×
 
 


Чому Кіровоград брудний?
DOZOR обстежив мікрорайони Кіровограда
 
Кіровоград, хоч і не Львів, але наша система вивезення сміття теж далеко недосконала. Куди не кинеш оком, скрізь знайдеш сміття. Особливо неприємно його бачити у зелених зонах навкруг міста, де люди мають одержувати насолоду від відпочинку. DOZOR спробував виявити найбільші сміттєві проблеми, обстежуючи різні мікрорайони.
На подвір'ях багатоквартирних будинків сміттєві баки час від часу "забувають" вчасно випорожнювати, відтак навколо них утворюються великі кипи відходів. Та й місце розташування контейнерів швидко не знайдеш. Навіть серед дев'ятиповерхівок спеціальні майданчики побачиш нечасто, поки їх відшукаєш, проходить чимало часу. Про місце збирання відходів знають лише ті, хто живе поблизу. А чому б не позначити його помітними вказівниками, щоб люди, які проходять через двір, не кидали сміття під ноги?

В місті розкидано багато дрібного сміття, особливо поблизу доріг зі жвавим рухом машин. Наприклад, біля мосту по вулиці Кропивницького. Люди, які їдуть у авто, викидають використані серветки, упаковки, стаканчики прямо з вікон машин. Цей бруд вітром зносить до стін прилеглих до вулиці будинків.
 
Стихійні сміттєзвалища всюди
У приватному секторі ситуація ще гірша. Чи не найбільше в місті стихійне сміттєзвалище сформувалося на Новоолексіївці між гранітним кар'єром та вулицею Глінки. Будинки на початку цієї вулиці фактично опинилися у зоні відходів. Розмір звалища поступово збільшується. Цим задоволені лише бомжі та місцеві п'яниці, котрі відбирають зі сміття вторсировину, яку здають у пункти прийому. А тамтешні мешканці куди тільки не скаржились, щоб припинити скидання усілякого непотребу. Однак численні скарги не дають результату. Скажімо, Світлані Боровій, яка проживає по вулиці Глінки, 1г, працівники міської спецінспекції порадили самостійно стежити, хто саме викидає там сміття.

Трохи нижче цього звалища серед гранітних валунів мальовничого берегу річки Сугоклії відпочиває чимало городян. Проте один з найбільш живописних краєвидів міста сильно псує забрудненість території, адже жодного контейнеру для сміття (бодай урни) там не знайдеш. Щоб хоч якось впорядкувати територію, місцеві жителі навесні самостійно проводять там суботники, але невдовзі сміття з'являється знову.
Оскільки берегами річок міста фактично ніхто не опікується, там накопичується найбільше бруду. Красу природи псують кипи з гілля, будівельного та іншого непотребу. Всупереч запевненням господарів, що вони утилізують все гілля на власному подвір'ї, до річки зараз виносять навіть зрізані гілки з незібраними вишнями. Одне з чималих сміттєзвалищ утворилося між провулками Рибацьким та Олексіївським.

Ще одне велике сміттєзвалище створили між телецентром і парком Перемоги. На площі у кілька футбольних полів КП "Кіровоград-Благоустрій" зробив склад зрізаного з дерев гілля. З нього роблять тирсу, яку використовують для опалення низки бюджетних закладів. Певний внесок у занедбання території зробили й городяни, адже варто лише почати скидати сміття – продовження ніколи не забариться.

Згаданий парк Перемоги аж ніяк не дотягує до вагомого поняття парк. Хіба можна називати парком заросле бур'яном та захаращене сміттям місце, де немає жодної урни для сміття? На розбитих сходинках, які ведуть до греблі, без перебільшення можна покалічитись. За радянських часів вони були прикметою та окрасою парку, а зараз є символом безгосподарності...
Не зважаючи на великий надпис "Купатися заборонено", біля греблі плаває чимало молоді. Проте два контейнери для сміття чомусь розташовані не на пляжі, а у 100 метрах вище, їх там майже ніхто не бачить. Тому використані пластикові пляшки з під води та пива люди кидають прямо за греблю. Відтак на стік тепер бридко дивитися.

Іноді у цій майже дикій лісопосадці влаштовують суботники. Проте сміття швидко накопичується, адже підтримувати чистоту одноразовими акціями - не ефективно. 22 червня територію парку за греблею прибирали працівники КП "Кіровоград-Благоустрій". За словами працівниць, цього року таке прибирання було першим (хоча парк у них під боком). Вказівку прибрати дало міське керівництво, оскільки там мали проводити змагання велосипедистів. Узбережжя вдалося очистити від бруду, навіть очерет зрізали газонокосилкою. Але трохи далі від річки сміття залишилося.
 
