В обласній філармонії презентували унікальну виставку, присвячену дітям (ФОТО)

18.04.2019 08:45
image

В обласній філармонії відбулося відкриття арт-проекту «Особливі серед нас», присвяченого дітям із діагнозом аутизм ввечері 17 квітня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, організаторами виставки є дві місцеві жительки: фотограф Ольга Масаликіна та художник Аліна Давиденко. Саме вони працювали для того, щоб створити 10 картин та 10 фото, які відображають емоції та сприйняття світу дітей-аутистів.

image
image
image
image
image
«На картинах та фото зображені дітки від 5 до 11 років, всі вони дуже різні. Але головна мета проекту – не лише показати цих дітей, а донести до суспільства, що такі діти є, важливо розуміти їх, цікавитися їхнім життям та вірити у них. Таких дітей, на жаль, стає все більше. Повірте, ці діти унікальні. Є діти, які дуже добре малюють, практично професійно. Коли я працювала у Києві над схожим проектом, то познайомилася з хлопчиком, який бачив цей світ у числах. Діти дуже цікаві і до них необхідно підібрати той ключик. Неможливо просто прийти з камерою та почати фотографувати. Треба приходити до дітей з відкритим серцем, тоді вони відкриються також», - розповіла у коментарі медіапорталу DOZOR Ольга Масаликіна.

Під час презентації виставки присутнім показали також короткі відео з емоційними фотографіями дітей та розповіддю про важливість підтримки людям, які мають аутизм.  Також в рамках заходу відбувся благодійний збір коштів на відпочинок дітей, які мають аутизм.

Серед гостей заходу були і містяни, які мають інвалідність. 30-річна Наталія підтримує авторів виставки та стверджує, що говорити про проблеми ставлення суспільства до людей з певними обмеженнями чи особливостями можна також і через мистецтво.

image
image
image
image
image
«Я побачила інформацію про цю виставку у соцмережі і зрозуміла, що мені треба на неї потрапити. По-перше, мені подобається сама ідея створення такої виставки. «Особливих» людей треба показувати і говорити, що вони є. Мені дуже сподобалися малюнки, які малювали діти, а ті картини, на яких вони зображені, взагалі дуже креативні. Виставка вразила мене», - поділилася враженнями гостя заходу Наталія Гончар.

У рамках арт-проекту присутні могли не лише побачити дітей на картинах, а й дізнатися про них під час безпосереднього спілкування. Учасники виставки разом із практичним психологом інклюзивно-ресурсного центру №1 Оксаною Чекановою із задоволенням розповідали про себе та свої захоплення.

«Я працюю з такими дітьми вже 10 років. Аутизм – це неврологічне порушення, яке характеризується дефіцитом поводження. Такі діти недостатньо добре сприймають інформацію, тому все це впливає на комунікацію з навколишнім середовищем. Але якщо з ними регулярно проводити заняття, то діти адаптуються до цього середовища. Вони слухали, спілкувалися, контактували з людьми та реагували на  них», - констатує психолог.
«Я обожнюю мультфільми, особливо, «Губка Боб», «Фіксики», «Маша та Медвідь». У майбутньому я хочу стати мультиплікатором. У вільний час я малюю та створюю орігамі. Вже вдалося створити свій канал на Youtube, там я публікую відео з майстер-класами по створенню композицій із паперу», - розповів учень п’ятого класу школи №29 Тарас Черепенко.

Виставку можна буде переглянути у філармонії до 19 квітня. Вхід вільний.

image
image
image
image

 

 

Переглядiв: 1600