяни, які працюють за кордоном, матимуть право на пенсію із солідарної системи лише у випадку сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України. Такі заробітчани, як правило, не сплачують ЄСВ, але вони можуть перераховувати ЄСВ добровільно. Лише тоді для них з'явиться можливість отримати пенсію за віком в Україні.

Підсумовуючи, слід зазначити, що урядова законотворчість встановляє нездоланні перепони для одержання пенсій тим людям, які через примхи роботодавців були змушені працювати нелегально. Покарали не тих, хто недоплачував гроші у бюджет, а тих, хто чесно працював, щоб не вмерти з голоду. Тепер для одержання пенсії цим бідолахам пропонують знайти порядного роботодавця, який захоче сплачувати страхові внески за літніх фізично зношених людей. Оскільки вірогідність такої рідкої вдачі в Україні дуже маленька, то багатьом трудягам без пенсії доведеться жити до самої смерті.

Переглядiв: 3693
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
Facebook Twitter Viber Skype