Як виникають звалища
Коли працівники ТОВ "Екостайл" не страйкують, то регулярністю вивезення побутового сміття більшість мешканців приватного сектору задоволені. Щоправда, дехто скаржиться на те, що іноді за тиждень накопичується багато сміття. Але парадокс у тому, що попри відносно схвальні відгуки людей, стихійні сміттєзвалища є всюди. То хто ж скидає туди сміття?

Якщо побутові відходи вивозять доволі регулярно, то гілля дерев і габаритний господарчий непотріб сміттєвози ТОВ "Екостайл" не приймають. Дещо з неприйнятого сміття населення спалює на подвір'ях, тож їдкий дим на околицях міста - звичне явище. До того ж сміттєзбиральна машина об'їжджає подвір'я лише раз на тиждень. Якщо ж господар захворів, кудись поїхав або просто не встиг вчасно вийти, тоді змушений чекати ще тиждень. Але й через тиждень ситуація може повторитися. Тим часом на подвір'ї накопичуються кипи сміття. Щоб не "милуватися" відходами, люди самотужки виносять їх на стихійні сміттєзвалища.
"Платимо за вивезення сміття 60 грн на місяць, по 12 грн з кожного члена родини з п'яти чоловік. Вважаю, що багато грошей за сміття беруть, адже 12 грн - це за куб сміття. Не може один член сім'ї за місяць накопичити стільки відходів, бо за тиждень усі ми накопичуємо кілька великих пакетів. Паперовий бруд ми спалюємо на кухонній плиті. Виносимо, лише ті відходи, які не горять. Восени ж опале листя я прикопую на органічні добрива. До виборів Райкович обіцяв, що все для людей робитиме. Поки не сів у крісло. А тепер по телевізору показували, що за рішення про підвищення тарифів на вивезення сміття він проголосував перший. Після цього сміття подорожчало на 2 грн." , - каже один з мешканців будинку по вулиці Прирічній, 46 (Арнаутово).

Буває, що по вузьких нерівних провулках приватного сектору сміттєвози не можуть проїхати. Тоді людям доводиться далеко носити сміття. Наприклад, від будинків тупика, прилеглого до вулиці Колодязної (Велика Балка), сміття носять за 100 м і складають біля недобудованого будинку. Складені на землі пакети розривають бродячі собаки і розтягують непотріб по всій окрузі. Але "Екостайл" там не ставить сміттєвий контейнер.
"Мене не влаштовує як вивозять сміття. Представники квартального комітету запевняли нас, що ніяких проблем з вивезенням не буде. Спочатку ми складали сміття біля містка, але іншим людям це не сподобалось. Тоді почали носити його далі до недобудованого будинку. Контейнер же там ставити не хочуть, мовляв, це буде дуже дорого. То хоч би загородку якусь поставили, але нічого так і не зробили. Ми за сміття вчасно гроші платимо, але враховуючи те, що доводиться далеко носити, 12 грн з людини на місяць - занадто дороге задоволення", - обурюється тамтешній житель Микола Гаращенко.
 
Бруд і каналізаційні відходи потрапляють в Інгул
У розташовані на вулиці Пушкіна, 7 сміттєві контейнери (майже центр міста) скидає сміття мало не весь мікрорайон. Тож навколо них утворилося ціле звалище відходів.
"Коли люди виривають бур'яни, то в цих контейнерах сміття з горою. Воно падає на вузький тротуар, де стоять ємності, через що по тротуару не можна пройти. Люди змушені іти по вулиці, ризикуючи потрапити під колеса машин. До того ж розкидане сміття починає смердіти. І все це - поблизу дощової канави. Дощ періодично змиває туди бруд і він потрапляє в Інгул. Під час сильних злив навіть один з контейнерів у річці плавав. Я колись прокинувся у 4 години ранку від грюкання. Дивлюся, працівник "Екостайлу" кидає зайве сміття у стічну канаву", - скаржиться житель вулиці Пушкіна, 43 Володимир Гетьман.

