×
 
 
історія



Кіровоградські ялинки:
довоєнні, окупаційні та сучасні
У статті «Якою була ялинка Єлисаветграда-Кіровограда» DOZOR писав про те, що ялинку як символ Нового року повернув радянським дітям перший секретар Київського обкому партії Павло Постишев у 1936 році. Проте найстаріша фотографія ялинки на центральній площі Кіровограда, яку нам вдалося знайти, була датована 1950 роком.

Колекціонер Юрій Тютюшкін зібрав кілька десятків фото кіровоградських ялинок 1940-1980 років. Найстаріша фотографія – ще довоєнна! З цією ялинкою, на якій була не восьмикутна різдвяна, а п'ятикутна червона зірка, кіровоградці зустрічали 1941 рік.
 
Окупаційні ялинки
Оголошення в газеті "Кіровоградські вісті", 1942.
У 1942 і 1943 році кіровоградці вже святкували Різдво, причому дуже широко. Адже повернення релігійних свят було однією з тих ініціатив окупаційної влади, які від початку викликали симпатії місцевого населення.

Подивіться на фото окупаційних ялинок з колекції Юрія Тютюшкіна. Дід Мороз (і зовсім не радянський!) – на постаменті зваленого пам'ятника Кірову.
 
 
 
 
У 1944 році зі зрозумілих причин ялинку і Діда Мороза вже не встановлювали. 20 грудня 1943 року війська під командуванням тоді ще генерала Івана Конєва (маршалом він став саме після Кіровоградської операції) вже звільнили Олександрію та Знам'янку й підійшли до міста. 5 січня 1944 року війська ударної групи перейшли у наступ, а у різдвяну ніч вже зайняли Лелеківку. 7 січня якраз відбувався бій за Кіровоград, на ранок наступного дня місто було звільнене.
РІЗДВО 1944, площа Кірова.
 
Післявоєнні ялинки
Звичайно, найбільше в «ялинковій колекції» Тютюшкіна фотографій 1950-1980 років. Роздивлятися ці фото дуже цікаво. На них можна побачити, як з року в рік змінювалася ялинка, Дід Мороз, одяг людей. Та й сама площа з року в рік преображалася. На старіших фотографіях будівля облдержадміністрації ще двоповерхова, потім – чотириповерхова, зникають фонтани з товстими немовлятами, замість них з'являються металеві циліндри.На інших фото бачимо, як будується готель «Україна» тощо.
А на деяких старих фотографіях можна впізнати і людей.
Колекціонер Юрій Тютюшкін біля ялинки, Новий 1960 рік.
 
Колекціонер допоміг нам уточнити ще одну дату: виявляється, штучну ялинку на центральній площі вперше встановили лише десять років тому – до Нового 2008 року. У Тютюшкіна ця подія також зафіксована на фото.
Переглядiв: 32281
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
Facebook Twitter Viber Skype