Україна-Мати, алюмінієвий циркуль чи чорний квадрат: Як виглядатиме центральна площа Кіровограда (ФОТО)

24.07.2017 11:56

Управління містобудування та архітектури Кіровоградської міськради оприлюднило проекти пам’ятного знака Героям Майдану, який буде встановлено на центральній площі.  Варіанти – приголомшливі.

image
Дев’ятиметровий циркуль, який, на думку авторів, «є квінтесенцією одвічної боротьби волелюбного народу». Чому, автори не пояснюють.  Мабуть, будь-якій освіченій людині і так зрозуміло, що кронциркуль - це квінтесенція боротьби.

Автори підійшли до проекту по-господарські мудро і економно, наприклад, запропонували розібрати п’єдестал пам’ятника Кірову і використати гранітні плити з нього для побудови п’єдесталу циркуля.   Щодо матеріалу самого інструменту, то автори пропонують три варіанти: мармур, алюміній чи нержавійку.

Нам подобається варіант з нержавійкою. Мармуровий циркуль – це якось нелогічно. Алюмінієвий – бідненько. А нержавійка – те, що треба для пам’ятника. 

image
Стела «злочинної влади». Можете не вірити, але автори пишуть, що в основі ідеї цього пам’ятника вислів Віктора Чміленка «Коли беззаконня стає законом, спротив стає обов’язком». І пояснюють: «Образ Небесної сотні виражено білими голубами - символами миру. Стела – вертикаль, створена злочинною владою. В постаменті стела закомпанована з порушенням рівноваги, що має сприйматися, як порушення загальних суспільних норм. Перемога Революції  Гідності символізується падінням стели та тріумфальним злетом голубів». 

Погодьтеся, перспектива падіння і остаточного звільнення трохи лякає.  Тим більше, що за задумом автора, «злочинна стела» має бути виготовлена з граніту.

image
Але,  враховуючи, що більшість з нас виросла в СРСР, нам, звичайно, ближчий простий соцреалістичний образ Матері-Батьківщини. Зізнаємося, це наш улюблений проект. Ось вона Україна-Мати, яка, пояснюють автори,  «в розкинутих руках тримає полотнище з написом «Слава Україні Героям Майдану слава слава»» та «у рішучому русі йде уперед на глядача у облеглій сукні-плахті і чобітках».

Причому при першому ж погляді на «Батьківщину» стає зрозуміло, що ключові слова тут «в облеглій сукні».А тепер уявіть її в бронзі, висотою 8,8 метрів, спиною до вікон облдержадміністрації.

image
Ще одна Україна-Мати – набагато скромніша. Вона «долає мури, наче росток, що пробиває асфальт». Чотириметрова бронзова жінка-росток, яка видовженістю форм нагадує чи то класичний іконопис чи то «Венеру» Ботічеллі, за задумом автора, має розміщуватися посередині величезного квадрату 12,5 на 12,5 метрів, викладеного смугами  чорного лабродариту на світлому полірованому граніті.

Слід зазначити, що автор цього проекту єдиний, хто  подумав про те, що скульптура має бути вписана в площу.

Зараз триває обговорення проектів, від голосування «лайками» у соцмережах конкурсна комісія вирішила відмовитися. Проекти можна роздивитися на сайті міської ради за даним посиланням. А свої пропозиції та зауваження направити на електронну адресу управління містобудування та архітектури -  arkh@krmr.gov.ua. Переможця конкурсу журі має оголосити 25 серпня.

Переглядiв: 3928