Володимир Гетьман
 
 
 
Під час спілкування з мешканцями вулиці Пушкіна вдалося дізнатися про ще одну проблему. Виявляється, майже усі жителі вулиці Сухумської, яка іде перпендикулярно до Пушкіна, вивели свою каналізацію у канави для стоків дощової води. По них нечистоти стікають в Інгул. Так люди уникають сплати за водовідведення і за це їх ніхто не штрафує. Від згаданих канав сильно смердить. Видно, як з деяких труб туди стікає рідина.
"Ми весь бруд у канавах самі повигрібали. Мої діти спеціально найняли для цього людей. Але ці канави знову засмітили. Крім зливання нечистот, туди звалюють усі відходи, в тому числі після забою домашньої птиці", - бідкається мешканка вулиці Пушкіна, 46 Людмила Макарова.

Людмила Макарова
 
"Я підійшла до мера Андрія Райковича і кажу: влада недавно вклала в очищення Інгулу великі кошти (тоді коли будували міст на Козачий острів, - авт.), але у літню пору там немає жодної дитини. Бо у річці плавають оттакі фекалії. При цьому набережну назвали Набережна Героїв Чорнобиля. Це ганьба! Мер погодився зі мною, покивав головою, але нічого не зробив для зміни ситуації. Мабуть, ця людина не на своєму місці. Замість того, щоб припинити безлад, через деякий час влада знову буде річку чистити, гріючи руки на бюджетних грошах. Я також зверталася до працівників міської спецінспекції - їм байдуже", - каже тамтешня жителька Тетяна Балясова.

Тетяна Балясова
 
 
 
 
Як зробити місто чистим?
Начальник контакт-сервісу ТОВ "Екостайл" Ганна Скічко пояснює, що, згідно з правилами благоустрою, гілля дерев, будівельне сміття та екскременти тварин не є побутовим відходами. Тож у сміття таке викидати не можна.

"Якщо ми будемо вивозити це сміття окремими машинами, то, відповідно, встановимо окремий тариф на ці види відходів. Жителі приватного сектору мають самі наймати транспорт й везти такі відходи на сміттєзвалище. Там сміття зважать і приймуть за певні гроші. Іноді ми самі безкоштовно вивозимо сміття зі стихійних звалищ на прохання квартальних комітетів. Тобто ідемо на поступки заради поліпшення благоустрою. Встановити ж контейнери у місцях, де за сміттям не може приїхати велика машина, ми також не можемо. Адже два вантажники, які вручну навантажують таке сміття на маленьку машину, не піднімуть контейнер. Якщо ж огородити таку територію, то люди починають туди масово скидати відходи й утворюється велике звалище", - каже Скічко.
За її словами, зі стихійними звалищами "Екостайл" бореться з допомогою спецінспекції. Якщо людей, які не хочуть укладати договір на вивезення сміття, часто штрафують, то це спонукає жителів цивілізовано позбавлятися відходів. На думку Ганни Скічко, спецінспекція має активніше працювати.
"Завдяки нашій роботі протоколюються порушники Правил благоустрою, які звалюють сміття по кручах, ярах, лісосмугах, біля кладовищ. Так ми караємо тих, хто виливає нечистоти в річку і в лісопосадках. Протоколюються посадові особи "Екостайлу" та інших підприємств, які відповідають за ті чи інші роботи. Але бувають такі звернення людей, котрі не входять до компетенції спецінспекції. Бувають вимоги не за адресою. Ми не можемо цілодобово охороняти кожен квадратний метр території міста. Нам додали у штат дві особи, але цього замало. Нам не вистачає важелів впливу на порушників. Скажімо, ми не можемо збільшити розмір штрафів, це компетенція Верховної Ради. А люди не розуміють норм, не визнають правила, у багатьох культура на нулі", - говорить у свою чергу начальник міської спецінспекції Андрій Максюта.
Як бачимо, сміттєвих проблем у Кіровограді вистачає і їх не так просто розв'язати, як здається на перший погляд. Зрозуміло, що у безладі винні не лише підприємство з вивезення сміття та комунальні служби, а й самі городяни. І все ж дуже багато залежить від міських управлінців. Наприклад, невже так важко встановити у місцях дозвілля городян контейнери для сміття? В країнах Євросоюзу це настільки звичне явище, що, потрапивши до нас, європейці перебувають у шоці від недбалості чиновників. Якщо металеві баки п'яниці ріжуть та здають на металобрухт, то можна поставити ємності з пластику. А за випорожнення контейнерів у місцях дозвілля можна було б платити з міського бюджету. Вихід завжди є, якщо його шукати.
Переглядiв: 5695
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
Facebook Twitter Viber Skype