Подружжю з інвалідністю, якому відключать опалення, міськрада відмовила у відшкодуванні на «автономку»

30.09.2020 15:34
image

Подружжя Бризицьких, яке проживає на вулиці Жадова, 21 корпус, 1 кв, 71, нещодавно дізналося про наміри міськради Кропивницького відключити їхній будинок від централізованого опалення. Побачивши заяву заступника мера Кропивницького про можливе відшкодування на встановлення автономного опалення, Галина Бризицька сьогодні віднесла заяву, однак її не лише не пустили до управління ЖКГ, але й повідомили про те, що жодного відшкодування вона не отримає. Після цього жінка звернулася до редакції медіапорталу DOZOR. 

За словами Галини Бризицької, розмови про відключення багатоповерхівки, де вона проживає, від централізованого опалення, були давно. Втім до цього не доходило. Однак зараз вже є рішення міської ради, тож якраз перед зимою є можливість, що це все-таки зроблять. Саме цього подружжя боїться більш за все, оскільки мають серйозні проблеми зі здоров’ям. 

«Нещодавно на нашому будинку вивісили оголошення, де було вказано, що будинок відключається від тепла. До цього теж говорилося, що будуть відключати, але було 30 квартир, які опалювалися централізовано і відключення не було. Зараз є рішення міськвиконкому і наш будинок увійшов до переліку з 12 багатоповерхівок, які відключають від централізованого опалення», - пояснює жінка. 
image
image

Жителька будинку каже: вчора, коли її не було вдома, в будинок прийшли журналісти з телебачення, які знімали сюжет щодо автономок та можливого відключення будинку від централізованого опалення. 

«У цей час в квартирі знаходився мій чоловік, який пояснив журналістам, що він – інвалід війни в Афганістані, я – інвалід у зв’язку з онкозахворюванням. Цього, на жаль, в сюжеті не показали. Журналісти його запитали, чи встановить він автономку, якщо йому відшкодують 50% від вартості встановлення автономки. Чоловік відповів: «Так, якщо нам половину коштів зможуть дати, то іншу половину ми додамо. Але і для цього доведеться взяти кредит». Ми телефонували в організації, які встановлюють автономне газове опалення – це коштує 60, 62, 55 тисяч. Наша родина може встановити лише газове опалення, електро – ні. Адже квартира на 9-му поверсі і електрикою опалиться хіба що дах», - говорить жителька багатоповерхівки. 
«Вчора вийшов сюжет. Вергун (заступник міського голови – ред.) прокоментував, що треба звернутися до управління ЖКГ міської ради Кропивницького, і буде відшкодування. Я написала заяву, прийшла до мерії. Мене не пустили до ЖКГ. По телефону на першому поверсі я говорила. І мені сказали, що не передбачено виплату. Лише тим, хто звертався за 2018-2019 рік, можуть компенсувати. А зараз виплати не передбачено. Тоді навіщо у мерії про ці виплати говорять?!» - не стримуючи сліз, говорить кропивничанка. 
image

За словами Галини Бризицької, буквально за два тижні до приїзду журналістів і коментаря Вергуна про обіцянку відшкодувати кошти, її чоловік звертався до міського голови Андрія Райковича щодо ймовірності відшкодування частини коштів за встановлення автономного опалення. 

«Нам відмовили. І цей документ в мене є. Якщо ви не маєте наміру повертати кошти, то нащо ви привселюдно це говорите? У відповіді нам вказали, що будинок не підпадає під можливість відшкодування грошей! Ми з чоловіком щойно виписалися з лікарень, витратили гроші на ліки, у нас серйозні хвороби, неможливо нам знайти 60 тисяч гривень!» - констатує Галина Бризицька
image

За коментарем медіапортал DOZOR звернувся до міської ради. Там повідомили, що звертатися треба до управління соціального захисту.

«Відшкодовувати будуть не всім, а малозабезпеченим людям. Треба звернутися до управління соціального захисту, написати заяву, принести певний перелік документів, в тому числі і про доходи. І якщо вони підпадають під категорію малозабезпечених, визначається рівень доходів на одну людину в родині, то їм можуть надати відшкодування», - пояснили в міськраді.
image
Переглядiв: 7286