×


Скільки кіровоградці винні
постачальникам комунальних послуг
та що їм за це буде
Станом на 25 жовтня жителі Кіровограда заборгували постачальникам газу, тепла, води та електроенергії майже сто мільйонів гривень! Найбільший борг - більше 51 мільйона у нас за тепло. Найменший – 8,6 мільйонів за послуги електропостачання. Це зрозуміло – обленерго привчило нас до своєчасної сплати простим та дієвим способом: не заплатив – сиди у темряві.
Постачальники ж газу, води, тепла в останні роки відмовилися від практики відключення абонентів – надто дорого і не забезпечує повернення боргу. Сьогодні повернути борги постачальникам послуг допомагає масове оформлення субсидій (а в Кіровограді ними користуються більше 30% населення!) та арешт майна, який здійснює виконавча служба. Зараз виконавча служба вже не вилучає у громадян за борги телевізори і холодильники (це надто складно: поняті, продаж техніки через аукціон і т.п.), а просто накладає арешт на нерухоме майно та автотранспорт. Боржник продовжує жити у своїй квартирі, їздити на власній машині, але це майно не можна продати, подарувати чи успадкувати, поки борг не буде повністю погашено. Тож постачальникам послуг залишається тільки перемножувати борги на коефіцієнт інфляції, нараховувати відсотки (а вони мають право це робити) та чекати. Рано чи пізно борги їм повернуть.

Але і звернення до суду – це вже радикальний захід, до якого підприємства вдаються тільки у випадку досить великих боргів (більше тисячі за воду та більше трьох тисяч за тепло). Нам пояснили: судовий позов коштує 1760 грн. І хоча після суду цю суму додадуть до боргу, і боржник змушений буде повернути її підприємству, спочатку ці гроші має віднайти саме підприємство. Тож постачальники комунальних послуг зацікавлені в тому, щоб вирішити питання без суду. Найпростіший шлях – реструктуризація боргу. Таку послугу пропонують всі підприємства, а заохочують боржників тим, що, уклавши договір про реструктуризацію, людина відразу може отримати довідку для оформлення субсидії.
Але якщо ви укладете такий договір і оформите субсидію, то далі треба буде не тільки справно виплачувати всі борги, але й вчасно повідомляти постачальникам фактичні показники лічильників. Якщо сукупний борг за всі комунальні платежі перевищить 340 грн., то ви автоматично втратите субсидію. Сума це досить смішна – 13,5 кубів води, або 200 кВт електроенергії, або 49 кубів газу.

Як розповів нам заступник генерального директора з комерційних питань ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Олександр Головченко, споживачі часто втрачають субсидію просто через те, що вчасно не повідомляють у кол-центр реальні показники лічильника. Скажімо, влітку в приватному секторі споживач використовує 20 кубометрів води на місяць, а взимку – п'ять. Ви можете сплачувати за воду за лічильником і бути впевнені, що не маєте боргів. Але «Дніпро-Кіровоград» вашого лічильника не бачить, і розраховує ваші витрати за середньорічним показником, тож може вважати, що у листопаді, наприклад, ви використали 8 кубів. Щомісяця працівники організацій-постачальників повідомляють в управління соцзахисту про ваші борги. І якщо раптом сукупна сума «уявних» боргів перевищить 340 грн., ви втратите субсидію. Ні, якщо насправді у вас боргів нема, субсидію вам повернуть, але для цього треба буде вже особисто обходити усіх постачальників послуг, писати заяви, запрошувати контролерів і т.п. Тож вчасно повідомляти показники лічильників у кол-центри або на сайтах підприємств набагато простіше.
СВІТЛО

