×
 
 
резонанс
Жити мов на вулкані:
Мешканці будинку в центрі Кіровограда потерпають від диму
В обласному центрі 22 мешканці будинку по вулиці Чорновола, 12/1 потерпають від постійної задухи. Її створює дим, який виходить з труби торговельного закладу "Шашлик-маркет", розташованого на цокольному поверсі цього житлового будинку. Більш того, є ймовірність, що ця сталінка з дерев'яним перекриттям поверхів та дерев'яними сходами спалахне. Проте небезпеки не вбачають ані пожежники, ані влада, ані інші структури.
Річ у тім, що на кухні маркету є мангал відкритого типу, де на вугіллі смажиться м'ясо. Дим, що утворюється під час процесу приготування, виводиться з приміщення через потужний вентилятор витяжки. Далі він підіймається вгору по металевій трубі, закріпленій на зовнішній стіні будинку. Ця труба закінчується над карнизом даху на висоті лише 2 метри. А на виході з труби розташований запобіжник потрапляння дощу у вигляді парасольки. В результаті розігнаний вентилятором потік диму на великій швидкості вдаряється об запобіжник і відштовхується від нього під кутом 45 градусів. Тобто іде не вгору, а вниз під кутом.

Отож "аромати" східної кухні можуть відчути навіть перехожі, які проходять поблизу закладу. Життя ж тамтешніх жителів перетворилися на справжню муку. Через вікна дим проникає у кімнати цього житлового будинку, просмоктується у під'їзд через старі дерев'яні перекриття поверхів, також накопичується у внутрішньому дворі будинку. Відтак вже доволі не молоді жителі будинку не мають змоги ні провітрити свої кімнати, ні подихати свіжим повітрям на балконах, ні погуляти у дворі.

Страждання мешканців тривають більше року, відколи відкрився заклад. Куди тільки вони не скаржились: і в Кіровоградську міськраду, (зокрема, зверталися до міського голови Андрія Райковича) і в облдержадміністрацію, навіть Президенту України писали. Хіба що сліпий не помітить диму або якийсь скалічений бідолаха не відчує його запаху. Але місцеві чиновники уперто не помічають численні порушення, надсилаючи скаржникам одні відписки, і фактично нічого не роблять, щоб виправити ситуацію.

Ядучий дим, який щоденно руйнує здоров'я жителів будинку - не найстрашніше. Є ймовірність того, що ця сталінка з дерев'яним перекриттям поверхів та дерев'яними сходами спалахне. Такі побоювання небезпідставні, адже в минулому і вже в нинішньому році у приміщенні "Шашлик-маркету" трапилися дві локальні пожежі, які персоналу вдалося самотужки ліквідувати. Хто надасть цим людям інше житло у разі біди? Хто компенсує їм непоправну втрату майна?

Мешканки будинку Маргарита Савельєва та Світлана Лешина показують16 листів з ввічливими, але формальними поясненнями чиновників. Скаржниці стверджують, що представники контролюючих служб приходять на перевірки саме тоді, коли мангал не працює і диму немає. Мабуть, власника закладу завчасно попереджають про час проведення перевірки (на жаль, це поширена практика роботи наших "непідкупних" служб).

 
 
Все в нормі
Так, фахівці Кіровоградського обласного лабораторного центру МОЗ України здійснивши заміри атмосферного повітря у житлових кімнатах при роботі примусової витяжної вентиляції закладу "Шашличний маркет", встановили наступне: зразки повітря відповідають вимогам НД "Гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць". Підкреслюємо, перевірка здійснювалася, коли шашлики не смажили.

Пожежники теж не вбачають небезпеки:
«Враховуючи те, що суб'єкти господарювання застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, а приміщення не відносяться до високого ступеня ризику, управління та його підрозділи не мають законних підстав для їх перевірки зі складанням відповідних документів» .
Слід уточнити, що під невисоким ступенем ризику фахівці мають на увазі вживання їжі, приготованої на відкритому вогні, поєднане з розпиттям спиртних напоїв. І це у приміщенні з дерев'яною підлогою та стінами з оштукатуреної дерев'яної дранки!

Міська і обласна влада ж розводять руками. Заступник мера Кіровограда Олександр Мосін відповів жителям, що заборонити діяльність підприємств торгівлі та ресторанного господарства немає повноважень. Заступник губернатора Андрій Коломійцев у відповіді зазначив, що заборонити мангал там неможливо, оскільки в Правилах пожежної безпеки України подібне не прописане.

У Державній архітектурно-будівельної інспекції, в яку у відчаї також зверталися мешканці, відповіли, що за будівельні роботи без реєстрації декларації про їх початок, оштрафували власника закладу. Той штраф сплатив. Власне, на цьому і все.

Майже в кожному листі скаржникам радять звертатися до суду, якщо їх не влаштовують дії посадових осіб. З огляду на те, що у пенсіонерів немає грошей на те, щоб судитися, ці поради виглядають як насмішка. Як відомо, багаторічну судову тяганину можуть витримати лише люди з міцними нервами і товстими гаманцями.
 
 
 
 
Хто кого шантажує?
Власником закладу є приватний підприємець Сергій Задоя, який, за інформацією, раніше працював органах міліції по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ). У коментарі сайту запевняє, що пожежна ситуація під контролем.
«Я звичайний підприємець, який діє відповідно до законів та нормативних актів. Але мене безпідставно звинувачують мало не в усіх смертних гріхах. Скаржники шантажують мене з метою одержання грошей (аналогічний закид від мешканців лунає на адресу підприємця, - ред.). Саме тому вони викликають для перевірки закладу які тільки можливо служби контролю. За тим, щоб будинок не згорів, постійно стежить хтось з наших співробітників, які перебувають у приміщенні закладу. Також встановлена протипожежна сигналізація, котра виведена на центральний пульт протипожежної охорони. А труба має теплову ізоляцію, що передбачено у проекті ліцензованого проектувальника. Труба саме такої висоти, як треба, відповідно до державно-будівельних норм», - прокоментував підприємець.
Отже, підприємець вважає себе правим. Викладеному ним можна було б повірити, якби журналісти сайту DOZOR не переконалися, двічі приходячи без попередження, що дим дійсно добре відчутно як на вулиці та у дворі будинку, так і у під'їзді.
Переглядiв: 4647
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
VK Odnoklassniki Facebook Twitter Viber Skype