Енергетики вважають боржниками усіх, хто до 10 жовтня не сплатив рахунок за вересень. Теоретично вже 11 жовтня ви можете отримати попередження про відключення електропостачання, і рівно через тридцять днів (10 листопада) техніки вже мають право вимкнути вам світло. Проте, за словам прес-секретаря обленерго Сергія Богомільчука, сьогодні енергетики вже рідше вдаються до таких радикальних заходів.
- Зараз ми працюємо в умовах перехідного періоду. В Україні починає діяти ринок електроенергії. Якщо сьогодні споживач має 30 днів на погашення боргу, то, за новими умовами, цей термін зменшується в рази. Теоретично, ми зможемо відмикати споживачів від електромереж вже через десять днів після попередження. Технічно нам дійсно простіше це зробити, ніж газовикам чи постачальникам води. Але наші працівники часто стикаються з агресивним поводженням споживачів і т.п. Та й ми не маємо ніякої користі від відключення абонентів. Це крайня міра.

Сергій Богомільчук
прес-секретар обленерго
Проте насправді такі стислі строки погашення боргу (30 та 10 днів) можуть призвести до того, що людина, яка просто кудись поїхала або потрапила в лікарню і нічого не заплатила до 10 числа, може залишитися без електропостачання. Його, звичайно, потім відновлять, але протягом трьох днів. Погодьтеся, три дні без електрики – серйозна кара ні за що. Сергій Богомільчук каже, що надовго від'їжджаючи кудись, абоненти повинні повідомити про це постачальника електроенергії!
ТЕПЛО
Сьогодні кіровоградці винні теплопостачальникам більше 51 мільйона гривень. 39 мільйонів – ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», яке обслуговує Фортечний район, і 12 мільйонів – КП «Теплоенергетик», яке забезпечує теплом Подільський район та селище Нове. Це не значить, що мешканці Подільського району більш дисципліновані, тут просто набагато менше багатоквартирних будинків і більше приватного сектору, який послугами централізованого теплопостачання не користується.

За словам начальника юридичного відділу КП «Теплоенергетик» Марини Чорної, з 5693 абонентів борги більше трьох тисяч за минулий опалювальний сезон, мають 900, тобто майже 16% споживачів. Масове оформлення субсидій дозволяє тепловикам потроху повертати собі навіть ті борги, які вони вважали майже безнадійними. Абоненти сьогодні охоче уладають угоди про реструктуризацію боргу – термін може бути різним: від трьох-чотирьох місяців, коли мова йде про невеликий борг, до двох років, якщо сума боргу більша десяти тисяч.

Що чекає на тих, хто має великий борг, і відмовляється від реструктуризації?
- Механізм дуже чіткий, - каже Марина Чорна. – Спочатку ми направляємо сповіщення про борг, потім претензію. З цією претензією ми можемо звернутися до суду і отримати судовий наказ. Це ще не судовий позов – процедура недорога та швидка. Судовий наказ ми передаємо у виконавчу службу. Виконавча служба повідомляє боржника про початок виконавчого провадження. Що вони можуть зробити? Накласти арешт на майно боржника, а також стягувати борги з будь-яких офіційних доходів абонента: зарплати, пенсії. Часто на цьому етапі питання вирішується – людина сплачує борг. Якщо ж це не працює, ми звертаємося до суду вже з позовом.
- А бували випадки, коли відрізали людям опалення?
- Ні. Принаймні я з таким не стикалася. Це вже надто жорстоко. Та й ми не зацікавлені в тому, щоб катувати боржників холодом. Ми зацікавлені в тому, щоб вони підписали з нами договір реструктуризації і хоч потроху повертали борг.
ВОДА
Станом на 25.10 ми завинили ОКВП «Дніпро-Кіровоград» 35 мільйонів. Але 14,5 мільйонів з них, як пояснює заступник гендиректора підприємства Олександр Головченко, то борг за вересень. Постачальники води до таких поточних боргів ставляться лояльніше, ніж обленерго.
- За правилами абоненти мають сплатити за вересень до 20 жовтня, - каже Головченко. - Але хтось не встиг, десь гроші ще не пройшли, а деякі люди просто сплачують за воду раз на два місяці. Якщо людина не отримує субсидії, то платіж раз на два місяці допустимий. Я сам раніше платив раз на два місяці – мені так було зручніше.
Тобто фактичний борг населення міста за воду складає близько 20 мільйонів. Боржниками у «Дніпро-Кіровоград» починають займатися всерйоз, якщо сума боргу перевищує 1000 грн. Механізм той самий, що й у тепловиків: суд – виконавча служба – арешт майна. Більш радикальних заходів намагаються не вживати. А як же «кроти»? Постачальники води мають право швидко і без присутності боржника встановити в каналізаційну трубу «крота» - зонд із заглушкою, який припинить водовідведення, а потім у разі сплати так само швидко його прибрати. Але Олександр Головченко каже, що сьогодні цей спосіб впливу на боржників підприємство майже не використовує.
- Це не заборонено, і ми маємо право встановлювати «кроти», але часто це створює проблему не стільки для самого боржника, скільки для його сусідів. Уявіть собі: унітаз є, каналізація не працює. Припустимо, що людина дійсно не може або категорично не хоче сплатити борг. Але ж вона живе у багатоквартирному будинку…

Або, наприклад, люди не сплатили борг і поїхали на заробітки в Польщу. Повертаються за кілька місяців – не працює каналізація. Вони прийдуть до нас, сплатять борг - ми безкоштовно приберемо «крота». Але навіщо це? Якщо вони повернуться і дізнаються, що їхнє майно заарештоване (а останнім часом виконавча служба використовує ще й такий засіб впливу на боржників, як заборона виїзду за кордон), то вони й без «крота» сплатять борги, - пояснює Головченко.
Заступник гендиректора ОКВП «Дніпро-Кіровоград» розповів нам про ще одну комунальну послугу, за яку скоро доведеться платити мешканцям багатоповерхівок – будникові лічильники води та теплової енергії. За його словами, відповідно до закону «Про комерційний облік комунальних послуг», до серпня 2019 року в усіх багатоквартирних будинках мають бути встановлені такі лічильники, причому за рахунок внесків мешканців, які сплачуватимуться протягом 5-ти років.

З теплом зрозуміло – це має бути вигідно хоча б тим абонентам тепломереж, які не мають субсидій. А навіщо нам будинкові лічильники води? Насправді вони потрібні «Дніпру-Кіровоград», адже за даними підприємства, квартирні лічильники надто грубі і не враховують всіх витрат, тож ми всі недоплачуємо, а дехто і краде воду…
Утім, мова йде про невеликі суми: лічильник на невеликий будинок на 6-8 квартир обійдеться в тисячу, на великий – до п'яти тисяч. Плюс проект встановлення та пристосоване приміщення у підвалі. Цю суму розподілятимуть на всіх власників квартир на п'ять років або існує можливість виділити її з місцевого бюджету. Потім показання будинкового лічильника порівнюватимуть із сумою показань усіх квартирних лічильників. І якщо вийде, що будинок в цілому використовує більше води, ніж усі його мешканці, то витрати кожного конкретного абонента будуть множити на відповідний коефіцієнт – 1,2, 1,5 і т.п.

Водопостачальники щиро переконані, що це дозволить впоратися з крадіжками води, адже ніхто не схоче платити «за себе і за того хлопця», тож мешканці самі знайдуть крадіїв і повідомлять куди треба…

Найзакритішою структурою виявилося ДП ВАТ «Кіровоградгаз» «Центргаз», яке безпосередньо займається постачанням природного газу населенню. Будь-яку інформацію щодо боржників та методів боротьби з ними тут вважають таємною. Прес-секретар ВАТ «Кіровоградгаз» Олена Нікітіна повідомила, що рівень розрахунку населення Кіровоградської області за спожитий природний газ на сьогодні складає 85%. Це, вважають у «Кіровоградгазі», дуже хороший показник.
Переглядiв: 7876
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
ОЛЕКСІЙ  КАПРИЦЯ
фотокореспондент: ОЛЕКСІЙ КАПРИЦЯ
Facebook Twitter Viber Skype